Kahvaltı masasında tabağın sağ üst kısmında çay bardağı yer almaktadır. Çay bardağının sol tarafına ise meyve suyu bardağı konulmaktadır. Kahvaltı masasında servis peçetesi, çatal, bıçak, kaşık, ekmek tabağı, kahvaltı tabağı, çay fincanı ve meyve suyu bardağı yer almaktadır.
Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Peki, güzel sofra düzeni için bardakların yeri nasıl olmalıdır? Sofrada olmazsa olmaz su bardağı tabağın sağ tarafında bıçak hizasında konumlandırılmalıdır. Su bardağının sağ tarafına ise meşrubat bardağı veya kadeh gelecektir.
Peçeteyi tabağın sol tarafındaki çatalın altına koyabilir ya da peçeteyi tabağın üstüne yerleştirebilirsiniz. Normalde masanızda bir peçete tutucusu kullanıyorsanız, bunu da uygulamanız yeterlidir. Bez peçeteleri tercih ederseniz bunu yanı sıra kağıt peçete bulundurmayı da tercih edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Menemen, omlet, sucuklu yumurta, kızartma, pişi, krep, pankek, börek ve poğaçalar, reçel çeşitleri, sürmelik tatlı ve tuzlu soslar, peynir, zeytin, domates ve salatalık sunumları ile bir kahvaltı masasında olması gereken her detay sizin için düşünüldü.
Yemek bitince peçete tabağın içine değil tabağın yan tarafına koyulur. Yemek yerken ağız kapalı tutulmalıdır. Ağızda yemek varken konuşmak sofra adabına aykırıdır. Ayrıca lokmalar büyük değil küçük küçük alınmalı ve çiğnenip yutulduktan sonra konuşulmalıdır.
Çerez ve tatlı çatalı tabağın ön kısmında bulunmalı ve sapı sola doğru durmalıdır. Çerez ve tatlı bıçağı yine ön kısımda durmalı ve keskin kısmı tabağa doğru olacak şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sol ön kısmına su bardağı yerleştirilmelidir.
Ekmek tabağı sağ tarafa, salata tabağı ise sol tarafa konulur.
Çatal ve bıçağı bu şekilde bırakmak yemeğe devam ediliyor demektir. Kaşığın kenarına bırakılması, çorba veya kaşıkla yenen bir yemeğin bittiği anlamına gelir.
Tabak, Çatal, Bıçak, Kaşık ve Bardakları Doğru Yerleştirin
Yemek tabağının altında servis tabağı bulunması da şık bir masa düzenlemesi için tercih edilebilecek ögelerden. Yemek çatalı ise tabağın solunda konumlandırılmalı. Aynı şekilde yemek bıçağı da sağ elle kullanılmak üzere tabağın sağına yerleştirilmeli.
Boşların toplanması da aynı şekilde gerçekleşir. Masanın sol tarafındaki boşlar sol taraftan, içeceklerin de bulunduğu sağ taraftaki boşlar sağdan alınır. Yemek servisi ve boşların toplanması tüm konuklara aynı anda yapılır.
Çorba içerken kaşık sapı kendinize dönmüş şekilde içinde bırakılmalıdır. Kaşığın tabağın kenarına bırakılması, kaşıkla yenen yemeğin bittiği anlamına gelir. Yemek esnasında bıçak ve çatal ters V şeklinde ya da arası açık paralel bir şekilde bırakılmalıdır.
Kahvaltı takımları genellikle çok desenli ve cıvıl cıvıl renkli olacak şekilde tasarlanır fakat mutlaka daha sade ve minimal olacak şekilde tasarlanmış ürünler de bulunur. Eğer sık sık mikrodalga ya da fırında yemekler yapıyorsanız ısıya dayanıklı ve kırılmayacak ürünler tercih etmelisiniz.
Çatal sol elle tutulurken bıçak sağ elle tutulur. Kesme işleminin ardından çatal ve bıçak değiştirilmeden yeme eylemi gerçekleştirilir.
Çelik kahvaltı bıçağı genelde kahvaltıların yanı sıra aynı zamanda ana yemekte kullanılır. Balık bıçakları da kahvaltı bıçağı setlerinin içerisinde satılır. Kahvaltılarda kullanılan kahvaltı bıçağı gold renkli olan bıçaklar da bu tatlı ve meyve servislerinde kullanılır.
Uluslararası Dünya Mutfağında yemekler belli bir sıraya göre sofraya getirilmektedir. Başlangıç olarak çorba yenilmesinin ardından ara sıcaklar servis edilir.
Tatlı bıçağı ise tabağın üst kısmında ilk sırada olmalıdır. Yemek çatalı tabağın sol tarafında ilk sırada olmalıdır. Çatalın hemen yanına salata çatalı yerleştirilmeli ve tatlı çatalı ise tabağın üst kısmında orta sıraya yerleştirilmelidir. Tabağın sağ tarafında yemek kaşığı ve çay kaşığı olur.
Çatal – Kaşık – Bıçak Kullanımı Kaşık sağ elle kullanılır. Çatal tek başına kullanılıyorsa sağ elde, bıçak ile kullanılıyorsa sol elde olmalıdır.
Kaşıklar, tatlı kaşığı ve çorba kaşığı olmak üzere ikili bir şekilde tabağın sağ tarafında konumlandırılır. Kaşık, yemek bıçağının sağ kısmında yer almalıdır.
Çatalın sapı başparmakla işaret parmağın arasına dayanır, orta parmak ve başparmak çatalı sararken işaret parmağın da çatalın üstünde durur. Bıçak, yalnızca kesme sırasında sağ ele alınmalıdır. Yemeği çatalla sabit tutarken bıçağı hafifçe ileri geri sürtün. Çatal, size bıçaktan daha yakın durmalıdır.
Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir. Konukların önüne 3 adetten fazla Çatal, kaşık ve bıçak koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır ve gerekli olanlar düzenlenir.
Zeytin çekirdeği sofrada nereye konur? ZEYTİN. Çatalla yenir, çekirdeği çatalla çıkarılır ve tabağın yanına konulur.
Ev sahibi ve sahibesi karşılıklı otururlar. Onur konuğu, ev sahibesinin sağına, onur konuğunun eşi ise ev sahibinin sağına oturur. Onur konuğundan sonraki konuklar, mevki ve yakınlıklarına göre dizilirler. Örn: İkinci önemli konuk, onur konuğunun eşinin sağ tarafına, eşi ise onur konuğunun sağ tarafına oturur.
Masaya oturma adabı ile başlayalım.
Masada dik oturmalısınız ve dirsekleri kesinlikle masa üzerine koymamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri