Kalça eklemlerinin yapısındaki kıkırdak dokuda kayıp meydana gelmesiyle birlikte, başlangıç aşamasında kalça hareketlerinde ağrı, tutukluk ve topallama meydana gelmektedir. Genellikle hasta şikayetleri, kasık bölgesinden başlayarak dize vuran ağrılar oluşması şeklindedir.
Problemli kalçaya ağırlık verildiğinde görülen ağrı kalça ekleminin kireçlenmesinin en net belirtisidir. Dolayısıyla kişi yürürken sorunlu ayağının üzerine basınca ağrısı artar ve sekebilir. Kişiler özellikle sabahları kalçalarında donukluk ve tutukluk hissedebilir.
Kalça kireçlenmesi olan kişiler günlük hayatlarında çok uzun süre ayakta kalmamaya, uzun mesafeler yürümemeye ve eğer kilolularsa kilolarını vermeye dikkat etmeliler. Eklem hareketleri gtitikçe kısıtlanacağı için bu kısıtlanmaların engellenmesi için kalça hareketlerini artırıcı egzersizler yapmaları gerekir.
Kalça kireçlenmesi çoğunlukla ağrı ve topallama ile belli olur. Hastalığın ilerlemesiyle kalça deformasyona uğrar. Topallama belirginleştiğinde ise ağrının olduğu taraf kısalmış gibi hissedilir. Farkına varılmayıp tedavi edilmeyen kalça çıkıkları, ileri yaşlarda koksartroza zemin hazırlamaktadır.
Kalça ağrısı, kalça ekleminin bizzat kendisinden veya çevresindeki kas, tendon veya yumuşak dokulardan kaynaklanabilir. Kalça ekleminde bir sorun varsa ortaya çıkan ağrı, kalça bölgesinde hissedilebileceği gibi diz ya da bele vuran ve yansıyan ağrı dediğimiz ağrılara neden olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kalça kireçlenmesi kendiliğinden gerileyecek, geçecek bir hastalık değildir. Dışarıdan alınan herhangi bir ilaç veya herhangi bir fizik tedavi yöntemi de hastalığı geçirmez. Hastanın ağrıları zaman geçtikçe artar, bazen ilgili tarafta kısalık oluşur.
Kalça kireçlenmesine erken müdahale edildiğinde cerrahiye gerek kalmadan tedavi planlanabiliyor. İleri evrede cerrahi kaçınılmaz oluyor ama günümüzde kullanılan seramik protezler ile başarılI sonuçlar elde diliyor.
Kalça kireçlenmesi teşhisi, genellikle bir doktor tarafından fizik muayene, röntgen veya diğer görüntüleme testleri kullanılarak konulur.
Kalça kireçlenmesi tedavisinde kişinin ağrısını dindirmeye yönelik ağrı kesici tedaviler, eklemi destekleyen kas ve tendonları germe ve kuvvetlendirme amaçlı egzersizler, ekleme yüzeyel sıcak veya derin sıcak uygulamaları etkin tedavi seçenekleridir.
Su içi egzersizler ve kaplıca tedavisi de kalça kireçlenmesi tedavisinde etkili tedavi yöntemlerindendir. Kalça eklemi içerisine yapılan ozon, hyaluronik asit, trombositten zengin plazma ve kortizon enjeksiyonları uygun durumlarda kullanılabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur.
Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kireçlenmenin belirtileri, hastalığın hangi eklemi tuttuğu ve etkilediği ile ilişkilidir. Kireçlenme diz ekleminde; yürürken ve merdiven çıkarken dizde dayanılmaz bir ağrılar, dizde kilitlenme, ağrıyla birlikte ses veya çıtırtı hissi gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
Omurga kireçlenmesinde ise; boyun, sırt ve/veya bel ağrıları, hareketlerde zorluk ve sertlik, bacağa yayılan ağrılar görülür. Bacak ağrısı bu bölgeden geçip bacağa inen sinirin baskıya uğraması, kanalın daralmasına bağlı olabilir.
Kireçlenmeler genellikle röntgen ile bulunur. Doktorunuz röntgen ile hemen hemen herhangi bir kireçlenme sorununu tespit edecektir. Doktorunuz ayrıca kan testleri de yapabilir. Örneğin, böbrek taşları varsa, bu testler genel böbrek fonksiyonunuzu belirleyebilir.
Ancak yapılan aktivitelerin kireçlenme olduğunu bilerek yapılmasını öneririz. Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir.
İleri yaştaki hastalarda görülen kireçlenmenin ağrıları ise kalıcı olabilir veya daha çok şiddetlenebilir. Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Kireçlenme geri döndürülemez bir rahatsızlıktır fakat tedavi yöntemleri ile ağrılarınızı azaltabilir ve daha iyi hareket etmeniz sağlanabilir ve hastalığın ilerlemesi engellenebilir. Doktorunuz ağrılarınızı azaltacak ilaç, krem, losyon tedavileri üzerinde durabilir.
Kalça kireçlenmesi erken teşhis ile ameliyatsız olarak tedavi edilebilir.
Kalça kireçlenmesi her yaşta görülebilmesine rağmen, 65 yaş üstü bireylerde daha yaygın görülür. Hareketsiz bir hayata sahip olan ve obezite problemi yaşayan kişilerde de kalça kireçlenmesi riski daha fazladır. Kalça kireçlenmesinin meydana gelme olasılığını artırabilecek bazı risk faktörleri vardır.
Kalça Kireçlenmesi Belirtileri
Kireçlenmenin artması ve eklemlerin zarar görmesiyle birlikte, yürümede zorluk, bacak ve kasık bölgesinde şiddetli ağrılar, öne eğilirken zorluk yaşama gibi belirtiler görülebilir.
Kalça eklemini ilgilendiren çocukluk yaşı hastalıkları da (Perthes, femur büyüme kıkırdağı kayması gibi) ileri yaşlarda kireçlenmeye neden olabilir. Geçirilmiş kalça eklemi ve kıkırdağı yaralanmaları, enfeksiyonlar, şişmanlık, ağır sporlar sonrası da görülebilir.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri