Çikolatanın asıl sırrı kavruluş ve mayalanmış 'tanrıların meyvesi 'olarak adlandırılan sihirli çekirdek yani kakaodur. Araştırmalara göre, ilk kez Aztekler tarafından ekilmiş. Yediğimiz çikolata ise kakao, süt, şeker, yağdan oluşmaktadır.
Çikolata en az % 35 kakao bileşenlerini ihtiva eder. Eğer ürün % 35'ten az kakao bileşeni ihtiva ediyorsa buna kakao ürünü denir. Çikolata genel olarak çikolata barlarına ve çikolata ürünlerine verilen özel bir isimdir.
Kakao likörü yaklaşık %55 kakao yağı içerir. Çikolata; kakao likörü, kakao yağı, şeker ve sütün çeşitli yüzdelerle imal edilmiş katı bir ürünüdür. Çikolataların çoğu kakao, kakao yağı veya diğer yağlar ve şekerin bileşiminden oluşurlar.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Nibs'in preslenmesiyle Toz kakao ve Kakao tozu elde edilir. Çikolata üretmek için Kakao kitlesine kakao yağı eklenir. Karıştırma, İnceltme, Konçlama ve Temperleme (Şekil Verme) işleminden sonra çikolatamız hazırdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bitter çikolata hem erkek hem de kadınlarda cinsel heyecan duygularına yol açan feniletilamin bulunmaktadır. Sadece bitter ve şekersiz çikolatadan her gün bir parça yemeniz mükemmel bir cinsel yaşam elde etmenize yardımcı olabilir! 20 g çikolata yeterli olcaktır.
Kakaonun sağlık yararları arasında yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, diyabet, bronşiyal astım, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklar bulunur. Kanser riskini azaltmaya ve beyin sağlığının yanı sıra kardiyovasküler tedaviyi geliştirmeye yardımcı olur.
Kakaonun en fazla yetiştirildiği diğer ülkeler: Kamerun, Nijerya ve Brezilya'dır. Kakao Türkiye'de nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemizde dört mevsim yaşanıyor olmasına rağmen kakao üretilmemektedir. Bunun en büyük nedeni arada yüksek sıcak farklılıkları ve nem oranıdır.
Doğal kakao tozu genellikle kırmızımsı bir renk tonu ile kumlu kahverengidir ve parlak ve meyveli tadı vardır. Alkalize işleme, rengi kadifemsi kahverengi veya siyaha yakın koyulaştırır ve kakaonun daha büzücü notalarını yumuşatır, böylece daha derin, ve hoş bir tat bırakır.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
Çünkü kakao, mutluluk hissi veren dopamin ve serotonin hormonlarının salgılanmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde de iştahınızı bastırır.
Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir.
Çikolata
Antrenman sonrası: Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir.
Kakaonun İçindekiler Nelerdir? Kakao tohumlarında uyarıcı bir madde olan teobromin bulunur. Antioksidan açısından zengin olan kakao, yüksek oranda bitkisel protein ve kafein içerir. Potasyum, magnezyum gibi mineraller ve E, D, A, tiamin, riboflovin gibi vitaminler açısından zengin bir kaynaktır.
Kakao kelimesi Türkçe'de "Orta Amerika'a özgü bir bitki ve çikolata yapımında kullanılan tohumu" anlamına gelir. Fransızca cacao "Orta Amerika'a özgü bir bitki ve çikolata yapımında kullanılan tohumu" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İspanyolca aynı anlama gelen cacao sözcüğünden alıntıdır.
Kakaonun günde bir yemek kaşığı kadar tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından söyleniyor. Son olarak kakao içerisinde bir miktar kafein barındırdığı için genellikle gündüz saatlerinde tüketilmesi öneriliyor.
Aslında ürünün içeriği çok basit; Şeker ve kakao tozu. Bu iki temel bileşen ürünün %98'ini oluşturuyor.
Kakao (Theobroma cacao), 4-8 metre boyunda ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından çikolata yapımında kullanılan bir bitki türü.
'Gerçek' çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen iki malzeme (kakao kütlesi ve kakao yağı) ile şeker kullanılarak yapılır. Bitter çikolata yapımında bunlara ek olarak şeker, sütlü çikolata yapımında ise şeker ve süt tozu eklenir.
Van Houten, kakao presini (Dutch Process) icat ederek kakao yağını özünden (liköründen) ayrıştırmayı başardı. Van Houten böylelikle modern çikolatanın şeklini almasına büyük katkıda bulundu. Yenmesi için imal edilen ilk çikolata ise 1847'de Joseph Fry isimli bir İngiliz tarafından üretildi.
1) Belçika Çikolatası
Çikolata dendiğinde herkesin aklına ilk önce Belçika çikolatası gelir. Yıllardır benzersiz kalitesiyle övgüleri hak eden Belçika çikolatası, yiyenleri kendine hayran bırakıyor. Belçika'da 16'ya yakın çikolata fabrikası bulunuyor. Ülkedeki çikolata markaları ise dünyaca ünlü markalar.
Dış kabuğu epey sert olan meyvenin içinde yapışkan, etli bir doku bulunur. Kakao tarımında işçiliğin de meyvenin kendisi ve iklim koşulları kadar yer tuttuğu bilinir. Tam zamanında toplanmamış kakao meyvesinin tadı da kalitesi de kötü olur. Herhangi bir işlemden geçmeyen kakao meyvesinin ham tadı acıdır.
Kakao dolaşım sistemine endorfin enjekte ediyor ve kişilerde mutluluk hissine yol açıyor. Ayrıca kakaonun içindeki yüksek magnezyum miktarı kasların gevşemesini sağlıyor.
Kakaonun içeriğinde vitamin ve protein bulunmaktadır. İçerisinde yüksek miktarlarda antioksidan, yağında karbonhidrat, nişasta, şeker, protein, potasyum, magnezyum ve kalsiyum vardır. Tuz ve demir oranı da yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri