Bu meyvenin paha biçilemez çekirdekleri ise kakao likörü, kakao yağı ve tozu yapımında ve tabi ki çikolata yapımında en büyük hammaddemiz. Dünyada kakao meyvesinin en çok yetiştiği yer Fildişi Sahilleri, tüm dünyadaki kakao çekirdeklerinin %37'sini sağlıyor.
Kakao çekirdeği, kakao çekirdeği yutulabilir fakat kakao çekirdeği smoothie gibi içeceklerde, ekmek ya da kek gibi yiyeceklerin yapımında kullanmak daha çok tercih ediliyor. Aynı zamanda kakao çekirdeğini fındık ezmesine, yulaf ezmesine ya da kuruyemişlerin arasına karıştırarak da tüketebilirsiniz.
Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao nibi elde edilir. Tablomuzu özetlemek istersek : Kakao Çekirdeği, temizlenir, kavrulur, kabuklarına ayrılır, 2 kez öğütülür ve Çikolata Kitlesi NİBS elde edilir. Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir.
Kahvaltılık gevrek, müsli, yulaf lapası, granola ve bowl karışımlarına ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu kup, chia puding vb. şekersiz tatlılarda yardımcı malzeme veya dekor olarak kullanabilirsiniz. Sıcak ve soğuk içeceklerinize ilave edebilirsiniz. Kakaolu smoothie veya milkshake tarifleri deneyebilirsiniz.
Kakao yağı kakao ağacının meyvesinden üretilir. Kakao çekirdekleri kabuklarından tamamen ayrılarak temizlenir. Daha sonra bu kakao çekirdekleri özel bir presleme aracından geçirilerek iyice sıkıştırılır. Presten çıkan sıvı kakao yağıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor.
Kakao yağı hem katı hem sıvı halde kullanılabiliyor; Kakao yağı genel olarak katı halde bulunsa da vücut sıcaklığıyla kolayca eridiğinden doğrudan cilde uygulanabiliyor. Kakao yağı Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı gibi yağlarla da karıştırılarak etkisi artırılabiliyor.
Kahvaltılık gevrek, müsli, yulaf lapası, granola ve bowl karışımlarına ekleyebilirsiniz. Yoğurtlu kup, chia puding vb. şekersiz tatlılarda yardımcı malzeme veya dekor olarak kullanabilirsiniz. Sıcak ve soğuk içeceklerinize ilave edebilirsiniz. Kakaolu smoothie veya milkshake tarifleri deneyebilirsiniz.
Kakao tozu, kakao ağacının tohum kabukları olan kakao çekirdeklerinden gelir. Çekirdekler hasat edilir, kurutulur ve yağlı dış tabakayı (kakao yağı haline getirilebilir) çıkarmak için preslenir ve geriye kalanlar öğütülerek kakao tozu elde edilir.
Ham kakao tozu, kakao çekirdeklerinin yüksek ısıya ve kimyasallara maruz kalmadan doğrudan öğütüldüğü katkısız bir ürün çeşidi olarak öne çıkıyor. Kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan bileşenler, bu ürünlerde de yüksek oranda korunuyor. Ayrıca ham kakao tozunun üretiminde hiçbir yardımcı madde kullanılmıyor.
Fabrikaya giren kakao çekirdekleri parlak ve iyi havalandırılmış bir alanda saklanmalıdır. Kakao çekirdekleri nakliye sırasında ıslaksa, küf ve bozulmayı önlemek için derhal torbalardan boşaltılmalı, parlak, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanın zeminine dağılmalı ve sık sık karıştırılarak kurutulmalıdır.
Kakao meyvesi, dallardan ve gövdeden bir pala ile sapı kesilerek elle toplanır. Meyvelerin hepsi aynı anda olgunlaşmaz. Bunun için hasat birkaç ay sürer, 2-3 haftada bir hasat yapılır. Afrika'daki hasat Ekim ayı başından Aralık ayına kadar devam eder.
Kakao çekirdeklerinin bitter çikolatamsı bir aroması mevcuttur ancak çikolata gibi şeker eklenmediği için tatlı değildir. Bu nedenle başlarda tükettiğinizde garip bir tadı varmış gibi hissedeceksiniz ancak alıştığınız zaman kakao çekirdeği kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet haline gelecek.
Günlük beslenmenize 5-20gr arasında kakao dahil etmek, hem sizi diğer endüstriyel tatlılardan uzak tutacak hem de sahip olduğu besin değerleriyle günlük beslenmenizi destekleyecektir.
Üretim. Kakao, dünya çapında 70 bin kilometrekarenin üzerinde bir ekim alanına sahiptir. Üretimin % 40'ını gerçekleştiren Fildişi Sahili'ni, %15'er payları ile Gana ve Endonezya izlemektedir.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Çikolata ısındığında (tam olarak pişmeden önce) mutfak robotuna alın ve pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Çikolata karışımına yavaş yavaş süt ve şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Dilerseniz, az miktarda tuz da ekleyebilirsiniz. Çikolata kremsi bir kıvama geldiğinde donmaya hazır demektir.
İki yemek kaşığı kakao tozu, vücudunuzun günlük Magnezyum değerinin yaklaşık 'üne sahiptir. Magnezyumun vücudunuza doğal olarak enerji verdiği bulunmuştur. Kakao, anti-inflamatuar antioksidanlar olan flavanollerle doludur. Bu antioksidanların kalbinize ve tüm kardiyovasküler sisteminize yardımcı olur.
Çikolatanın ana hammaddesi kakao kitlesi çikolatanın kalbidir. Kakao çekirdekleri kavrulduktan sonra kırılır, dış zarlarından ayrıştırılır ve ezilerek kakao kitlesi elde edilir. Yani aslında kakao kitlesi %100 kakao çekirdeğidir.
Geleneksel üretimde kullanılan çiğ kakao çekirdekleri, ağaçtan toplandıktan sonra önce tatlarındaki acılığı almak için fermente edilip daha sonra yüksek ısıda kavruluyor. Bu işlem genel besin değerini ve içerdiği flavonol miktarı büyük oranda azaltıyor. Kakao kavrulduktan sonra öğütülüyor ve sıvı hale geliyor.
Kakao tohumlarından çıkarılan kakao yağı kozmetik sanayinde ve eczacılıkta yaygın olarak kullanılır. Kakao tohumu ezilerek toz haline getirilir ve bu toz çikolata yapımında kullanılır.
Kakao yağı, kakao meyvesinin çekirdeklerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Kakao çekirdekleri ortalama %50-%55 yağ içerir. Kakao çekirdekleri preslenerek yağ ve toz olarak ayrıştırılır. Kakao yağı sarımsı beyaz renkli, oda sıcaklığında sert, vücut ısısında eriyen özel bir yağdır.
Kuru cildi olanlara sık sık tavsiye edilen kakao yağı, cildin nemlenmesini sağlıyor. Nemlendirici özelliği ile çatlayan ve kuruyan dudakların bakımında da kullanılıyor. Yaşlanma karşıtı olarak da bilinen kakao yağı, ciltteki kırışıklıkları da azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri