Günlük lif alımı 25-35 gram kadar olmalı. Bu miktarı yakalamak için de beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketmek, pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih etmek, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmek, günde 2-3 porsiyon meyve (mümkünse kabuklu olarak) ve 2 porsiyon sebze yemek gerekir.
Kepek, çavdar, yulaf ve tam tahıllı ekmekleri tercih ediniz. Şeker, bal, reçel, pekmez ve şekerli tatlılar ile tuz tüketimini azaltınız. Günde en fazla 1 fincan kahve, 3-4 bardak açık çay içiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırınız.
Kan şekerinizi yükseltebilir, kilo almanıza neden olabilir hatta kalp-damar hastalıklarından yaşam kaybı riskinizi artırabilir .
Lahmacun ve pide, hamburger ile pizzadan daha sağlıklı: Kalbe doğrudan zarar veren yağlı, kırmızı etten zengin, trans yağlar içeren ürünleri tüketmemek gerekmektedir. Amerikan tarzı fast food yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Her gün dışarıdan yemek yenmemelidir.
Pastanelerden alınan poğaça, açma, simit gibi unlu mamulün içinde bulunan yağlar kalp sağlığı açısından son derece zararlıdır ve mümkün olduğunca tüketmemek gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
"Baklava gibi şerbetli tatlılar az da olsa tuz içerir. Dolayısıyla kalp yetmezliği ve yüksek tansiyonu bulunan hastalar daha çok sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketmeli, şerbetli hamur tatlılarından uzak durmalıdır. Bayramda şeker kullanımına dikkat edilmeli ve bitter çikolata dediğimiz siyah çikolata tüketmelidir.
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır. Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
Kalp sağlığına uygun beslenme kapsamında ilk olarak kızartmadan uzak durulması gerekiyor. Kızartma hem vücuttaki kanda oluşturduğu etki, hem de diğer organlarda yaptığı etkinin kalpteki yansımaları bize gerçekten zarar veren bir yeme alışkanlığıdır.
Bir dönem kolesterolün sorumlusu olarak da görülen yumurta, ölçülü tüketildiğinde kalbe zarar vermiyor. Üstelik kalbi koruyucu nitelikte olan birçok vitamin, folik asit ve mikrobesleyicileri içeriyor.
Önemli olan hareket etmeniz, tempolu olmanız ve bunu düzenli olarak sürdürebilmenizdir. Hangi sıklıkta egzersiz yapmalısınız? Kalp sağlığı için yararı kanıtlanmış hareket miktarı haftada en az 3 defa, her defasında en az 40 dakikayı bulan düzenli ve tempolu hareket / spordur.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Yapılan bilimsel araştırmalarda acı kırmızı biber tüketen kişilerde metabolizmanın hızlandığı, yağ yıkımının arttığı ve kalpteki kan akımının güçlendiği izlenmiş. Herkesin acıya hassasiyeti farklı olduğundan azar azar yada orta derecede acı tüketmek kalp sağlığını olumlu etkileyecektir.
Tam Buğday Ekmeği
Diğer önemli faydaları, kabızlığın önüne geçmesi, diyabet, felç, kalp hastalıkları, hatta astım riskini bile farklı oranlarda düşürmesi.
Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur.
Özellikle işlenmiş et ürünlerinden uzak durmak gerekir. Sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünlerinde de yüksek oranda tuz, doymuş yağlar ve nitrit mevcuttur. Hazır et bolyon ve et suyu da sağlıksız tercihler olacaktır. Yüksek kolesterol ihtiva eden sakatatlar yerine az yağlı etler tercih edilmelidir.
Anjiyo Sonrasında Yemek Alışkanlıkları
İşlem sonrasında dengeli ve sağlıklı bir beslenme planına uymak önemlidir. Taze meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları içeren bir beslenme programı tercih edilmelidir.
Özellikle bol sıvı tüketimi yapmamız lazım. Günde 2 küçük şişeyi aşmayacak şekilde maden suyu içmeye dikkat edelim. Tansiyonu olan, ciddi kalp yetmezliği ve vücudunda ödemi olan kişilerde soda yerine sıvıyı yerine koyma işlemini sadece suyla yapalım."
Havuç, tatlı patates, kırmızı biber ve kış kabağı kalp sağlığını koruyan beta karoten, lif ve C vitamini açısından zengindir. Patates iyi bir potasyum kaynağıdır ve kan basıncının dengelenmesini sağlar.
Domatese kırmızı rengini veren likopen kalp hastalıkları riskini azaltıyor, kolesterolü düzenliyor. Yapılan çalışmalara göre, domatesi pişirerek tüketmek daha faydalı.
Balık: Protein, vitamin (B6, B12), selenyum ve demir kaynağı. Yüksek derecede Omega 3 yağ asidi içeren somon, uskumru, ton balığı gibi balıklar kalp sağlığına son derece yararlı. Balık, kan pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını engelliyor.
Tüketilen besinler, sigaradan uzak durmak, egzersiz yapmak, stresten kaçınmak en çok bilinenler. Ancak son zamanlarda trend olan, üzerine akademik çalışmalar da yapılan nefes egzersizleri, kalp yogası, kalp meditasyonu kalp sağlığına iyi gelebiliyor ve kalbi rahatlatabiliyor.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri