Önceden ısıtılmış 180° fırında 14 dakika pişirelim. Kurabiyelerin üzeri çatlamış ise pişmiş demektir.
Hazırladığımız kurabiyeleri pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı sıralayalım. Kakaolu kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında 20 dakika pişmeye bırakalım.
Her kurabiyenin şekli, boyutu ve hacmi 180 derecelik ısıyı kaldıramayabilir. Hal böyle olunca ince şekilli kurabiyeleri 160 derecede 7-8 dakika pişirmek, hafif kalın şekilli kurabiyeleri de 165 derecede 10-15 dakika pişirmek yeterlidir.
Kurabiye hamuru için ideal kıvam ele yapışmayan, yumuşak ve hafif yağlı bir kıvamdır. Eğer kurabiye hamuru çok sert olursa, parçalar halinde dağılır. Bu da pişme esnasında çatlaklar oluşmasına neden olur.
- un ve nişastayı elekten eleyerek ekleyin. bu şekilde topaklaşmayı önlersiniz. - nişasta ekleyecekseniz un ile birlikte ekleyiniz ve un miktarının 5/1 ini geçmesin.
İlgili 30 soru bulundu
Kurabiyenin lezzetini belirleyen bir şey de kurabiye tanelerinin kalınlığı. Eğer çok ince yaparsanız kırılgan olurlar. Bu yüzden özellikle şekerli kurabiyeleri 1 santimetreden daha ince hazırlamamalısınız. Eğer çok kalın yaparsanız da içleri hamur olarak kalacak, yani fırından çiğ çıkacaklardır.
Fırını önceden ısıtmak kurabiyelerin ortasının çiğ kalıp kenarlarının fazla kızarmış önleyecektir. Daha ince şekillendirilen kurabiyeler 7-8 dakikada, biraz daha kalın şekillendirdiğiniz kurabiyeleriniz ise 10-12 dakika içinde pişmiş olacaktır.
Hava almamasını sağlayarak yumuşatmış olursunuz. Bir diğer yöntem ise kavanozun içerisine elma koymak. Birkaç dilim elmayı kavanozun içerisine atıp yine 1 gün bekletin. İşin sonunda kurabiyelerinizin yumuşadığını gözlemleyeceksiniz.
Kurabiye hamuruna eklediğiniz unun azlığı nedeni ile pişerken kurabiyeniz yayılabilir.
Özellikle sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağı kullanılan hamurlarda hamura daha az un konuluyor. Bu şekilde homojen kıvamlı bir kurabiye hamuru elde edilemiyor ve kurabiye hamuru pişirilirken dağılıyor ve yayılıyor.
Örnek vermemiz gerekirse; dışının çıtır içinin ise yumuşak olmasını istediğiniz yemekler için fırınınızı turbo, bir başka deyişle fanlı programda çalıştırmalısınız.
Kurabiyeyi ağızda dağıtan unsur, tercih edilen nişastadır. Kıyır kıyır diye tabir edilen kurabiyeler genelde nişastalı kurabiye tarifleriyle ortaya çıkar. Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır.
Ya evde yumurta kalmamışsa?! Biraz yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk oluştuğunu göreceksiniz. Pastaların daha gevrek olması için, tatlı veya tuzlu fark etmez, hamurun içine bir çay kaşığı tuz atın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Onceden isittigimiz 170 derecelik fırında 20 dakika pişirelim. Kurabiyelerimiz kızarmadan alalım. Pişen kurabiyelerimiz dinlendirildikten sonra servise hazır hale gelir.
Yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp elde yuvarlayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirelim.
Kurabiyeye Yoğurt Yerine Süt Konur mu? Kurabiye sütle mi yoğurtla mı? Kıvam, ölçü, lezzet farkıyla yoğurt da konulabilir. Sütün yağlı yapısı sudan daha iyi bir karışma temin eder ki esnekliğini arttırdığı hamura fazladan bir çıtırlık verir.
Yemelere doyamayacağınız yoğurtlu kurabiyenin sırrı içerisinde hem sıvı yağ hem tereyağı kullanılmasında saklı. Her iki yağ, yoğurtla birlikte buluşunca kurabiyeyi hafif kek kıvamında bir hale getiriyor. İçerisine konan portakal kabuğu ve vanilya sayesinde misler gibi kokuyor.
Hamurunuz sert olursa kurabiyeniz de piştikten sonra sertleşir. Kurabiye hamuru, hamurun yapısı ve kurabiyenin kalınlığına bağlı olarak 160-170 ya da 180 derecede pişirilmesi gerekir. Çok ince bir kurabiye hamurunu 180 derecede uzun bir süre pişirirseniz sertleşir.
KARBONAT VE NİŞASTASIZ OLMAZ
Kıyır kıyır kurabiyeler elde etmek istiyorsanız bu iki malzemeyi kullanmanızda fayda var. Un yerine kullanacağınız nişasta, kurabiyenin ağızda dağılan bir kıvam almasını sağlarken kabartma tozu yerine karbonat kullanmanız kurabiyelerinizin yumuşacık olmasına yardımcı olur.
Kurabiyeleri mutlaka önceden ısıtılmış fırına koyun. Fırın tepsisi sıcakken kurabiyeleri çıkarın ki parçalanmasın. Kurabiye ya da bisküvilerinize ekleyeceğiniz fındık, ceviz gibi malzemeleri en son ekleyin. Böyle ce daha kıtır kıtır bir kıvamı olacaktır.
Her iki yağı birlikte kullanmak da mümkün. Bazı kurabiye tariflerinde lezzetini hafifletmek ve kıvamını daha yumuşak hale getirmek için sıvı yağ, ağızda dağılan bir yapı oluşturmak için ise tereyağı birlikte kullanılır. Bu şekilde de enfes hamurlar hazırlayabilirsiniz.
Un ve kabartma tozu ilave edilerek ele yapışmayacak yumuşak bir hamur yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılarak yuvarlak şekillendirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür.
Ayrıca kurabiyelerinizi içerisinde lavaş ya da tortilla ekmeği olan veya tabanına ve kurabiye aralarına yağlı kağıt konulmuş kavanozların içerisinde saklamak gerekiyor. Kapaklı saklama kaplarının içerisinde de kurabiyelerinizi uzun süre saklayabilirsiniz.
Yumurta sarısı sürülen poğaça, kurabiye, tart gibi hamur işleri ya da fırın sütlaç gibi tarifler göze hitap eden, nar gibi kızaran bir görüntüye kavuşur. Yumurta sarısı aynı zamanda mayonez gibi soslarda bağlayıcı görevi de görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri