Amaç: Kafatası kırıkları çocukluk çağında sık görülen yaralanmalardandır, basit travmalarla oluşan izole lineer kırıklardan yüksek enerjili travmalara oluşan intrakraniyal kanamayı da içeren çökme kırıklarına kadar deği- şen derecelerde görülebilmektedir.
Çatlak şeklindeki, kemiğin yer değiştirmediği ya da beyinde çökmeye neden olmadığı durumlarda tedaviye gerek yoktur. Ancak hastalar beyin kanamasına yol açma ihtimaline karşılık takipte bırakılırlar. Ve birkaç saatte de taburcu edilirler. Eve çıkarılan hastanın ilk 24 saatinde yanında birinin bulunması önerilir.
Lineer kırıkların büyük kısmı özel bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşir. Kraniyal BT'de kafa içi yaralanma saptanmayan çocuklar birçok merkezde acil serviste bir müddet gözlendikten sonra evde izlenmek üzere önerilerle taburcu edilmektedir.
Kafa kemiklerinden herhangi birinin kırılmasına denir. Kafatasının kırılması için kafaya ağır bir darbe almak gerekir ve en sık sebep trafik kazası ve düşmedir. Fakat daha az şiddette olmasına rağmen sert cisim ile kafaya darbe alınmasında da kırıklar oluşabilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kafatasında çatlak veya kırık varlığı, ağrının sebeplerindendir. Ayrıca hematom olarak bilinen kafatası içinde meydana gelen kanama nedeniyle basınç artar ve ağrı hissedilebilir. Baş ağrısının geçme süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir.
Hafif kafa travmaları genellikle daha kısa bir sürede iyileşirken, ciddi travmaların iyileşme süreci daha uzun olabilir. Hafif kafa travmaları genellikle birkaç gün ile birkaç hafta içinde iyileşebilir.
Kafa kemiği kırıklarında travmanın olduğu yerde, ağrı, şişlik, kanama, kişide kusma, bilinç bulanıklığı, burun kanaması, yüzde hissizleşme, göz altlarında ya da kulak arkasında morluk, burundan şeffaf su gelmesi (beyin omurilik sıvısı) ve baş dönmesi gibi bulgular gözlemlenebiliyor.
Kafa travması sonrası ilk 24 ve 48 saat çok önemlidir. Travma sonrası açık yara olmasa bile kafası kırıkları veya beyin kanaması meydana gelebilir. Eğer kanama sızıntı şeklindeyse ilk saatlerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle ilk 24 saat hastanın yanında bir refakatçi bulunması tavsiye edilir.
Boksda kafaya yerçekiminin 100 katı bir kuvvet uygulanır ve bu, insanı birdenbire öldürebilir. Ring- de veya maçtan birkaç gün sonra beyin kanaması olabilir. Yumuşak, pelte gibi beyin, yumrukla ivme kazanmış kafatası içinde döner ve bu sırada kan da- marları gerilerek kopar.
Ameliyat İşlem Süresi ; 2 – 4 SAAT ARASI OPERASYON SÜREBİLİR.
Kafa bölgesine alınan darbe ve hasarlar beyin ile beyin zarı arasında yer alan damarların yırtılmasına, hasar almasına neden olabilmektedir. Hasar alan damarların yırtılması durumunda ise beyin kanaması sorunu meydana gelir.
Kasten veya kaza sonucu baş bölgesine alınan bir darbe, kafa travmasına yol açabilir. Kafa travması söz konusu olduğunda en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hastanın uzman doktorlar tarafından kontrol altına alınması gerekir.
Kafa derisinde çok fazla kan damarları bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarlarda kanama olabilir. Darbe sonucu bir kesik oluşmasa dahi, cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe neden olabilir. Bu tehlikeli bir durum değildir ve bir-iki hafta içinde tamamen kaybolur.
KAFA TRAVMALI HASTALAR IÇIN ÖNERILER:
Hastayi kafa travmasi sonrasindaki ilk 24 saat müsahedeye aliniz. Aspirin, Kumadin gibi kanama zamanini uzatan ilaçlar alinmamalidir. Hiç vakit kaybetmeden en yakin tam tesekküllü bir saglik kurulusuna hasta ACIL olarak nakledilmelidir.
Kafa travması belirtileri, yaralanmanın şiddetine ve beyindeki hasarın yerine göre değişebilir. Bazı durumlarda, belirtiler hemen ortaya çıkabilir, ancak bazı durumlarda belirtiler birkaç saat veya hatta günler sonra ortaya çıkabilir.
Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
Kafasını çarpan birinde az önce sıraladığımız belirtilerin olup olmadığını gözlemek işte bu beyin kanaması ihtimali nedeniyle önemlidir. Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur.
Kafa Travmaları ve Bilinç Kaybı
Yaralanan kişi kısa süreliğine veya uzun süreli bilinç kaybı yaşayabilir. Bu oldukça önemli bir tehlikeyi işaret eder. Bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa sürede acil tıbbi müdahale gerektirmekte olabilir.
Kafatasında çatlak olan ve altında da 1 cm'den küçük kanama olan hasta gözlem altında tutulur. Çatlak bulunan ve altında da 1 cm'den büyük kanama olan, ayrıca beş kriterden en az birinin gözlemlendiği çocuklara ise cerrahi müdahale yapılır.
Pediatrik kafa travmasında önemli ancak nadir komplikasyon büyüyen kafatası kırıklarıdır. Kafa travması tarif eden hasta, geç dönemde nöbet, nörolojik defisit, ele gelen pulsatil kitle ile başvurabilir ve bu durum ile karşılaşıldığında büyüyen kafa kırıklarından şüphe edilmelidir.
Çocuklarda görülen kafa travma sonrası ebeveynler çocuklarını mutlaka uzman bir doktora götürerek muayene ve tetkiklerin yaptırmaları gerekmektedir. Çoğu ebeveynler çocuklarına tomografi çektirmek istememektedir. Ancak tomografi; travma sonrasında net bilgiler veren ve yaşam kurtaran bir tetkik olmaktadır.
BBT taraması travmatik beyin hasarlarını değerlendirmede tercih edilen tanısal araçtır, çünkü hızlı elde çekim süresine sahip, evrensel uygulanabilir, yorumlaması kolay ve güvenilirdir. Yöntem: Haziran 2015 ayında acil tıp kliniğine kafa travması nedeni ile getirilen ve BBT çekilen olgular çalışmamıza dahil edildi.
Çocuk bilinç kaybı geçirmişse, olay sonrasında fışkırır tarzda kusma yaşamışsa veya geldiğinde vücudunun bir tarafı diğer tarafına göre daha az hareket ediyorsa, uykuya meyilliyse ya da hiçbir şekilde uyanamıyorsa, kafa travmasından sonra epilepsi nöbeti geçirdiyse hemen beyin tomografisi çekilir.
Beyin sarsıntısı geçiren hasta darbeden sonra gerekli bakımı aldığı takdirde etkisi çoğunlukla geçicidir. Ancak beyin sarsıntısının ihmal edilmesi ve rahatsızlık tamamen iyileşmeden önce hastanın tekrar bir beyin sarsıntısına maruz kalması halinde beyinde kalıcı bir hasar bırakması, hatta ölüme yol açması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri