- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir. İğneden Sonra Sertlik Nasıl Geçer? Kalçada enjeksiyon sonrası apse oluşması halinde yanlış uygulanan tedaviler apsenin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tedavilerin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
İlgili 28 soru bulundu
Yanlışlıkla yapılan İM enjeksiyon sonucu oluşan kitlesel lezyon ve skarlar da sinir zedelenmesi ve sakatlık gibi komplikasyonlara yol açabilir (1-6). İntramüsküler (İM) enjeksiyon sonucu oluşan lezyonların iyi- leşmesi de oldukça zor olup zaman almaktadır.
İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur. Enjektörü tutan el sabit kalarak, deri ve derialtı tabakalarını gerdiğiniz el serbest kalarak enjektörün pistonu geri çekilerek kan gelip gelmediği kontrol edilir. Eğer kan gelirse iğne geriye çekilir ve enjektör ile ilaç yeniden değiştirilir.
Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi)
Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir. Bu bölgede yer alan gluteus maksimus ve gluteus medius kasları enjeksiyon için kullanılır. Bu kasların ilaç alma kapasiteleri fazla ve bölgedeki derinin ince olması ise bir avantajdır.
Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır. Buna ilave olarak baldırlardan, uyluktan veya omuz (deltoid) kaslarından da iğne yapılabilir. Hastanın ağız yoluyla ilaç alamadığı zamanlarda ve ilacın çabuk tesir etmesi gerektiği anlarda uygulanır.
4.TANIMLAR: Hava Kilidi Tekniği: İntramüsküler enjeksiyonlar sırasında bu teknik kullanılırsa, tahriş edici ilaçların cilt altı dokusunu tahriş etme olasılığı aza-lır. Enjektöre verilmesi gereken ilaç doğru dozda çekilir ve kontrol edilir. Bundan sonra enjektöre 0,2- 0,3 ml hava çekilir.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Diğer bir seçenek olarak da nefes alma egzersizlerini tavsiye eden Chambers, eğer vücudunuz gerginse, iğne olmanın daha fazla acı vereceğini ifade ediyor. Ancak, derin derin nefes alıp verme egzersizlerinin acıyı azaltabileceğini de ekliyor.
%70 etil alkollü pamuktur o. dirseğin öbür tarafındaki iğne vurulan yere insanın kendisi tarafından dahi kolonya sürülmesi halinde hissedilen gerginlik. orası bir ferahlayınca vücut bir cisim yaklaşıyor diyor herhalde.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
a) İğnenin ucu zemine dik olacak şekilde ampulün içine yerleştirilir ve ilaç enjektöre çekilir. b) İğne ucu ampul içine yerleştirildikten sonra ampul yukarı doğru kaldırılır. İğne ucunun ortada kalmasına ve kenarlara dokunmamasına özen gösterilir. İlaç enjektöre çekilir.
Enjektör ucunda renkler mm cinsinden ifade edilir fakat bu uzunluk değildir, iğnenin kalınlığını ifade eder ve her renk için kalınlık standarttır. Örneğin pembe renkte olup 16, 25, 38 ve 40 mm deniliyorsa bu mm birimleri uzunluğu ifade etmektedir ve bu farklı uzunluktaki pembe iğnelerin hepsi aynı kalınlıktadır.
Enjeksiyon işlemini doktor,hemşire veya bu konuda eğitimini belgelemiş kişiler uygulamaya yetkilidir.
Normal şırıngalar defalarca kullanılabiliyor. Akıllı şırıngalarda ise iğne yapıldıktan sonra pistonun ve iğnenin geri çekilmesi mümkün olmuyor, dolayısıyla şırınga ikinci kez kullanılamıyor.
Normalde bağırsakta açılırlar. Bunları kırarak ya da açarak içmek etkisinin çoğunun kaybolmasına neden olur. O yüzden doktorun önerdiği şekilde ilacın kullanılması gerekiyor." dedi.
Kas içi enjeksiyon, bir maddenin kas içine enjekte edilmesidir.
Cildimizde çarpma, vurma veya iğne uygulamasından sonra oluşan morluklar; kılcal damarların parçalanarak, içindeki alyuvarların deri içine sızması nedeniyle ortaya çıkar. Kılcal damar zedelendiğinde kan pulcuklarından bir pıhtı oluşur, pıhtılaşma faktörleri devreye girer ve zedelenen damar tamir edilir.
Deri altına hava kabarcığı enjekte etmenizin bir sakıncası olmaz. Lütfen hava kabarcığını çıkarmaya ça- lışmayın.
Enjektör, iğne ucunun eğimli kesilen açıklığı yukarı bakar durumda, iğne ile ven arasında 20- 30 derecelik açı oluşturacak şekilde tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri