Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor.
Meyve hamurundan çıkarılan kakao çekirdekleri belirgin bir acı büzücü tada ve grimsi-mor renkte 3 bükülmeye sahiptir. Tadı iyileştirmek ve posanın tohumlardan ayrılmasını kolaylaştırmak için, meyvelerden ekstraksiyondan sonra fermantasyona ve kurutmaya tabi tutulurlar.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Sonra ise kakao çekirdekleri büyük fırınlarda 99 ℃- 143 ℃ aralığındaki sıcaklıklarda kavrulur. Bu işlem sırasında oluşan ısı, kakaonun sahip olduğu aromanın daha fazla ortaya çıkmasını sağlar. Kavurma işlemi bittiğinde kakao çekirdekleri kuruyup kararmış olur.
İlgili 31 soru bulundu
Kakao yağı kakao ağacının meyvesinden üretilir. Kakao çekirdekleri kabuklarından tamamen ayrılarak temizlenir. Daha sonra bu kakao çekirdekleri özel bir presleme aracından geçirilerek iyice sıkıştırılır. Presten çıkan sıvı kakao yağıdır.
Çekirdekler temizlendikten sonra, geleneksel yöntemde bu zarlarıyla birlikte kavrulur. Kavurmada temel amaç çikolatanın kendine has kokusunu oluşturacak öncü bileşenlerin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Bununla birlikte çekirdeklerin yüzeyindeki mikroorganizmaların yok edilmesi de bu işlemle sağlanmış olur.
Kakao çekirdeği, kakao çekirdeği yutulabilir fakat kakao çekirdeği smoothie gibi içeceklerde, ekmek ya da kek gibi yiyeceklerin yapımında kullanmak daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda kakao çekirdeğini fındık ezmesine, yulaf ezmesine ya da kuruyemişlerin arasına karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Kakao yağı, cildi nemlendirir, cilde parlaklık verir ve antioksidan özelliği görür. Cildinizde oluşan açık yaraların kısa süre içinde onarılmasında büyük rol oynar. Güneş yanığı oluşumundan sonra ciltteki yanma, gerilme, çatlama ve kurumanın tedavisinde kullanılır. Cildi bronzlaştırıcı bir özelliği vardır.
Doğal yollardan fermente edilip, yüksek ısı işlemine tabi tutulmayan kakaoya 'çiğ kakao' deniyor. Çiğ kakao, işlenmiş siyah çikolatanın 4 katı daha fazla flavanol içeriyor. Eğer kakaonun faydalarından maksimum oranda yararlanmak isterseniz en iyi seçenek çiğ kakao tüketmek. Mutluluk kaynağı!
Fabrikaya giren kakao çekirdekleri parlak ve iyi havalandırılmış bir alanda saklanmalıdır. Kakao çekirdekleri nakliye sırasında ıslaksa, küf ve bozulmayı önlemek için derhal torbalardan boşaltılmalı, parlak, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanın zeminine dağılmalı ve sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Kakao bitkisinin büyümesi ve gelişmesi, bizler için lezzetli birer çikolata hâline dönüşmesi için gerekli iklim şartları ağırlıklı olarak Afrika ve Güney Amerika kıtalarında bulunuyor.
Fermantasyon veya mayalanma olarak adlandırılan fermente etme işlemi, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genellikle ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır. Fermantasyon, anaerobik, yani oksijen yokluğunda, enerji üretimini sağlayan bir biyokimyasal süreçtir.
Kahve kurutma işleminde kahve fermente olur, kahvenin tadı fermantasyonla oluşur. Fermente işlemi en temel olarak Doğal ve Yıkanmış Olmak üzere iki yöntemle yapılmaktadır.
Eğer kakaoyu sakladığınız kap tamamen hava geçirmez değilse kakao tozu nem ile etkileşime geçerek küflenir ve bozulur.
Kakao yağı, kakao meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Kakao çekirdekleri ortalama %50-%55 yağ içerir. Kakao çekirdekleri preslenerek yağ ve toz olarak ayrıştırılır. Kakao yağı sarımsı beyaz renkli, oda sıcaklığında sert, vücut ısısında eriyen özel bir yağdır.
Kısacası kendisi sadece kozmetik ürünlerde değil yiyeceklerin içinde de kendine yer buluyor, doğru şekilde ve doğru miktarda kullanıldığında yenmesinde bir sakınca olmadığı da biliniyor. Kakao yağı, içerdiği yağ asitleri nedeniyle doğal ve faydalı yağların başında geliyor.
Kakao meyvesi, dallardan ve gövdeden bir pala ile sapı kesilerek elle toplanır. Meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bunun için hasat birkaç ay sürer, 2-3 haftada bir hasat yapılır. Afrika'daki hasat Ekim ayı başından Aralık ayına kadar devam eder.
Kahvaltılık gevrek, müsli, yulaf lapası, granola ve bowl karışımlarına ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu kup, chia puding vb. şekersiz tatlılarda yardımcı malzeme veya dekor olarak kullanabilirsiniz. Sıcak ve soğuk içeceklerinize ilave edebilirsiniz. Kakaolu smoothie veya milkshake tarifleri deneyebilirsiniz.
Günlük beslenmenize 5-20gr arasında kakao dahil etmek, hem sizi diğer endüstriyel tatlılardan uzak tutacak hem de sahip olduğu besin değerleriyle günlük beslenmenizi destekleyecektir.
Peki kakao yağı bronzlaşmak için nasıl kullanılır, biliyor musun? Kakao yağını güneşleneceğin zaman doğrudan cildine ve bronzlaştırmak istediğin bölgelere sürebilirsin. Katı hâlde sürsen bile bu yağ, vücut ısınla kolayca eriyecektir.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Cocoa nibs, kırılmış kakao çekirdeği parçalarıdır. Kakao çekirdeğinin doğasından gelen kakao tozu ve kakao yağı içerir. Kakaonun en az işlem görmüş, katkısız, tüketilebilir halidir. Şekersiz ve katkısız doğal içeriğiyle, bitter çikolatanın tüm faydalarını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri