Genellikle yaz aylarında yüksek olan nem oranı, kış aylarında düşer. Buna ek olarak kışın evlerde kalorifer sistemlerinin çalışması da nem oranının düşmesine neden olur.
Düzenli olarak evlerin havalandırılması ve kış aylarında kalorifer peteklerini nemi azaltacak derecede yakılması gibi yöntemler aşırı nemin neden olacağı hastalıkların azalmasına yardımcı olmaktadır.
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Evinizin belirli köşelerine torbalar halinde karbonat yerleştirerek nem oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte tuz lambaları da yüksek neme karşı iyi bir alternatif. Mutfak alanı içinse davlumbaz kullanımı yüksek nem oluşumunu önlemek için ideal.
Yetersiz havalandırma ve yetersiz yalıtım ortamdaki nemi artırabilir. Havalandırılmayan odalarda, özellikle kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak rutubete sebep olabilir. Çatı katlarında, çatıdaki sızıntılar evlerde rutubet ve küf oluşumuna yol açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sabah kalktığınızda burnunuz ve nefes yollarınızın tıkalı olduğunu hissediyorsanız, Kalorifer Petek Suluğu tam da ihtiyaç duyduğunuz bir ürün. Bu Kalorifer Suluk'ları ile odanızdaki nemi doğal hava nemi seviyesine çekebilirsiniz.
Kalorifer isıtmasıyla oluşan nem ve rutubet problemleri, özellikle soğuk mevsimlerde kapalı ortamlarda sıkça karşılaşılan sorunlardır. Isıtma sistemleri havadaki nem miktarını düşürebilir, çünkü ısıtılan hava daha fazla su buharını taşıyabilir.
Çamaşırları açık havada kurutun veya çamaşır kurutma makinesi kullanın. İçeri daha fazla güneş ışığı alın. Nem emici bitkiler alın: İngiliz sarmaşığı, barış zambağı, Boston eğrelti otu gibi. Nemli odalarda pencerelerin yakınına bir kase karbonat veya kaya tuzu koyun.
Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir. Son zamanlarda çok popüler olan kaya tuzu lambası, fazla nemi içine çeker. Evin farklı bölgelerine koyabileceğiniz kaya tuzu lambası, hem ortama hoş bir koku yayar, hem de rutubetin azalmasına yardımcı olur.
- Karbonat ve kedi kumunun nemi çekme özelliği bulunur. Bu nedenle evlerin belirli bölümlerine küçük torbalar halinde yerleştirilmelidir. - Kaya tuzu lambası yakmak nemi önlemeye yardımcı olur. - Badana yapılacağı zaman küf ve mantarlara karşı koruyucu boyalar tercih edilmelidir.
Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır. Eğer hava sıcaklığına uygun nem almış ise o havaya doymuş hava denir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Suyun ısı kapasitesi (yani suyun sıcaklığını 1°C yükseltmek için gerekli ısı miktarı) havanınkinden daha yüksek olduğundan, nem oranı yüksek havanın sıcaklığını değiştirmek için gerekli ısı miktarı kuru havaya göre daha fazladır.
Kalorifer suluk, kış aylarında kalorifer üzerinde kullanılarak, odanın nemlendirilmesini sağlar. Nemsiz ortamların yol açtığı rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur. Suluklar kaloriferlerin neden olduğu cilt kuruluğu ve nefes zorluğu etkilerini azaltır.
Kış aylarının gelmesiyle birlikte yoğun olarak kullanılan kaloriferler, odadaki havayı oldukça kurutuyor. Buna rağmen kaloriferlerin üzerine koyulacak ıslak bezler veya içi su dolu kap ile bu dezavantaj kısa sürede avantaja dönüşerek odadaki nem oranını dengeleyebiliyor.
Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
Nemi çekme kapasitesi yüksek olduğundan oldukça işe yarar. Ev içinde çamaşır kurutmak nemi arttırır. Kışın, kalorifer peteklerinin önü açık kalmalıdır. Bu sayede evin içinde oluşan nem azalır.
Tuz çok iyi bir nem çekicidir. Mutfakta kullandığımız tuzun bir süre sonra nemlenmesinin sebebi budur. Tuzun nem çekme özelliğine rağmen, tuz lambası içerisindeki lamba sayesinde odada bulunan fazla nemi dengeler. Odanızdaki nem miktarı olması gerekenden fazla ise gönül rahatlığıyla tuz lambası kullanabilirsiniz.
Bir sprey şişe içinde bir bardak su ve beyaz sirkeyi karıştırın. Bu karışımı rutubetli odalara oda spreyi olarak sıkın ve kurumaya bırakın. Köşelerde oluşan rutubet izlerine de doğrudan uygulayabilirsiniz. Cam önünde oluşan rutubetler için de karışımı sıkıp bez ile silebilirsiniz.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Doğalgaz sobaları veya kombileri kullanan evlerde, yanma işlemi sırasında ortaya çıkan su buharı, soğuk yüzeylere temas ederek rutubet oluşumuna neden olabilir. Evin yeterli havalandırma sistemine sahip olmaması veya izolasyonun zayıf olması, içerideki nemin dışarı çıkmasını engeller.
Çok yüksek nem küf ve yoğuşma sorunlarına neden olabilir. Çok düşükse, oluşan kuruluk düzeyi nesnelere ve insanlara zarar verir, bizi havadaki virüslere ve enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Evinizin nemini doğru seviyede anlamak ve korumak, insanları, evcil hayvanları ve eşyaları korumak için önemlidir.
Duvarlarınızda nem oluşumunu engellemek için rutubet giderici boya çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Rutubet giderici boya nemli duvar üzerine uygulandığında duvardaki nemi içine hapsederek rutubetin azalmasını sağlar. Yaşam alanlarında oluşan nemi gidermenin bir diğer yolu da rutubet giderici sprey kullanmaktır.
Kaloriferli evler genellikle daha kapalı bir yapıya sahiptir ve doğal havalandırma az olabilir. Bu durum, havadaki nemin birikmesine ve rutubet oluşumuna neden olabilir. Özellikle banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda düzenli havalandırma sağlanmazsa, rutubet riski artabilir.
Rutubetin varlığını anlamanın en basit yöntemi duvara dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuz duvardan ıslaklık geliyorsa rutubet olduğunu anlayabilirsiniz. Duvarlardaki sarıya çalan lekeler de nemin varlığına işaret eder. Rutubetten etkilenen tavan ve duvar boyalarında kabarmalar, dökülmeler gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri