Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir. Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2).
Araştırmaya göre, uykunuzu olumsuz yönde etkileyebileceğinden, kafeini öğleden sonra saat 2'den itibaren veya yatmadan en az 7 saat önce tüketmekten kaçınmalısınız.
Aslında bir fincan kahve insanı en az 3–4 saat ayık tutuyor olmasına rağmen ilk 45 dakika içindeki belirgin uyandırma etkisi cazip geliyor. Beyin sürekli tükettiğinde ve stres altında kaldığında bu etkiye ihtiyaç duyar hale geliyor ve elin kahveye gidiyor.
Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Kafein vücutta saatlerce kalır
Ancak buradan hareket ederek vücuda alınan kafeinin tamamının 8 saatte sindirilip vücuttan atıldığını söylemek mümkün değil. Sabah içilen bir kahvenin içindeki kafeinin tamamen sindirilip vücuttan atılması 12 saat sürebiliyor.
British Journal of Nutrition'da Haziran 2020'de yapılan araştırma, sabahları aç karnına sade kahve içmenin insanların kan şekeri kontrolünü önemli ölçüde bozduğunu ortaya koydu. Önceden kahvaltı yapan kişilerde kan şekerinde bir artış görülmedi.
Kahve uyku açmasının yanında, vücut saatine de etki etmektedir. Bilim insanlarının araştırmasına göre, 1 fincan kahve vücut saatini yaklaşık 40 dakika yavaşlatmaktadır. Kafein vücuttan kolay atılabilen bir madde değildir. Tamamen vücuttan atılması yaklaşık 10-12 saat sürebilir.
Türk kahvesi, espresso ya da filtre kahve uyku açıcı şeylerin ilk sırasında sayılabilir. Enerji vermesinden dolayı uykunuzu açar ve içim sonrası daha ayık olmanızı sağlar. Eğer uykunuzun açılmasını istiyorsanız ve kahveye karşı bir alerjiniz yoksa kahve tercih edebilirsiniz.
Yani yatağa gitmeden önce içilen kahve, uyku hormonunun üretimini geciktiriyor. Yapılan araştırmada yatağa gitmeden üç saat önce içilen kahvenin uyku hormonunun üretimini yaklaşık 40 dakika geciktirdiği belirlendi. Bu da kişinin uykuya dalmasını zorlaştırıyor. Kahvede bulunan kafeinin uyku kaçırma özelliği biliniyordu.
Kafein, merkezi sinir sistemine etki ederek, beyne giden ve beyinden gelen mesajları hızlandırır ve stimülan etkisi yapar. Emilimi büyük oranda ince bağırsaktandır. Kafein birçok bitkide değişik miktarlarda bulunmaktadır.
Kafeini vücutta atmak için, su alımını artırmak iyi bir fikirdir. Bu, böbreklerin kan dolaşımındaki kafeini daha hızlı filtrelemesine yol açacaktır. Kahvenin yan etkilerinden biri daha fazla idrara çıkarmasıdır. Su tüketimini artırarak, vücudunuzun susuz kalmasını da önlemiş olursunuz.
Bazı insanlarda 1 bardak kahve tüm uykuyu kaçırırken, bazı insanlar 3-4 fincan kahve içse bile uykusu gelebilir. Bu durum kişinin kafeine olan direncinden kaynakladır.
Sade kahve tüketmek; sütlü, şekerli ve kremalı kahvelere kıyasla uykuyu açmak konusunda daha etkili olur. Uykuyu ne açar ya da uykuyu kaçıran içecekler nelerdir gibi sorulara verilebilecek bir diğer içecek de siyah çaydır.
Özellikle öğle saatlerinde kahve içtikten 15-20 dakika içinde uykunuz geliyorsa bu başka bir durumun belirtisindir. Hipoglisemi yani düşük kan şekeri sorunu yaşayanların büyük bölümü yorgunluğun da etkisiyle vücutlarına kafein girince kendilerini güçsüz hisseder.
Dünyanın en sert kahvesi olarak bilinen bir kahve var: Viscous Cafe'nin Ass Kicker kahvesi. Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan kafede üretilen bu kahvenin bir bardağının 80 bardak kahveye eşit olduğu söylenir. 4 shot espresso ve 48 saat demlenen cold brew kahve ile yapılır.
2- Çay, kola, gazlı içecekler ve enerji içecekleri de uykuyu açar ve enerji verir.
7 saat, sağlıklı en az uykudur. 6 saat ve daha az uyku ise sağlığınızı bozmaya yetecek kritik düzey aşılmış demektir. Gün içinde yani uyanık kalmanız gereken dönemde uykunuz geliyorsa uyku problemi vardır.
Kahve içip uykuya daldığımızda bir yandan kahve enerjimizi yükseltmek için harekete geçerken uyku da adenozin ile savaşır. Tam olarak kazan-kazan (win win) durumu oluşur. Kahve içtikten sonra uyumak, enerji üretmesi için tüm işi beyne bırakmak olarak da yorumlanabilir.
Günde 3 fincanın üzerinde kahve tüketiminin doğurganlığı olumsuz etkileyebildiği, 5 fincanın üzerinde kahve tüketiminin de kemik erimesine yol açabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur. Yine aşırı kahve tüketimi uykusuzluk, gerginlik, sinirlilik ve hassasiyet gibi olumsuzluklara yol açabilir.
Zayıflamak isteyenlerin sık sık tükettiği kahve, yağ yakma konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Metabolizmayı hızlandıran kahve türleri eğer şekersiz tüketilirse diyet listelerine büyük destek olmaktadır. Beslenme uzmanları, diyet yapanlara ara öğünlerde şekersiz ve kremasız kahve içilmesini önerir.
Kafein, metabolizmanızı hızlandırır. Kafeinin birçok kilo verme takviyesine dahil olmasının nedeni de budur. Bazı araştırmalar, düzenli kafein alımının vücut ağırlığının korunmasını ve kilo kaybına neden olduğunu gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri