Serbest meslek makbuzu, serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlediği değerli bir evraktır. Freelance çalışanlar için kolayca SMM kesmek yazımıza göz atabilirsiniz.
SMM hesaplamalarında ilk işlem; KDV oranını dahil edilerek brüt tutara ulaşılmasıdır. Brüt tutar tespit edildikten sonra %20'lik stopaj uygulanır. Bu işlemler dahilinde müşteriye ait serbest meslek makbuzu muhasebe kaydı tutulur.
Serbest meslek yapan kişiler, mesleki faaliyetleri ile ilgili tahsilatlarda, tanzim etmek zorunda kaldıkları belgeye Serbest Meslek Makbuzu (SMM) adı verilir.
Serbest meslek makbuzu (SMM); serbest meslek olarak tanımlanan mesleklerin her türlü finansal faaliyetleri ve tahsilatları için düzenlemek zorunda oldukları makbuza verilen isimdir. Verilen hizmet karşılığında alınan ücreti belgelemek için kullanılan serbest meslek makbuzu, değerli evrak kategorisinde sayılmaktadır.
Serbest meslek makbuzu (SMM), serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri karşılığında yaptığı tahsilatlar için düzenlenen bir evraktır. Değerli evrak kategorisi altında yer alan ve ücret alındığının bir göstergesi olan serbest meslek makbuzu, fatura ya da fiş muadili olarak tanımlanır.
İlgili 44 soru bulundu
Elektronik serbest meslek makbuzu (e-SMM), serbest meslek erbaplarının sundukları hizmet karşılığında yaptıkları tahsilatlar için elektronik ortamda düzenledikleri belgeye verilen addır. Bir başka deyişle, e-serbest meslek makbuzu, matbu serbest meslek makbuzunun elektronik ortamda düzenlenmiş halidir.
Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği belge serbest meslek makbuzudur. Serbest Meslek Makbuzu, iki sayfa olarak düzenlenir ve bir sayfası müşteriye verilir.
Net Tutar = [Brüt Tutar – Stopaj Oranı] olmalıdır. Yani, 1000-200= 800 TL'dir. %18 KDV Oranı = [Brüt Tutar X KDV Oranı] olmalıdır. Yani, (1000×18)/100 = 180 TL'dir.
Stopaj muhtasar beyanname ile birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
Serbest meslek çalışanı olarak çalışan kişiler çalışmalarının karşılığında elde ettiği tahsilatı belgelemek için makbuz kesmek zorundadır. Bu kişilerin kestiği makbuza serbest meslek makbuzu adı veriliyor. Serbest meslek makbuzu, ticari faaliyet sonucunda ücretin tahsil edildiğini kanıtlıyor.
SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV'yi de vergi dairesine siz ödersiniz.
Büroların tasarımını yapmaya, uygulamasına, testine, kontrolüne, kabulüne ve imzalamasına yetkisi olan elektronik – elektrik – kontrol – biyomedikal bölümlerine yönelik mühendislik hizmetlerine uygun olarak hizmetin görülmesine katkı sağlayan kişilere SMM denir ve SMM hizmetlerini verirler.
Serbest meslek makbuzu: Serbest meslek mensupları tarafından düzenlenip, alıcılara verilen makbuz. İşverenlerin her ay ödedikleri ücretler için tutmak zorunda oldukları ücret bordrosu veya ücret bordrosu yerine geçen belgeler de fatura yerine kabul edilen belgeler olarak işlem görmektedirler.
Serbest meslek makbuzunda stopajı kim öder? Vergi mükellefi bir müşterinize serbest meslek makbuzu kestiğiniz takdirde uygulanan stopaj muhtasar beyanname ile birlikte müşteriniz tarafından sizin adınıza ödenir. KDV'yi ise e-SMM kesen taraf, yani siz ödersiniz.
2022 Yılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesine göre, defter tutma bedeli 95 lira ile 2 bin 218 lira arasında değişecek. Kuruluş işlemlerine yönelik çalışmalar için 2 bin 757, değişiklikler için 2 bin 960 liraya kadar ödeme yapılabilecek.
Tahsile göre hesaplama: Önce tahsil bedelinin nasıl hesaplandığına bakalım. Net ücrete brüt ücret üzerinden %18 KDV eklemeniz durumunda tahsil edilecek tutarı bulursunuz. Tahsil edilecek tutarı 80/98 ile çarparsanız net ücreti, 100/98 ile çarpmanız durumundaysa brüt ücreti bulursunuz.
SMM makbuzu kime kesiliyorsa, kesilen taraf bunu gider, kesen ise gelir olarak gösterir. Serbest Meslek Makbuzu Kesilmezse Ne Olur? Faturadan farklı olarak geriye dönük kesilmemesi gereken SMM, hizmetin verildiği zamanda düzenlenmelidir. Fatura kesmeme ile aynı vergi usulsüzlük cezaları kapsamına girmektedir.
Araçlar, Petrol Aramaları, Teşvik Belgeli Yatırımlarda İstisna: Deniz, hava, demiryolu taşıma araçlarının yüzer tesis ve araç kiralaması, işletmesi, onarım-bakım işlemleri, bu araçlara liman ve havalimanlarında verilen hizmetler.
Yapılan son vergi düzenlemelerinden sonra, serbest meslek makbuzu için stopaj oranı %20 olarak belirlenmiştir. Müşteriniz gelir vergisi mükellefi değilse stopajsız serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz. Ancak serbest meslek makbuzunun KDV dahil şekilde düzenlenerek kesilmesi gerekmektedir.
Serbest meslek makbuzu hesaplaması yapılarak serbest meslek erbabı müşterinin ödemesi gereken tutar bulunabilir. Bu hesaplama yapılırken stopaj ve KDV işlenir.
Serbest meslek makbuzu ile fatura birbirine benzeyen evraklar olsa da nitelik olarak farklılıkları bulunmaktadır. Bu sebeple, serbest meslek makbuzunun fatura yerine kullanılması mümkün değildir.
Serbest meslek makbuzu düzenlenmesi için öncelikle Vergi Dairesine başvuruda bulunulmalıdır. Yapılan başvuru doğrultusunda serbest meslek mükellefiyeti olarak kayıt yaptırılarak hesap açılması gerekir. Açılan bu hesaptan serbest meslek makbuzu bastırılarak hizmet verilmeye başlanmalıdır.
Serbest meslek erbapları da vergilere tabi tutulur ve serbest meslek makbuzu düzenleyerek bu dilimleri vergi dairelerine tahsil etmelidir. Stopaj ve KDV'ye tabi tutulan serbest meslek erbapları stopaj vergisini vergi dairesine öderken, KDV ise çalışanın müşterisi tarafından ödenmelidir.
Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil. Şöyle ki e-faturaya geçen serbest meslek erbapları kendisine düzenlenen faturaları e-fatura olarak alabilir ve elektronik ortamda muhafaza edebilir.
Serbest meslek makbuzu, serbest meslek sahibinin mesleki faaliyetlerine ilişkin ve her türlü tahsilatları için düzenlediği belgedir. Alınan serbest meslek makbuzu ödeme işlemini gösteren bir belgedir. Makbuz bilgileri, Cari Hesap Fişleri menüsündeki Alınan Serbest Meslek Makbuzu ile kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri