Mor biber nerede üretiliyor? Son zamanlarda ismini çok duymaya başladığımız mor biber Fethiye Mersin arası üretilmekte ve yurt dışından inanılmaz derecede talep edilmektedir. Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Mor biber açık tarla ve sera yetiştiriciliğine uygun, meyveleri kalın, etli ve sivri parlak mor, sap tarafı liftsiz, az çekirdekli, uzunluğu 17 - 22 cm olan taze iken ilk dökümde tatlı sonradan acılaşabilen bir sivri biber çeşididir.
Mor renkli ve oldukça acı bir biber çeşididir. Önce yeşil renkte gelişmeye başlayan meyveler, sonrasında mor renge dönüşür. Dallarından toplanmayan mor cin biberler tıpkı bir çiçek görünümüne kavuşur ve görenlerin büyük ilgisini toplar.
Hint yarımadasının yanı sıra Amerika'nın ekvator bölgesinde yetişen karabiber ağacına sıcak iklim ülkeleri olan Malezya, Brezilya, Endonezya ve Batı Afrika'da da rastlanabilir.
Çimlenme gerçekleşip ilk sürgünler gözükene dek ekim alanı nemli, havadar ve 18-24 derecede tutulmalıdır. Tohumlar önce sıcak yastıklara ve kasalara ekilir. Tohumlar çimlenip ilk gerçek yapraklar görüldükten sonra plastik torbalara şaşırtılır. 6-7 yaprak olunca araziye şaşırtılır.
İlgili 40 soru bulundu
Biber çeşitleri oldukça farklılık gösterdiğinden kapya salçalık biber üretimi olarak bakıldığında sırasıyla; Çanakkale, Manisa, Adana, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Samsun ülkemiz içerisinde en çok biber yetiştiriciliği yapılan iller arasında gösterilmektedir.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Biber önce yeşil, sonra turuncu ve son olarak kırmızı renk alır.
Kahramanmaraş'ımızın dünya çapında tanınmış ürünlerinden birtanesi de biberdir. Kahramanmaraş Kırmızı Biberi çok meşhurdur.
İsmi tahmin ettiğiniz gibi Balkanlar'dan geliyor; arnavutbiberi. Anavatanı Orta Amerika. Ülkemizde yetiştiği yerler ise öncelikle, elbetteki ismiyle özdeşleşen Urfa, daha sonrada Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri ve Bursa.
Karabiber (Piper nigrum), çiçekli bitkilerden Piperaceae familyasına ait bitkilerin meyvelerinin kurutulup, baharat şeklinde kullanılmasıyla elde edilen toz şeklidir. Beyazbiber, yeşilbiber gibi çeşitleri de vardır. Kökeni Hindistan olmasına karşılık, tüm sıcak iklimlerde yetiştirilebilir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Dünyanın en acı biberi, Amerika'nın Güney Carolina eyaletinde yetişen Carolina Reaper'dır. Scovil oranı 1.500.000 ile 2.100.000 aralığında değişen bu biberden bir ısırık almak bile gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açabilir.
Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır. Biber üretiminde Antalya'nın Demre ilçesi öne çıkar. Çanakkale ise kapya biber üretiminde ilk sırada yer alır.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası 2001 yılında Maraş biberinin coğrafi işaret tescili için başvurmuş, 2002 yılında da Türk Patent Enstitüsü Maraş biberini Kahramanmaraş'a coğrafi işaret olarak tescil etmiş.
1) Carolina Reaper
Dünyanın en acı biberi carolina reaper bu unvan ile anılmanın hakkını veriyor; çünkü kendisi 2017 yılında, dünyanın en acı biberi olarak 2 milyon acı birimiyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş durumda.
Vindaloo pork, oldukça güçlü tatlar içeren baharatlı bir Hint yemeği. Dünyadaki en acı yemeklerden biri olarak kabul edilen Vindaloo Pork, ilk kez Portekiz tarafından Goa'ya kırmızı şarapta saklanan domuz eti olarak getirildi.
Kapya biber, parlak kırmızı renge sahip besinlerden bir tanesidir. Bu yüzden diğer adı da kırmızı biber olarak bilinmektedir. Her iklime uygun bir tür olmasından dolayı kapya biber yetiştiriciliği çoğu ülkede yapılmaktadır. Kendine özgü bir tatlılığı vardır.
Dünyanın her yerinde yetişebilen kırmızı biber, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir. Yeşil bibere göre daha tatlı olan kırmızı biber, vücut sağlığını destekleyici içeriklere sahiptir. C vitamini bakımından zengin olan kırmızı biber, ülkemizde ve dünyada sıklıkla tüketiliyor.
İnsan sağlığını tehdit eden birçok olguya karşı, tedavi niteliğinde olan kırmızı biberi hemen herkes tüketebilir. Kırmızı biberin önemli faydaları arasında bağışıklık sistemine olan katkılarıdır. Bağışıklığın güçlenmesine zemin hazırlayan kırmızı biber, vücudun hastalıklara karşı daha çok dirençli olmasının önünü açar.
Brezilya veya Peru biberi olarak geçen kırmızı tane biber, “terebinth” ailesinden geliyor. Tıpkı bu aileye mensup diğer üyelerde olduğu gibi, mentollü bir aromaya sahip. Daha çok balık ve et yemeklerinde kullanılan kırmızı tane biber, özellikle mentollü ve ferah aromasıyla kendine tatlılarda da yer buluyor.
Denizli'nin Kale ilçesinde bir asırdır yetiştirilen ve Türkiye'nin coğrafi işareti olan "Kale biberi"nden yapılan tatar yemeği, ilçedeki turistik restoranlarda otantik bir tat olarak müşterilere sunuluyor.
Takriben beş kilo biberden bir kilo salça yapılır.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri