Fırın ısısını servis esnasında muhafaza eder, her türlü et, sebze ve fırın tatlıları için veya yoğurt için kullanılabilir, toprağın vermiş olduğu doğallığı ve sağlığı sofranıza katar.
Fırın in derecesini hiç açmadan çömleği direk fırına koyun. Çömleğin kapağını kapatmayın bir şey ile sarmayın. Sadece fırın in kapağını kapatmanız yeterli olur. Yaklaşık 4 saat hiç fırının kapağını açmadan yoğurdunuz mayalansın.
Fırında Yoğurt Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Süt mayalama sıcaklığına ulaşmadan mayalama işlemine geçmeye çalışmayın. Fırın kaplarının kapaklı olmasına dikkat edin. Fırın iyi performans göstermiyorsa, içini ısıtmak için sıcaklığı yükseltebilirsiniz.
1 yemek kaşığı yoğurdu ılık sütle eritiyorum. Sütümü güveç kabına alıp mayayı ekleyip 1-2 karıştırıyorum. Mutfak havluları ile sarıp 5-6 saat bekletiyorum. Ardından bir gün buzdolabında bekletiyorum, yoğurdum hazır.
Toprak güveçler ocak üzerinde ve fırın içerisinde güvenle kullanılabilir, tabi ki çatlak olmadığı sürece. Yeni aldığımız güveçin çatlak olmamasına dikkat etmeliyiz. Yeni alınan bir güveç kulanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinir.
İlgili 37 soru bulundu
Fırında güveç fırına girmeden önce fırın 10 dakika boyunca 180 derecede ısıtılır. Sonra bu fırında bir buçuk saat boyunca güveç pişirilir. Güveç fırına girdikten sonra fırının derecesi 70'e düşürülür. Fırında güveç piştikten sonra fırın kağıdından ayrılır.
Fırın yeterince ısınmamışsa ısınmasını bekleyip tamamen ısınan fırının zeminine güveç konur. 35-45 dakika sonra fırın 200 dereceye getirilir. 35-45 dakika sonra 180 dereceye getirilir. 45-60 dakika da böyle pişirilir. Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın.
Güveç içine 1 çay bardağı kadar sıvı yağ dökün ve ardından bir fırça yardımıyla tüm yağı güveç yüzeyine yedirin. İç ve dış yüzeyini tamamen yağlayın. Bu aşamada fırını 180 derecede ısıtın ve fırın ısınana kadar güveç yüzeyini yağlamaya devam edin. Güveçler yağlanırken herhangi bir çatlak olup olmadığını da gözlemleyin.
Toprak güveçlerle sofranızda doğallığın ve lezzetin farkını keşfedeceksiniz. Fırın ısısını servis esnasında muhafaza eder, her türlü et, sebze ve fırın tatlıları için veya yoğurt için kullanılabilir, toprağın vermiş olduğu doğallığı ve sağlığı sofranıza katar.
Kimileri 50 derecelik fırında 4 saat boyunca mayalarken, kimileri 50 derecede 5 dakikalığına ısıttığı fırını kapatarak 5-6 saat boyunca mayalanma işleminin tamamlanmasını bekliyor. Bir diğer yöntem ise hiç ısıtma yapmadan mayalı sütü fırında 8-9 saat bekletmek. Siz istediğiniz yöntemi seçebilirsiniz.
Sütü ısıtmaya ya da kaynatmaya ihtiyaç duymadan sağlıklı ve kıvamlı yoğurt yapma imkanı sunan bir özelliktir. Yoğurt yapma özelliği ile fırınınız en uygun sıcaklıkta ayarlanarak mayalanma süresini kısaltır ve ev yoğurdu yeme keyfi sunar.
Yoğurt Mayalama Sıcaklığı Yoğurt mayalama sıcaklığı 44-46 derecedir. Dereceniz varsa ölçebileceğiniz gibi, ev usulü ölçmek isterseniz serçe parmağınızı hafifçe süte değdirdiğinizde 7 saniye boyunca parmağınızı çekmeden durabiliyorsanız mayalama sıcaklığı uygun demektir.
Fırınınızı 35 derecede 8 dakika boyunca çalıştırıp, tekrar kapalı duruma getirin. Güveç kaplarınızı ısı sirkülasyonu olan fırına koyun ve fırın kapağını açmadan 5-6 saat boyunca bekletin.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Evde yoğurt yapma yöntemlerinin belki de en sağlıklı ve pratik yollarından biri de güveçte yoğurt mayalama işlemidir.
Mayalarken süt kaymak tutmuş ise kaymağı dağıtmadan yoğurdu ortasına bırakıp hafifçe dipten çevirelim. Fırını 50-70 derecede 15-20 dakika ısıtalım ve kapatalım. Tenceremizi ağzı açık şekilde fırına koyalım. Aslında 5-6 saatte de hazır olabiliyor ama ben aksam örneğin 22. 30 da mayalamıştım, sabaha kadar tuttum fırında.
85-90 °C ye kadar ısıtılan süt 43-45 °C ye kadar soğutulur. Canlı yoğurt bakterilerin en aktif olduğu uygun ortam bu sıcaklıktır. Yoğurt bakterileri sütün içinde bulunan süt şekerini ( Laktoz ) yerler ve çoğalmaya başlarlar.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Fırında güveç yaparken tepsiye su konur mu? Çatlama ihtimalini azaltmak için porsiyonluk güveç kaplarının konulduğu tepsiye su konulur. Bu güveçlerin tabanlarının yanmasını Üst tarafın da aşırı kurumasını önler. Yani kaseleri suyun içine oturtulur.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Güveçin en önemli özelliği kısık ateşte güveç tenceresinde pişmesidir.
Bir miktar karbonata yavaş yavaş su ekleyin ve macun kıvamına getirin. Bu karışımı güvecin içine ve dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Güveci temizledikten sonra, tamamen kurulamayı, ters şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi unutmayın.
Kısık ateşte pişirerek kaynamaya bırakın. 9. Kaynamaya başlayan güveci, kapağı kapalı olarak önceden ısıtılmış 200 derece fırına yerleştirin. Yaklaşık 80-90 dakika pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri