ABD'deki Texas Üniversitesi'nin 4 bin erkek üzerinde gerçekleştirdiği yeni bir araştırma, günde 2 bardak kahve içmenin, cinsel performansı artırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, düzenli olarak günde 2 bardak kahve içen erkeklerde ereksiyon bozukluğu yaşama riski, kahve içmeyen hemcinslerinden yüzde 42 daha az.
Yüksek kafein miktarına sahip olduğunu bildiğimiz kahve, sporcular için hem metabolizma hızlandırıcı hem de enerji verici rol üstleniyor.
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Bu içecekler, uyanık olmayı sağlıyor ancak fazla miktarda alımı, gece uykusunu etkileyebiliyor. Gerçek şu ki, kafeinli bir içecek içildikten 30-60 dakika arasında kana karışıyor ve 4-6 saatte etkisi azalıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Kahvenin içinde bolca bulunan bu madde, uyanıklığı arttırıcı bir maddedir. Kafein, uyumak için gereken koşulların oluşmasına set koyar ve uykusuzluğa yol açar. Kahvenin bu etkisini, içer içmez değil de 2-3 saat içinde hissetmeye başlarız.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Kortizol seviyeleri kafein yardımıyla yükseltildiğinde, bir yandan enerjiniz artarken bir yandan da uyku ihtiyacınız azalmış olur (1). Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir.
Aşırı kafein tüketimi ve sabah aç karna tüketilen kahvenin kişide stres,gerginlik,titreme,çarpıntı gibi hem fizyolojik hem de psikolojik pek çok yan etkiyi ortaya çıkarıyor. Tüketilen kafein miktarının fazla olması kişide kaygı bozukluğu ve depresyon riskini arttırıyor.
Kötüye kullanılan psikoaktif maddeler ödül, motivasyon ve bağımlılıkta fonksiyon gören nukleus accumbenste dopamin salınımına sebep olarak beyin aktivitesini arttırır. Kafein günlük olağan dozda tüketildiğinde beynin ön bölgesinde dopamin artışı oluşturur.
Aşırı kafein, kaygıyı tetikliyor! Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Günde 300 mg'dan fazla kafein tüketmek beyninize zarar vermeye başlar. 1 bardak orta demli çay 50 mg, 1 bardak kahve 75 mg kafein içerir. Günde 1 veya 2 bardak kahve içenlerde bilişsel kabiliyet artarken, 3 bardaktan fazla içenlerde tam tersi bir etki oluşur.
Baş başa kaldığınızda kahve için. Çünkü kahvenin içindeki kafein maddesinin cinsel gücü artırdığı, kobaylar üzerinde yapılan bir araştırmayla da kanıtlandı. Dolayısıyla ilişki öncesi bir bardak kahve içerek yapılan sohbet, sonrasında ateşli bir beraberliği getirebilir.
Teksas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, günde iki fincan kahve içen erkeklerin cinsel performanslarının arttığını ortaya koydu. PLOS ONE adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre; günde iki fincan kahve tüketen erkeklerde, hiç içmeyenlere oranla yüzde 42 daha az sertleşme problemi görülüyor.
Ginseng, rezene, karanfil, polen, zencefil, tarçın, hardal, meyan kökü, vanilya, roka, maydanoz, kekik, arı sütü gibi bitkilerle, çilek, istridye, muz, çikolata, fındık, keçiboynuzu, kakao yağı gibi yiyecekler hormon ve öncü maddelerini tetikleyerek cinsel isteği artırmaktadır.
Fazla miktarda kafein tüketmek uykunun yerini alır mı? Hayır kahve sizi dinç ve uyanık tutar ancak uykunun yerini almaz. Tüketilen kafein miktarının yarısını metabolize etmek yaklaşık 4-6 saat zaman alır yani akşam yemeğinden sonra içtiğiniz 1 fincan kahve sizi gece uykusu zamanına kadar uyanık kalmanızı sağlar.
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
evet kahve uyku açar. içinde bulunan kafein gibi maddelerle uykumuzu kaçırma özelliğine sahiptir. gereken gecelerin en büyük yardımcısı olmaktadır. Herkesin kafeine karşı duyarlılığı farklıdır.
İSVİÇRELİ BİLİM ADAMLARI ONAYLADI: TAFT COFFEE DÜNYANIN EN GÜÇLÜ KAHVESİ Kahve birçoğumuzun vazgeçilmezi. Lezzeti ve sohbetinin yanı sıra içinde bulunan kafein sayesinde verdiği enerji de kahveyi sevmemiz için bir neden. Faydaları saymakla bitmeyen kafeinin insanları en çok cezbeden tarafı uyku açması ve dinç tutması.
Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli. Fakat kafeinin tolere edilme derecesi; kişinin genetik ve fiziksel özelliklerine, kahvenin tüketim sıklığı ve miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Aşırı çay ve kahve tüketim isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Normalden fazla alkol tüketimi ise potasyum, kalsiyum, gultamin eksikliklerinin bir sonucu olabilir.
yemeğiniz artsın, fazlalaşsın, (bereketli olsun)anlamına gelir. kahveden sonra söylenen ise; "ziyade olsun, bereketli olsun" dan ziyade; "ferah kahveleri olsun" dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri