Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
1 ton kâğıt üretimi için 17-24 ağaç kesiliyor. Geri dönüşümle kâğıt üretilirken, sıfırdan kâğıt üretimine göre %70 daha az enerji kullanılıyor. Bir ton gazete kağıdı geri dönüştürüldüğünde 8, bir ton kullanılmış beyaz kağıt geri dönüştürüldüğünde 16 çam ağacı kurtuluyor.
Kağıdın ana hammaddesi selülozdur. Çoğu ağaç cinsi kağıt yapımında kullanılabilir. Ayrıca saman, pamuk ve keten liflerinden de selüloz yapılabilmektedir.
Kağıdın ham maddesi ağaçlardır. Kesilen ağaçlar kabukları soyularak kağıt hamuru için hazırlanır. Toz haline getirilen ağaç parçaları su ile karıştırılır ve silindir yardımıyla sıkıştırılır. Sıkıştırılan bu karışım uygun koşullarda kurutularak kağıt elde edilir.
Çok daha verimli olan kenevir selülozu, kağıt yapımındaki üretim maliyetlerini en aza indirir. Kenevirden elde edilen selüloz sayesinde yarı yarıya düşen bu maliyetler kağıt üreticileri arasındaki rekabeti avantaja dönüştürülür.
İlgili 35 soru bulundu
Kağıt üretiminde kullanılan hammaddeler nelerdir sorusunun cevabını biraz daha detaylı olarak ele alacak olursak öncelikle kâğıt üretimi için kullanılan ağaçların seçimi için genellikle; çam, ladin, kayın, köknar gibi çamgiller familyasından ağaçların yanı sıra kavak ve okaliptüs ağaçları da sıklıkla tercih ...
Uzmanlara göre kenevirden yapılan kâğıt hem daha dayanıklı hem de daha uzun süre dayanabiliyor. Aynı zamanda bir ağaç dikildiği andan itibaren 20 yıl civarı bir süreçte kesime hazır hale gelirken, kenevir 4 ayda biçilecek hale gelir. Üretimi çok ucuzdur ve 10 kez dönüştürülebilir.
Özetle 730 kilogram ağırlığındaki bir çam ağacından elde edilen kağıdın ağırlığı 365 kilogram civarında oluyor. A4 boyutlarında 500 sayfa beyaz dosya kağıdının ağırlığı 2,5 kilograma karşılık gelmekte.
Yapılan arkeolojik çalışmalarda rastlanan kalıntılara göre ilk kağıt kil tablet, parşömen, ahşap tablet gibi malzemelerden yapılmıştır. Mısırda bulunan ve Cyperius (papirüs) olarak adlandırılan bitkinin saplarının belirli boyutlarda kesilerek dövülüp hamuru haline getirilmesiyle oluşturulan ilk kağıt papirüstür.
Kurtardığımız 1 ağaç ise günde 3 insanın tükettiği oksijeni üretebilir. 1 ton kağıt ve karton hamuru için 2 ton ağaç gerektiği bunun için de 20 ağacın kesildiği ve kesilen 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 koli A4 fotokopi kağıdı üretilebildiği bilinmelidir.
Türkiye'de kağıt ihtiyacını sağlamak için yurt dışına ödenen rakam yıllık 3 milyar dolar civarındadır. Ülkemizde son verilere göre 48 adet kağıt fabrikası bulunmaktadır. Türkiye kağıt ve kağıt imalatında yaklaşık 2400 firma faaliyet göstermektedir.
Kâğıdın doğal kaynağı ormanlardır. Kâğıdın ana hammaddesi odundur.
Karton mukavva tipik olarak 0.010 inç veya daha az kalınlıktadır ve esasen daha kalın bir standart kağıt biçimidir. Üretim süreci, mekanik yöntemlerle veya kimyasal işlemle gerçekleştirildiği üzere, odun (sert ağaç ve diri odun) tek tek liflere ayrıştırılarak hamur haline getirilmesiyle başlar.
Avrupa'da yazı yazmak için daha çok hayvan derilerinden elde edilen ve parşömen olarak adlandırılan malzeme kullanılıyordu. Bunun için hayvan derileri kirece yatırılıyor; kıllardan, et ve yağ parçalarından arındırıldıktan sonra yıkanıyordu.
Türkiye'de kâğıt, karton, ambalaj kağıdı, gazete kağıdı ve sigara kağıdı üretecek bir fabrikanın projeleri Mehmed Ali Kağıtçı'nın yönetiminde hazırlandı. İzmit Sümerbank Selüloz ve Kağıt Fabrikası'nın temeli 14 Ağustos 1934 tarihinde atıldı.
Ortalama bir ağaçtan 8,300 adet a4 sayfa üretiliyor. * 1 ton a4 kağıt üretiminde 26,700 litre su kullanılmaktadır; 1 a4 sayfa için 600ml su kullanılır.
Günde 15 saat çalışan kâğıt toplayıcılar, ortalama 200-250 kilo kâğıt toplayabiliyor. Çekçekçiler, kâğıtları küçük depoya götürüp kilosu 15-20 kuruştan satıyor. Toplayıcılar günde 40-60 TL kazanıyor.
Doğal taştan üretilen kağıtlar; kereste ve su tüketmeden, klor ve asit gibi ağartıcılar olmadan ve ekstra atık oluşturmadan üretiliyor. Kalker ve kireçtaşı kullanılarak yapılan taş kağıtlar, sürdürülebilir bir ürün olmasının yanı sıra geleneksel kağıttan daha pürüzsüz ve parlak bir sonuç veriyor.
Şeker kamışından üretilen kâğıdın dayanıklılığı yüksektir ve bu özelliği ile kâğıt üretiminden kullanılan standart ağaçlar ile benzerlik göstermektedir. Çoğu kâğıt bazlı üründe sert ağaç yerine şeker kamışı posası kullanılabilir.
Kâğıt havlu; temizlikte kullanılan; yumuşak, kalın ve emici kâğıttan üretilmiş peçete. Çoğunlukla rulo hâlinde üretilir. Kullanım alanı kumaş havlulara çok benzeyen kâğıt havlu, gevşek katmanlar hâlinde üretilir.
- Ancak, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2001-2005 döneminde kâğıtlık oduna yaptığı zamlar, yakıt ve enerji maliyetinin yükselmesi, TL'nin değerlenmesi ithal ürünle rekabet gücümüzü ortadan kaldırdı. Bunun üzerine selüloz üretimini durdurduklarını vurguladı: - Kâğıt ve karton üretimimizi ithal selüloza dayalı sürdürdük.
Kraft Kağıdı Nasıl Yapılır? Kraft kağıdı, kraft işlemi adı verilen bir yöntemle yapılır. Bu işlem, doğal selüloz liflerinin kuvvetli alkali solüsyonlarla işlenmesiyle gerçekleştirilir. Bu işlem, selüloz liflerinin diğer bileşenlerden ayrılmasını sağlar ve sonuçta ürün ortaya çıkar.
Suda eritilmiş olan selüloz, kağıt hamur haline getirilirken beyazlatmak amacıyla mürekkep eklenerek beyaz renk elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri