Kalanı Pasife Yaz (KPY) Emrin girildiği anda tamamının gerçekleşmesi esas olmakla birlikte, tamamının gerçekleşmemesi durumunda kalan miktarın maksimum emir miktarına kadarlık kısmının, emrin gerçekleştiği son fiyat üzerinden pasife limit emir olarak yazılması için kullanılan emir türüdür.
İptale Kadar Geçerli (IKG)
Emir, girildiği seanstan itibaren iptal edilene kadar geçerlidir. Bu emir süresi seçildiğinde, emrin iptal edilmediği ve eşleşmediği durumda, emir sözleşmenin vade sonuna kadar geçerli olur ve vade sonunda işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
2. Kalanı İptal Et (KİE) Fiyat ve miktar belirtilerek girilen ve emrin girildiği anda karşılanmayan bölümünün otomatik olarak iptal edildiği emir türüdür.
Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır. İşlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak değişebilecek bir saati ifade eder.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Özel işlem bildirimi iptalinde herhangi bir emir iptal/değişiklik ücretlendirmesi söz konusu değildir.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
Bu kesilen tutar da iradi emir iptal ücreti olarak adlandırılır. Burada kesilen tutar miktarında esas alınan nokta ise oluşturulan emrin fiyatına göre belirlenir. Ancak genellikle emir iyileştirme işlemlerinde komisyon ücreti alınmaz.
3. İptale Kadar Geçerli (İKG): Borsa Birincil Piyasada Değişken ve Sabit Fiyatla Talep Toplama yöntemlerinde halka arz süresinin sonuna kadar geçerli emir girişi mümkündür. Bu geçerlilik türü, talep toplama yöntemiyle halka arzların gerçekleştirildiği birincil piyasada (.HE sıralarında) kullanılacaktır.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
a) Kalanı İptal Et: Mevcut adet için eşleştirme yapılır. Talimatın eşleşmeyen kısmı iptal olur. b) Kalanı Beklet: Talimat için gerekli tutar tamamlanıncaya kadar parçalı eşleşme gerçekleşir. İptal saatinde talimatın eşleşmeyen kısmı iptal olur.
Borsada henüz gerçekleşmeyen emrin iyileştirme-kötüleştirme ve iptali yapılabilir. İptallerde Borsa İstanbul'un belirlediği iptal komisyonu tarifesine göre ücret tahakkuk etmektedir.
Borsada en düşük oran ve tutarda komisyon alan bankalar arasında Garanti BBVA Bankası, Halkbank, Akbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, TEB Bankası gibi bankalar bulunmaktadır.
ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler üç yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Sürekli işlem 18.00 itibarıyla biter. Sürekli seans bittikten sonra 18.05'e kadar kapanış marjı yayını, emir toplama ve fiyat belirleme işlemleri yapılır. Borsada 18.00'a kadar hisse alınabilir.
Fiyat Kazanç Oranı (F/K): Hisse senedinin piyasa fiyatının şirketin hisse başına karına bölünmesiyle elde edilen oran olan F/K oranına bakılarak hisse senedinin ucuz mu pahalı mı olduğu değerlendirilir.
Borsa kaçta açılıyor, borsa kaçta kapanıyor ya da borsa kaça kadar açık gibi sorular, borsaya yeni başlayanların merak ettiği konular arasındadır. Borsa İstanbul çalışma saatleri 2023, 09.40 / 18.10 arasındadır. Bu saat aralıklarında yatırım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Tahtacı kelimesi, borsada sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Bu sebeple borsayla uğraşan kişilerin bu terimi öğrenmesi gerekmektedir. Borsada işleme alınacak olan hisselerin alışı ve satışı işlemlerini düzenleyen kişilere tahtacı ismi verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri