Dikişler ortalama 2 hafta sonra alınır ve banyo yapmaya izin verilir. Ameliyatın ertesi gününden itibaren kalça-diz bükme ve adale güçlendirme egzersizlerine başlanır.
Genç hastalar için ise ameliyat sonrasında ilk 3 hafta boyunca yakın bakıma ihtiyaç duyulmaktadır. Kalça protezi uygulaması sonrasında 3 ay sonra hastalar normal günlük yaşamlarına tamamen dönebilmektedir. total kalça protezi uygulanan hastalar ise ağır iş gücü gerektiren işlerde çalışamamaktadır.
Operasyondan genellikle 6 hafta sonra kalça aktivitesi eski haline gelmektedir. Bununla birlikte protezin sert yapısı 3-6 ay kadar hissedilir. Ancak hastalar bu süreçte yürürken ağrı duymamaktadır. Protez ameliyatlarının tamamen iyileşmesi için ise yaklaşık 6-12 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
6 hafta süre ile bacaklarınızın arasına yastık koyarak yatın. Alçak sandalyeye oturmayın. Otururken ya da yatarken bacak bacak üzerine atmayın. Ameliyatlı bacağınızı gövdenize doğru 90 derecelik açıdan daha fazla çekmeyin.
Oturma, ayağa kalkma, yürüme miktarı hastanın durumuna göre arttırılır. Genellikle 7-14 günde çift koltuk değneğinden, dirsek destekli tek koltuk değneği ile yürümeye geçilir. 3 Veya 4 hafta dolunca desteksiz yürüme önerilir.
İlgili 18 soru bulundu
Bir kalça kırığının iyileşmesi; kişinin sahip olduğu ameliyatın türüne göre değişmekle berabere kişinin hareketliliğine, yaşına ve genel sağlık durumuna da bağlıdır. Birçok kişi fizik tedavi ve diğer müdahalelerle 6-9 ay içinde işlevselliğini yeniden geri kazanır.
Kalça kırığı ameliyatından sonra kırık kaynaması genel olarak 6-8 hafta içinde gerçekleşmektedir. Hastanın genel sağlık durumu, sigara içip içmemesi bu süreleri değiştirebilmektedir. Kaynama seri kalça röntgenleri ile kontrol edilir. Bazen kaynama işlemi 3 aya kadar uzayabilir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanımı
Aynı zamanda varis çorapları da 15 gün boyunca giyilmelidir.
Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.
Protez Ameliyatı Sonrası Topallama Normal mi? Kalça protezi ameliyatı sonrası topallama oldukça yaygın bir durumdur. Bu durumun nedeni, ameliyat sonrası kalça kaslarının zayıflaması ve protezin yeni olmasıdır. Topallama genellikle ameliyattan hemen sonra başlar ve iyileşme süreci boyunca azalır.
Kırık ve ameliyatlardan sonra, gerek travmanın etkisiyle gerekse uzun bir süre hareketsizliğe bağlı olarak gelişen, toplar damar tembelliğine bağlı olarak ayak veya bacaklarda ödem ve şişme görülür. Bu durum ayakta kalındığında daha da artar. Bunun önlenmesi için, bandaj uygulamaları yapılır.
Kalça protezi ameliyatından sonra en iyi yatış pozisyonu genellikle bacaklarınızın arasında bir yastıkla sırt üstü yatmaktır.
Ayrıca çift taraf kalça protezi iyi durum 19+19 %38 dir. Ötv siz araç için ayaklarınızda kısıtlılık varsa dr. değerlendirmesi sonucu rapor alırsınız. Kalça protezi ile araç için ötv alanda var alamayanda.
Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler. Bu süre 20 yıla geldiğinde yüzde 80'lere inebilir. Gevşeme olması durumunda mevcut protezlerin çıkarılarak yenilerinin uygulanması yani kişinin yeniden ameliyat olması gerekir.
Kalça protezin doğal aşınması ve yıpranması genellikle ağrı veya rahatsızlığa neden olmaz. Ancak protezde gevşeme başladıktan sonra şikâyetlere sebep olur. Özellikle kasık ve kalça bölgesinde ağrı daha çok asetabulum denilen kalça yuvasına yerleştirilen protezin gevşemesine ait bulgu olarak kabul edilebilir.
Ameliyat sonrası 12 hafta boyunca verdiğimiz egzersizler ve yasak hareketlerin yapılmaması gerekmektedir. Kalça protezi çıkma gevşeme durumu 5-10 yılları arasında görülmektedir. Bunun haricinde 50 ve üstü yaşlardaki kişilerde görülmektedir.
Kalça protezi ameliyatı sonrası hastaların iyileşmesi açısından önemli olan 6 haftalık bir süreç vardır. Bu 6 haftalık süreç içerisinde hasta kendine çok dikkat etmelidir. Bu süreç tamamlandıktan sonra hasta artık tam anlamı ile kendi işlerini yapmaya başlayabilir.
Seramik kalça protezi, günümüzde en çok tercih edilen protez türüdür. Bu protezler dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü sayesinde uzman hekimler tarafından tercih edilmektedir. Seramik kalça protezi günümüzün gelişen teknolojisinin katkılarıyla diğer protezlere oranla daha iyi sonuç alımı sağlamıştır.
Protez ameliyatları sonrasında gelişebilecek enfeksiyonlar, erken dönemde veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra erken dönemde ortaya çıkan enfeksiyonlarda, eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, bölgesel ısı artışı ve yaranın akıntı vermesi sık görülen belirtilerdir.
Varis Çorabı
Hekiminizin önerisi ile ameliyat sonrası varis çorabınızı ortalama 1-1,5 ay boyunca giymeniz gerekmektedir. Çorabın giyilmesi için en doğru ve en uygun zaman yataktan kalkmadan öncedir.
Ameliyat sonrasında ilk 4 gün ameliyat yerinde ısı, kızarıklık, renk değişiklikleri, ağrı ve ödem görülmesi normaldir. Bu değişiklikler yara iyileşmesinin inflamasyon (yangı) fazına denk gelir. Kesi üzerinde yeni epidermis denilen cilt üst tabakasının oluşumu operasyon sonrası 72'nci saatte tamamlanır.
Kırılan kemiğin iyileşme süreci kemiğin kırılmasından 2 hafta sonra başlamaktadır. 6 ile 12 hafta arasında kırılan kemik sertleşme sağlar.
Kalça kaslarında bulunan ağrı için fizyolojik açıdan rahatlatıcı kas hareketleri de fayda sağlar. Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri