Kaliper arızası, bir aracın lastiği hasar gördüğünde ve hasar gözle görülmediğinde meydana gelebilir. Tüm lastiklerin bir et kalınlığı veya kaliper vardır ve bu cidar hasar görürse lastik hava tutmayabilir ve arızalanabilir. Kaliper arızası tipik olarak lastikteki bir delinmeden kaynaklanır.
Fren kaliperi bozulursa aracın yavaşlamasında ve durmasında sorunlar olabilir. Eğer arıza durumu varsa kaliperin tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir.
Aracınızın jantlarına baktığınızda kaliperi görebilirsiniz. Genellikle siyah renkte olan parça, bazı markalarda farklı renklerde olabilir. Fren kaliperi, zamanla paslanabilir ya da işlevini yeterli seviyede yerine getiremez hale gelebilir. Bu durumda fren kaliperi değişimi yapılması gerekir.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Fren kaliperi neden ses yapar sorusuna verilecek birçok yanıt bulunmakla beraber PratikAraba olarak şunları söyleyebiliriz: Bozuk fren kaliperi, fren kaliperinde oluşan sıkışmalar, balatanın fren kaliperine tam olarak oturmaması gibi sebepler fren kaliperinden ses gelmesine neden olmaktadır.
Fren pedalına basıldığında, fren hidroliği basıncı ana silindir içinden kalipere itilir. Böylece kaliperi, içindeki pistona basınç uygular ve fren balatalarını disklere doğru bastırarak aracın durmasını ya da yavaşlamasını sağlar.
*Diskli frende, kaliper pistonundan yağ kaçağı olması, *Balataların aşınması sonucu, hidrolik sistem içerisinde daha fazla hidrolik yağ bulunması ve yağ deposundaki seviyenin düşmesi, gibi sebeplerdir.
Fren neden sertleşir sorusunun yanıtı, fren sisteminizde çamur birikmesinden kaynaklanabilir. Fren hidroliği higroskopiktir, yani suyu emen bir sıvıdır. Zamanla bu sistem, fren sisteminde çamur birikmesine neden olur. Biriken çamur, frenin sertleşmesine ve kilitlenmesine sebep olur.
Fren merkezinin arızalanması frenle ilgili aklınıza gelebilecek türlü sorunlara neden olmaktadır. Frene bastığınızda aracınızın hiç durmamasından, sağa sola çekmesine, fren pedalının takılı kalması, geri gelmemesi ya da geriye gitmemesine kadar pek çok arızaya neden olabilir.
Sistemin en önemli parçası olarak da bilinen fren kaliperleri, hidrolik bir parça olup jant üzerine konumlandırılır.
Fren sistemi parçalarından biri de fren kaliperidir. Aracınızın jantlarına baktığınızda kaliperi görebilirsiniz. Genellikle siyah renkte olan parça, bazı markalarda farklı renklerde olabilir. Fren kaliperi, zamanla paslanabilir ya da işlevini yeterli seviyede yerine getiremez hale gelebilir.
Fren hidroliği olarak bilinen bu malzeme, fren sisteminin sağlıklı çalışmasına her zaman destek verir. Yağ eksilmesi durumunda sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun, frende bir yumuşama olur ve frene bastığınız zaman aracınızın durması mümkün olmaz.
Deri altı vücut yağı, Kaliper adı verilen bir cihaz kullanılarak ölçülebilir. Ortalama bir insanda, vücut yağının yaklaşık % 50'si derinin hemen altında yer almaktadır. Bu nedenle, vücut kompozisyonu doğru aletler ve formüllerle kolaylıkla hesaplanabilir.
Fren Kaliperi Nasıl Çalışır? Fren pedalına basıldığında fren hidrolik boru ve hortumlarından gelen basınçlı fren hidrolik yağı, fren kaliperindeki bağlantı rekorundan girer, kaliper silindirinin içerisindeki pistona etki eder ve pistonu ileri iterek balataların fren diskine bastırarak sürtmesini sağlar.
Fren kaliper (kampana) kapakları, uzun kullanım sonucunda pas ve korozyona maruz kalabilir. Ayrıca fazla ısıya maruz kaldığı için renk değişimine uğrar. Bu durum frenlerinizin performansını ve güvenliğini zayıflatabilir. Bunu engellemenin yolu kaliper (kampana) kapağı boyama işlemidir.
Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir. Fren hortumlarında bir problem varsa bu durum kendini fren sertleşmesi ile belli eder. Fren hortumlarında fren hidroliğinin sızdığı gözlemlendiğinde fren sertleşmesi durumu fren hortumlarının değişmesi ile çözülür.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Yağ karterinin tabanında bulunan yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntılara sebep olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın altının sert darbe alması gibi durumlarda sızıntılara neden olur. Motor silindirlerinin üstünde bulunan valf kapakları yağın sızmasını önleyen elemanlardır.
diğer fren balatalarına yük biner frenleme sisteminin performansı düşer, ani frenlemede araçta savrulma yaşanır, bitik balata bulunduğu diske zarar verir. aracın frenlemede durma mesafesi fazla olacaktır ve bu durum da kazaya sebebiyet verebilmektedir.
Fren pedalının düzgün bir şekilde geri dönmesi, fren hortumlarının doğru çalıştığının bir işaretidir. Ses veya titreşimler: Fren hortumlarında hasar veya sızıntı olduğunda, tekerleklerin kilitlenmesi veya frenlerin hafifçe çekişmesi gibi istenmeyen sesler veya titreşimler oluşabilir.
Kaliper Tamir Takımı - Kaliper Bakımı - Balata Değişimi - YouTube. Bu videomda; arka kaliper tamir takımı ile kaliperin bakımını gerçekleştiriyoruz. Kaliper körüklerinin yırtılması ile zamanla içerisine giren su ve pas kaliperin düzgün çalışmasını engellemekte bu da balataların dengesiz aşınmasına sebep olmaktadır.
Bu sistem eskir ya da boyası dökülürse kaliper boyası ile tekrar boyanır. Bazı araçlarda ısıya dayanıklı kaliper boyası tercih edilir. Kaliper boyası kırmızı parlak ve canlı tonuyla kullanıcıların gözdesi halindedir.
Fren kaliperi araçların fren sistemi için hayati önem taşıyan bir parçadır. Fren kaliperleri bu gücü üretebilmek için diske doğru basmaya başlayarak ileri veya geri yönde hareket ederek çalışır. Aracı durdurmak isteğinizde ilk başta fren kaliperi devreye girerek modern disk sistemi ile birlikte çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri