Böyle bir durumda bir bardak kahve içip rahatlamaya çalışmak, işleri daha da karmaşık hale getirebiliyor. Çünkü kafein, kalp atım hızını arttırarak metabolizmadaki stres belirtilerini tetikliyor ve beynimize daha fazla 'mücadele' sinyali göndererek anksiyete krizlerine neden olabiliyor.
Kafein, anksiyete bozukluklarının kötüleşmesi ve sürdürülmesiyle ve zaten bu tip olaylara yatkın olanlarda panikatak veya anksiyete ataklarının başlamasıyla ilişkilendirilmiştir. 200 mg'ı geçen kafein tüketiminin bir toplumda anksiyete ve panikatak olasılığını artırdığı görülmüştür.
Kafeinin verdiği enerji bize zindelik ve canlılık vermesine karşın anksiyete yaşayan kişiler için fazla kafein tüketmek birçok olumsuzluğa yol açabilir. Öğleden sonra ve akşam saatlerinde tüketilen kafein, uyku düzenini de olumsuz etkileyebiliyor.
Aşırı kafein, kaygıyı tetikliyor! Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Kafein. Anksiyetenin artmasına neden olan bir numaralı besin kafein. Kahve, sabahları sizi uyandırabilecek bir madde içerir fakat bu madde aynı zamanda anksiyeteyi tetikleyebilecek çeşitli yan etkilere de sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
Patates, yerelması, ilik suyu gibi gıdalar ve probiyotik gıda takviyesi. - Bağırsaklarınızın iyileşmesi için gerekli şartları sağlayın: Yeterince uyku, stresle başa çıkmanıza yardım edecek doğa yürüyüşleri, nefes egzersizleri, yoga, meditasyon. Anksiyetenin en iyi ilacı egzersiz.
Anksiyeteyi tetikleyen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz; İş hayatında yoğun stres. İşi severek yapmamak. Araç kullanmak ya da uzun seyahatler.
Zira kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam olayları daha şiddetli algılanır.”
Meditasyon ve nefes egzersizleri, kaygı ile mücadele için en yaygın tavsiye ve en etkili yollardan biridir. Düzenli anksiyete nöbetleriniz varsa, bir meditasyon dersi almayı düşünün. Bu alışkanlığı edinmek, stresi azaltmanıza ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır.
Günde 5-10 fincandan fazla kahve tüketiminin anksiyete (kaygı) ve panik atağı tetikleyebileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle hamilelerin aşırı tüketimden kaçınmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.
Özet olarak araştırma sonuçları sigarayı bırakmanın anksiyeteyi azalttığı ve etkisinin psikiyatrik bozuklukları olanlarda ve sigarayı stres ile baş etmek için kullananlarda daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Her 4 saatte bir fincan kahve içenlerin, mevsimsel olarak yaşanan keyifsizlik, depresyon, motivasyon kaybı ve sinirlilik gibi ruh hali sorunlarından daha az etkilendiği görüldü. Araştırma, kahvenin beyinde uyarıcı işlevi bulunduğunu, dikkati artırdığını ve hafızayı desteklediğini ortaya koydu.
Anksiyete bozukluklarının nedenleri kesin olarak anlaşılamamıştır. Fakat travmatik olaylar, çeşitli deneyimler, sağlık sorunları, kalıtsal faktörler gibi etmenlerin kaygı bozukluklarını tetikleyebildiği görülmektedir. Genetik sebeplerden kaynaklı anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Toplumda sıklıkla görülen anksiyete, tedavi edilebilir. Çeşitli tıbbi tedavi yöntemleri ile kişide görülen belirtiler azaltılabilir veya belirtilerin kontrol altında tutulması sağlanabilir.
Kaygı bozukluğu tedavisinde kişinin yaşamı düzenlenirken çay, kahve, kola vb. içeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Günde 5 bardak çayın üzerinde tüketim kişinin anksiyete sorununu önemli ölçüde tetiklemektedir. Bu nedenle 5 bardak çaydan fazlasını kesinlikle içmemenizi önermekteyiz.
Kahvenin diüretik etkisi
Yüzde 70'i sudan oluşan insan vücudu için rahatsızlık yaratan bu durum, kalp atışlarının hızlanmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Vücuda ekstra yük oluşturan bu tepkiler de kişinin kendini yorgun ve halsiz hissetmesinin başlıca nedenlerindendir.
Dikkat edilmesi gereken tek Sey, kahveyi antidepresan ilaçlarla beraber veya onlara çok yakın zaman dilimlerinde tüketmekten kaçınmak olabilir. Sonuç olarak depresyon hastaları, nöropsikiyatri uzmanının yazdığı ilaçlarla birlikte olmadığı sürece, günde yaklaşık 3-4 fincan kahve tüketebilir.
Kafein, sigara, alkol ve uyuşturucu maddeler panik atak sıklığını artırabilirler. Sakinleştirici ilaçların aniden bırakılması panik atağı tetikleyebilir. Hızlı soluk alıp vermek panik atağı başlatabilir. Kişilik yapısı özellikleri de panik atak nedenleri arasında değerlendirilebilir.
Mensa üyeleriyle ilgili araştırmaya ek olarak, Frontiers Evolutionary Neuroscience'da yayınlanan 2011 tarihli bir araştırma ise, genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu (GAD) olan kişilerin daha yüksek IQ'ya sahip olma ve daha fazla endişe etme eğiliminde olduğunu buldu.
Bilim insanlarına göre endişe ile zeka arasında güçlü bir bağ var. Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, anksiyete seviyesi daha yüksek olanların daha zeki olduğunu göstermiş.
İç sıkıntısında kişilerin kafalarını dağıtacak aktivitelerle uğraşması önerilir. Film izlemek veya spor yapmak, iç sıkıntısına yardımcı olan etkenlerdir. Kişilerin arkadaşlarıyla güzel vakitler geçirmesi, iç sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır. İnsanların her zaman kendilerini mutlu hissettiği alanları yönelmesi gerekir.
Çikolata, stres verici aktivitede anksiyete düzeyini azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri