Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır. Her birinde farklı konuların işlendiği şiir çeşitleri şunlardır.
Söz sanatı olarak da nitelendirilen şiir, insanın duygu ve düşüncelerini imgeli bir dille anlatılmasıdır. Türk edebiyatında oldukça önemli bir yere sahip olan şiir çeşitleri vardır. Edebiyat şiir türleri 6'ya ayrılmaktadır. Konularına göre şiir türleri; Lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik ve dramatik şiirlerdir.
- Epik şiir: yiğitlik kahramanlık savaş gibi konuları işleyen destansı şiirlere verilen isimdir. - Didaktik şiir: düşüncelerin ifade edildiği şiir türüdür. Öğreticilik esastır. Çünkü ve bir ders verme gayesi vardır.
Satirik şiir eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir. Bir kişi, olay veya durum iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir. Bunlarda Didaktik şiir özellikleri de görüldüğünden, Didaktik şiirler içinde de incelenebilir. Ancak açık bir eleştiri olduğundan ayrı bir sınıfa alınması daha doğrudur.
İlgili 21 soru bulundu
Didaktik (öğretici) şiir, belli bir düşünceyi aşılamak veya belli bir konuda öğüt, bilgi vermek, bir ahlak dersi çıkarmak amacıyla öğretici nitelikte yazılan, duygu yönü az olan şiir türüdür. Yusuf Has Hacip'in Kutadgu Bilig, Aşık Paşa'nın Garibname, Nabi'nin Hayriye adlı eserleri bu türün ünlü örnekleridir.
Epik şiir; kahramanlık, yurt sevgisi gibi liriklik bildiren şiirdir. Epik şiirler oluşum tarihlerine göre "doğal epik" ve "yapay epik" olarak ikiye ayrılır. Aynı anlamda hamasi şiir, kahramanlık şiiri, destansı şiir adında da kullanılır.
Lirik şiir, insanın yüreğine seslenen, duygulandıran, okunduğunda bir coşku oluşturan şiir türüdür. Yunan edebiyatında şairler coşkulu, heyecanlı ve hüzünlü şiirlerini Lyra (Lir) adı verilen çalgıyla seslendirdikleri için bu tür şiirlere lirik şiir denilmiştir. Lirik şiirin belli bir düzeni ve kuralı bulunmuyor.
Keder, dargınlık, özleme gibi insana has duyguların izlenimci bir anlatım ve pitoresk bir üslupla anlatıldığı şiirlere, dramatik şiir denir. Dramatik Şiirin Özellikleri Nelerdir? 1- Dramatik şiirlerde, imgeden çok semboller kullanılır. Örneğin sonbahar ve sararan yapraklar ayrılığın sembolüdür.
Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.
İSTİKLAL MARŞININ GENEL ÖZELLİKLERİ
İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir. 3. İstiklâl Marşı, şekil özellikleri açısından bir nazımdır.
Aşk, vatan, hasret, tabiat, gurbet, din ve ölüm gibi birçok konunun coşkulu bir biçimde dile getirilmesine Lirik şiir denir. Lirik şiir adını, Yunan edebiyatında Lir adı verilen sazdan almıştır. Lirik şiirin amacı duyguları ön plana çıkarmak ve coşkulu bir biçimde anlatmaktadır.
Epik ve lirik şiir özellikleri taşıyan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Aruz ölçüsü kullanılarak yazılan İstiklal Marşı'nın tüm mısraları tam kafiyelidir.
Pastoral Şiirin Çeşitleri ve Türleri
İdil: Şairin doğa karşısında duygulanmasını anlatmasına idil denir. Eglog: Şairin duygularını bir çobanla konuşuyormuş gibi anlatmasına Eglog denir.
Dramatik şiir, dram türü konuları içeren bir şiir türüdür. Acıklı ya da korkunç bir olayı konu alır. Konuyu okuyucunun gözünde canlandırabilen, harekete dönüşebilen bir şiir türüdür.
Mensur şiir, şiire has duyarlılığın imgeler ve çağrışımlar yoluyla düzyazı formunda ifadesidir. Kısa hikâye ile şiir arasında ara bir tür olma özelliğine sahiptir. Birkaç paragraflık veya bir iki sayfalık kısa metinler hâlinde belirir.
Dramatic (İngilizce): Çarpıcı, ani, heyecanlı. Dramatik durum: Dramatik anların etkisi altında olan koşulların tümü. Dramatik durum, eyleme geçip geçmeyeceğimizin henüz belirginleşmediği durumu içerir.
Epik şiirler bir milletin hayatında önemli izler bırakan büyük göçler, savaşlar, doğal afetler gibi olaylarla mertlik, kahramanlık gibi konuların destan gibi işlendiği şiirlerdir. Konusu savaş, yiğitlik, kahramanlık ve vatan sevgisi olan, bir olayı veya tarihi bir hadiseyi coşkulu bir şekilde anlatan şiirlerdir.
Belirli bir konuda öğüt ve bilgi vermeyi amaçlayan öğretici nitelik taşıyan şiir türüne didaktik şiir denilmektedir. Didaktik şiir biçim olarak şiire benzese de edebi dil bakımından şiir değeri taşımamaktadır.
Lirizm şiir sanatında bir akımdır. Duygusal şiirler lirizm akımı ile yazılması öne çıkan özellikler arasında yer almaktadır. Kişilerin iç dünyasındaki hayallerini işleyerek yazılması akıcı ve duygusal kelimeler ile sonuçlanmaktadır.
Eski Yunan edebiyatında bu tarz şiirler “lir (lyre)” denen bir sazla söylendiği için böyle adlandırılan lirik şiir; Şairin ruhunda uyanan ve kabaran heyecanları içli bir dille anlatan duygu yüklü şiirlere verilen isimdir.
Pastoral şiirler kır ortamını ve çoban yaşamını konu alan şiirlerdir. Bu şiirler yaşamı sevdirme amacıyla yazılmaktadır. Pastoral şiirlerde amaç çobanların ve kırların yaşamını anlatıp burayı sevdirmek ve burada duyulan özlemleri dile getirmektir. Bu nedenle sade bir dille yazılır.
Arap edebiyatında kahramanlık şiirleri ve bu adla düzenlenen antoloji türü. Sözlükte masdar olarak “din konusunda şiddetli, sert ve yaman olmak” anlamına gelen hamâse (hamâs) kelimesi “kahramanlık, yiğitlik, cesaret ve atılganlık” mânasında da kullanılır.
Oluşum tarihlerine göre Epik şiir iki kategoriye ayrılır, bunlar doğal epik ve yapay epiktir. Doğal epik şiir eski tarihlerde oluşum göstermiştir ve halkın hayatında derin izler bırakan konuları işlemektedir. Yakın çağlarda meydana gelen Yapak epik şiir ise toplumsal ve tarihsel olayları anlatmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri