Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır. Bizdeki terbiye bize özel olup Osmanlı saraylarında kullanılan şekliyle eti marine ediyoruz.
Kare kesilen ette altın sarısı kahverengi bir görüntü varsa, kestikten sonra grimsi görülüyorsa doğru pişmiştir. Siz dönere baktığınızda hangi etten yapıldığını anlayabilirsiniz. Kıyma dönere baktığınızda içinde delikler vardır ve bu deliklerden sıvılar akar. Yaprak döner, çizgi çizgidir.
Döner pişirilirken yakılmaması gerekir. Çünkü et çok piştiğinde ortaya çıkan zararlı maddeler kanserojen etki gösterebiliyor. Etin ne çok pişmesi ne de çiğ kalması istediğimiz bir şey değil. Çiğ tüketilirse de zararlı bakteriler etin içinde kalabiliyor ve mide, bağırsak rahatsızlıklarına neden oluyor.
Dana etinde döner yapımına en uygun olan kısım antrikot, tavuk etinde ise but kısmıdır. Genellikle dışarıda yediğiniz tavuk dönerlerde göğüs eti kullanılır, bunun sebebi tavuk etlerini marinasyon karışımında bir gece bırakan ustaların öncesinde ete kesikler atmasıdır.
Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
İlgili 36 soru bulundu
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır. Bizdeki terbiye bize özel olup Osmanlı saraylarında kullanılan şekliyle eti marine ediyoruz.
Et döner, üst üste binmiş olan kesilen et parçalarından oluşması sebebiyle engebeli olur. Ama kıyma düz ve sadedir. Et döner pahalı kıyma ise ucuzdur. Kıyma dönerde sakatat bolca bulunur.
Kavram yağı, et ürünlerine lezzet ve kıvam veren bir yağ türüdür. Pek çok uzman, kavram yağının sağlıksız olduğunu söylese de kavram yağı çok değerli bir hayvansal gıdadır. Bu özelliği sayesinde döner ve köfte yapımında da sıkça kullanılan ve etlere lezzet veren bir yağ türüdür.
Yanına hazırlanacak şehriyeli pilav, köz biber ve domatesiyle, hazırlarını aratmayacak olan kıymadan döner tarifi, boş zamanınızda hazırlayıp sonrası için buzlukta saklayabileceğiniz bir tarif aynı zamanda. Hem bütçe hem de zamandan tasarruf ettiren, bol porsiyonlu kıymadan döner tarifi için sizi mutfağa alalım!
Lavaşın içerisine ilk olarak marulu, patatesleri, ketçap, mayonez ve et döneri yerleştirin. Üzerine tuz ve pul biber serpiştirdikten sonra iki tarafından kıvırın ve rulo şeklinde sarın.
Döner ustası Mehmet İkram Taş ise yaz aylarında tavuk dönerin 3 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirtti. Taş, “Normal tüketilen tavuk sıcak ortamda durmamalı ve günlük tüketilmeli. Tavuk dönerin ise gün boyu sıcakta durması zararlı ve gıda zehirlenmesine yol açar. Tavuk döneri günde en az 3-4 defa yeniliyoruz.
Uzmanlar ucuza satılan tavuk dönerlerin sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtiyor. Tavuk döner katkı maddeleri içerdiği için kolesterol sorununa yol açıyor. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen bu tip gıdalar ise besin zehirlenmesine sebep oluyor.
HEM PROTEİN HEM MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR
Döner de et yiyoruz ve daha fazla tok tutuyor; hem tok tutar hem besler hem de vücudun gereksinim duyduğuvitaminproteinve mineralleri karşılar. Dönerimizin içinde bağımlılık yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur.
Dönerin içerisinde turşu,sarımsaklı mayonez,kızarmış patates,tavuk/et döner vardır. Onu diğer dönerlerden ayıran özelliği ekmeğinin ultra ince olup domatesli bir sosla ıslatılıp ızgarada isletilmesidir.
Lokanta ve restoranlarda yediğiniz dönerlerde bir porsiyon dönere ortalama 100 gr döner konmaktadır. 3 kg yaprak dönerden 30 adet tek porsiyon 15 adet duble porsiyon çıkartabilirsiniz. 500 liradan 30 porsiyon dönerde, dönerin porsiyonu 17 TL ye gelmektedir. Dana etinden yapılmış, %100 et döner.
Aslında yaprak döner adını hazırlanma aşamasında etin yaprak yaprak kesilmesinden almaktadır. Bu kısa bilgilendirmeden sonra etin hazırlanma aşamasına geçebiliriz. Döner yapımında dana tranç bölgesini kullanıyoruz.
Gıda Mühendisi Fuat Tekneci kalan dönerin ertesi dün satılmasının çok riskli olduğunu belirterek, "Tavuk etinden yapılan dönerin ertesi güne kalması ve değerlendirilmesi, kırmızı ete oranla daha riskli. Aynı gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz.
Isıtılan ürünler hemen tüketilmelidir. Çözülen döner tavada, fırında veya mikrodalga fırında ısıtılabilir. Tavada orta ateşte 3-4 dakikada, fırında 200 ºC 'de 3-6 dakikada ısıtılabilir. Mikrodalga fırında 500 ºC'de 2 dakika ısıtma yapılabilir.
Uygun bir kabın içerisine kıyma, soğan, yoğurt, kırmızı toz biber, kimyon, karabiber, tuzu, sarımsağı alalım ve yoğurmaya başlayalım. Yoğurduğumuz kıymayı streç filme koyarak streç filmin iki ucunu bağlayalım. Döneri dondurucuya kaldıralım.
Marinesı için;
-İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın. -Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin. -İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
Hazır et döner veya ev yapımı dönerle hazırlanan iskenderin sosunda veya ızgaraların yanında servis edilen barbekü sosta da ketçap kullanılır.
Kuyruk yağı yerine tereyağı da kullanabilirsiniz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında fansız olarak kontrollü şekilde 20 dakika pişirin. Güçlü fırınlarda bu süre 10 veya 15 dakikaya düşebilir dikkatli olun. Yassı şişlere, etleri elinizle yayarak parmaklarınızın izini bırakarak dizin.
Herkesin tercihi farklı. Ancak uzmanlar, döner yapılırken hijyen koşullarına ve pişirilme süresine dikkat çekerek, fazla pişirilen dönerin kanserojen risk taşıdığını, çiğ olarak tüketildiğinde ise başta ishal olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığını vurguladı.
Geçmişten beri Türk milletinin kültüründe olan döner, son derece sağlıklı bir yiyecektir. Günlük besin ihtiyacı ile birlikte vücudun ihtiyacı olan protein ve minerali de karşılamaktadır. Karbonhidrat, sodyum, potasyum ve protein açısından zengin olan döner, evlerde de kolaylıkla yapılabilmektedir.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri