Camın rengi homojen (her yerde aynı) ya da grade olmalıdır. Gözlüğü taktığınızda bulanık görmemelisiniz, detaylar kaybolmamalıdır. Gözlük camından bakarken gözlüğü hareket ettirdiğinizde görüntü hareket etmemelidir (numarasız camlarda). Camların üzerinde güvenilir tescil bilgisi olmalıdır.
Kaliteli güneş gözlüklerinde güvenilir tescil belgesi olmalıdır. 1995'ten bu yana Avrupa Birliği standartlarına göre kaliteli güneş gözlüklerinin üzerinde CE (Conformité Européene) ibaresi bulunmaktadır. CE belgesi, ürünün minimum güvenlik koşullarına uygun olduğunu ifade etmektedir.
Kaliteyi anlamanın bir başka yolu da gözlüğü taktıktan sonra dikey bir çizgiye odaklanmaktır. Bu bir pencere kenarı da olabilir. Gözlüğü hafifçe yukarı aşağı, sağa sola hareket ettirdiğimizde bu çizgide oynama oluyorsa ya da kırılmalar söz konusu ise o gözlük uygun değil demektir.” dedi.
Sahte Gözlük Nasıl Anlaşılır? Tıpkı güneş gözlüklerinde olduğu gibi optik gözlüklerde de orijinallik sorgulamasını CE sertifikası, varsa UV filtresi ve marka etiketi ile anlayabilirsiniz. Ayrıca, optik gözlüklerde mutlaka garanti belgesi bulunmalıdır.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 33 soru bulundu
Birçok güneş gözlüğünün üzerinde UV400 şeklinde bir ibare içeren etiket görürsünüz. Hem UVA hem de UVB ışınlarını engelleyen 'UV 400' etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve buna ek olarak size rahat bir görüş sunar.
Bütün orjinal güneş gözlüklerinin camlarının içerisinde markanın logosu yer alır. Kaliteli güneş gözlüğü saplarının içlerinde, burun aralığı üzerinde ya da altında da marka logosu bulunabilir.
Tek Gözlük Yöntemi
Gözlüklerinizle parlak, yansıtıcı bir ışık kaynağına (örneğin cam, su veya cilalı metal) bakın. Başınızı yaklaşık 60 derece yana eğdiğinizde ışığın yoğunluğu artıyorsa, yani hafif bir kararma oluyorsa polarize güneş gözlüğü takıyorsunuz demektir.
Uzun süre sahte gözlük kullanan kişiler UV ışınlarına maruz kaldığından; sarı nokta ve katarakt gibi körlüğe neden olan hastalıklar ortaya çıkartabilir. Bu durumların kalıcı hasara neden olmaması için göz muayenesi yapılarak uzman tavsiyesinde güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
Etiketin üzerinde UV400 yazmıyorsa, bu gözlük güneşin zararlı ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamıyor demektir. Çerçevenin CE işaretine sahip olup olmadığını kontrol ederek güneş gözlüklerinin UV koruması sağlayıp sağlamadığını anlayabilirsiniz.
Polarize cam ise UV ışınlarını engellemez ve yerden ya da farklı yüzeylerden gelen yansımaları filtreler. Başka bir deyişle güneşten gelen zararlı ışınlardan korunmak için organik cam muhafazası polarize cam ise tercihtir.
Şeffaflık oranı az olan organik camlar renklendirildiğinde bunu belirgin şekilde yansıtır. Plastik türevi olduğundan kolay bir şekilde kırılmaz ve uzun süre kullanılabilir. Kırılma indeksi 1.503 olan camın çizilmeye karşı dayanıklılığı bir nebze düşüktür. Çizilmeye karşı sert kaplamalı modelleri de vardır.
Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için kullanılan güneş gözlüğü camlarının hepsi farklı derecelerde etkilidir. Ultraviyole ışınları bloke edebilmesi için bir gözlükten beklenen minimum değer UV400 korumalıdır. Güneşin zararlı ışınlarından olan UVB ve UVA gözlük camı tarafından bloke edilebilmelidir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Atasun Optik'ten satın aldığınız tüm güneş gözlükleri orijinal olup 2 yıl ürün garantisi ve orijinal kutu ve aksesuarları ile tarafınıza gönderilmektedir.
Polarize cam nasıl anlaşılır? Polarize camı anlamanın en kolay yolu, cep telefonunuzun ekranı açıkken güneş gözlüğünüzü yatay konumdan dikey konuma getirin, ekranı kararıyor ya da renk değiştiriyorsa camlarında polarize filtre var demektir. Bu işlemi yansıması olan bir yüzeyde de yapabilirsiniz.
Güneş Gözlüklerinde UV Koruma
Güneş gözlüğü camları hem UVB hem de UVA ışınlarından %100 koruma sağlamalıdır. Bazı güneş gözlüğü markalarında %100 UV koruma yerine nanometre değeri yer alır. Bu değere göre ideal koruma sağlayan lensler ise 400 nanometreye kadar UV dalga boylarını da bloke etmelidir.
Polarize güneş gözlüğü testi yapmak için cep telefonunuzu elinize almanız yeterli. Telefonun ekranı açıkken, güneş gözlüğünü ekranın üzerine tutun ve yavaşça yatay konumdan dikey konuma getirin. Görüntü tamamen kararıyorsa veya renk değiştiriyorsa, güneş gözlüğünüz polarize camlı demektir.
Gözlük dikkatli bir şekilde incelendiğinde, gözlüğün iç kısmında yazılı olan 3 sayı gözlemlenir. Bu sayılardan ilki, gözlüğün enini ifade eder. İkinci sayı ise gözlüğün köprü boyutu yani ekartmanı belirtmektedir. En son yazan sayı ise, gözlüğün sap uzunluğunu ifade etmektedir.
Temelde bu ikisine dikkat ettiğimiz zaman aldığımız güneş gözlüğünün markası, rengi herhangi bir önem arz etmiyor. UV 400 koruma ile sertifika olacak ve mutlaka bir optikçiden satın alınmalı. Kesinlikle, dışarıda satılan veya işportadan satın alınmamalı” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
Polarize güneş gözlüğü modelleri, yansımaları ve parlamaları azaltarak görüş kalitenizi artırır. Araç kullanırken, doğa sporları yaparken, su kenarında ve üstünde vakit geçirirken en iyi güneş gözlüğü camı, polarize özelliği olan seçeneklerdir.
Göz sağlığının korunması için en temel işleve sahip olan UV camın bütün güneş gözlüklerinde bulunması gerekir ancak polarize filtreli cam bir tercihtir. Güneş gözlüğünde polarize camın bulunmaması göz sağlığının bozulmasına neden olmaz fakat UV koruması olmayan bir gözlük kalıcı göz hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri