Kakule çayı için; 1 bardak kaynar suya, taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu koyulur. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay günde üç kez bir bardak içilir. Eğer gaz sorunu ve iştah açmak için kullanacaksanız yemeklerden yarım saat önce tüketilmelidir.
Diş sağlığı için Hindistan'da kakule bitkisinden ve çayından sık sık yararlanılır. Antiseptik iltihap giderici özelliği nedeniyle diş ağrısı, diş kanaması, ağı kokusu gibi problemler için kakule çiğnenerek tüketilir.
Kakule en çok içeceklerde, çay ya da kahve aromasını desteklemek için kullanılır. Kakule eğer çay olarak kullanılmak istenirse kakule taneleri demlenebilir, bal ve limonla zenginleştirildikten sonra tüketilebilir. Sıcak çikolataya da hoş bir aroma katar. Kakule sadece sıcak içeceklerde değil tatlılarda da kullanılır.
Kakule astım, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum problemleri semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Akciğerlerin içindeki kan dolaşımını artırır. Ayrıca kakule iyi bir balgam söktürücüdür. Balgam söktürücü olduğundan göğüste meydana gelen tıkanıklığı giderir.
Kurutulmuş meyve halindeki kakule, suda demlenerek bitki çayı olarak içilebiliyor. Bunun yanı sıra “kakule kahve” de çok sevilen içecekler arasında yer alıyor. Bunun için toz haline getirilen kakule, herhangi bir kahve çeşidiyle harmanlanıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Zencefilgillerden olan kakulenin yoğun aromatik kokusu ve hoş bir tadı var. Baharatın tüm aroması tohumlarında, bu nedenle gördüğünüz dış kabuğu değil sadece içindeki tohumlarını kullanmalısınız.
Yemeklerde kullanıldığında iştah açan bir baharat olan kakule, çay olarak doğru şekilde tüketildiğinde zayıflama etkisi gösterir.
- Kakulenin hafızayı güçlendirdiği de bilinen faydaları arasındadır, zihin açıklığı sağlayarak sık sık unutkanlık yaşayanlara yardımcı olur. - Düzenli kakule kullanımlarının cinsel gücü arttırmada önemli bir etkisi olduğu da bilinmektedir.
Antioksidan açısından zengindir ve kan basıncını düşürebilir
Kakule, yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalı olabilir. Yapılan çalışmada, yüksek tansiyon teşhisi yeni koyulan 20 yetişkine günde 3 gram kakule verildi. 12 hafta sonunda tansiyonlarının normal aralığa düştüğü belirlendi.
Sinirlerin gevşemesini sağladığı için, yatmadan önce bir bardak kakule çayı içmek uykuya geçişi kolaylaştırır. *Antiseptik özelliği sayesinde de vücudu mikroplardan koruyan kakule, yine bu özelliğin etkisiyle olumsuzluklardan çok çabuk etkilenen organlarımızdan olan akciğerleri güzelce korumaktadır.
Kakule yemeklerde çok kullanılır. Yemeklerle beraber tüketildiğinde mide sorunlarını çözer, mide ağrılarını giderir. Ayrıca yemekten sonra oluşan hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelir. Kakule sadece mide değil antiseptik özelliği ile de insan vücudunu mikroplara karşı korur.
Kakulenin antioksidan aktivitesinin kalp fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir. Kakulenin yine hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda kolesterol ve trigliserit düşürücü etkisi ortaya konmuştur.
KAKULE ÇAYI ZAYIFLATIR MI? Kakule çayı metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemi için faydalı olan kakule kilo vermek isteyenlerin sindirim sistemini düzenleyerek kilo vermesine yardımcı olur. Bu sayede kolay bir şekilde kilo verebilirsiniz.
Mide sorunları, ishal, kabızlık, baş ağrısı aşırı kakule bitkisi tüketimiyle birlikte meydana gelebilecek olası yan etkilerdir.
Kakulenin bilinen onlarca faydası bulunuyor. En dikkat çekici faydası ise unutkanlığa iyi gelmesidir. Unutkanlık problemlerini en aza indirgemek, Alzheimer gibi hastalıklardan korunmak için bugüne kadar birçok doğal ve kimyasal tedavi uygulanmıştır.
Aktarlarda sakız gibi bulunan kakule kapsüllerinden alarak ağız kokusunu hafifletebilir ve ağza ferahlık hissi verebilirsiniz. Ya da kakule tohumlarını sıcak suda demleyerek hazırlanan gargara ile ağzı çalkalayabilirsiniz.
DİYABETE FAYDALI
Şeker hastalarında manganez minerali seviyesi oldukça düşüktür. Kakule, yüksek manganez oranıyla kan şekerini dengelemek isteyenler için akıllıca bir tercihtir.
Kakule enerji verdiği gibi antidepresan özelliği de var. Kahve ve çay ürünleri gibi nabzı yükseltmeden vücudu canlandırıyor.
İçeriğindeki A vitamini, C vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, manganez, magnezyum, fosfor ve çinko sayesinde iyi bir vitamin ve mineral takviyesi olarak kullanılabilir.
%8 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 275gram 274 TL'ye, %7 indirimle KAKULE TOZ -GROUND Hel habu alhal cardamom 900gram 899 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Kakule yemeklerde çok kullanılır. Yemeklerle beraber tüketildiğinde mide sorunlarını çözer, mide ağrılarını giderir. Ayrıca yemekten sonra oluşan hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunların üstesinden gelir. Kakule sadece mide değil antiseptik özelliği ile de insan vücudunu mikroplara karşı korur.
Bu tohumların kurutulması ve öğütülmesi sonucunda da egzotik bir tada ve kokuya sahip olan kakule ortaya çıkar. Bugün yemeklere ve kahveye aroma katması için sıklıkla kullanılan bir baharat çeşididir.
Kakulelerinizin kabuğunu soyun. İçlerini dilerseniz havanda öğütebilirsiniz ya da bütün halde kullanabilirsiniz. Kahve, soğuk su, şeker ile birlikte cezvenin içine kakulelerinizi ekleyin. Orta ateşte kaynatmadan ancak köpürünceye kadar Kakuleli Türk kahvenizi pişirip servis edin.
Kakule bitkisi çayı yapılırken 1 tatlı kaşığı kakule tohumu bir su bardağı kaynamış suya eklenir. Ağzı kapatılarak 10 15 dakika demlenir. Demlendikten sonra ılık tüketilmesi gerekmektedir. Kakuleyi diğer bitki çaylarına ekleyerek karıştırılıp içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri