Öncelikle sabunu rendeleyip kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra koyulaşan sıvı sabunun içerisine tercihinize göre 1 veya 2 su bardağı sıvı sabun katıyoruz.(isterseniz) Boş sıvı sabunluğa sabunu doldurup ellerimizi yıkıyoruz. Ellerinizin tahriş olmadığını göreceğiniz harika ve ekonomik bir yöntem.
❤️ Malzemeler; 1 kalıp sabun 5 lt su Yapılışı; Sabunu rendeleyip kaynayan 5 lt suya dökelim ve karıştırarak eritelim. Sabunlar tam anlamıyla eridikten sonra ocağın altını söndürüp oda sıcaklığına gelene kadar bekleyelim. 5 lt sıvı sabunumuz hazır.
Bunun için ocağınızın üzerine kaynayan su dolu bir tencere, tencerenin içerisine de parçalanmış sabun bazınızı içeren ısıya dayanıklı kabınızı yerleştirin. Su seviyesinin, sabununuza sıçrama yapmayacak düzeyde olduğundan emin olun. Bu şekilde sabun bazınız 10-15 dakika gibi kısa bir sürede eriyecektir.
Bir bardak rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu, kaynamış 1.5 - 2 bardak suyun içine ekleyin ve karıştırarak eritin. Yapılan işlem kaynamış suda sabun rendesini karıştırarak eritmektir birlikte kaynatmak değildir. 1 çay kaşığı gliserin bu aşamada eklenebilir ancak gliserinsiz de sonuçlar memnun edicidir.
İlgili 19 soru bulundu
1. Sıvı sabun yapabilmek için bir tür yağa sahip olmalısınız. En çok kullanılan yağlar; palmiye çekirdeği yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden elde edilen yağlardır. Ulaşmak istenilen sonuca göre içerik değiştirilip, yağ çeşidi iki veya üçe çıkarılabilir.
Sıvı sabun üretiminde kullanılan suyun sert olmaması veya destile su olması tercih edilir.Sabunu sıvı halde tutmak veya jelatinleşmeyi önlemek için sıvılaştırıcı alkol, potasyum karbonat, potasyum klorür ve amonyum tuzları kullanılır.İlave edilen alkol ve gliserin miktarı,sabunun %5'inden fazla olursa köpürmeyi önler.
Öncelikle sabunu rendeleyip kaynatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra koyulaşan sıvı sabunun içerisine tercihinize göre 1 veya 2 su bardağı sıvı sabun katıyoruz.(isterseniz) Boş sıvı sabunluğa sabunu doldurup ellerimizi yıkıyoruz. Ellerinizin tahriş olmadığını göreceğiniz harika ve ekonomik bir yöntem.
Artan küçük sabun parçalarını banyo kesenizin içine koyabilirsiniz. Duş alırken, keselenirken o keseyi kullanarak sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz. Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi plastik atığa sebep olan duş jelleri yerine bu yöntemi tercih edebilirsiniz.
Çünkü sabundaki uçucu yağlar aromaterapi etkisine sahiptir ve vücudun gevşemesini sağlar. Sabun barındaki magnezyum sülfat vücudumuzun ihtiyacı olan magnezyum eksikliğini giderir. Ayrıca bu durum plasebo etkisi gösterir.
Sıvı sabun yerine kalıp sabun kullanarak egzama riskini azaltabilirsiniz. Gliserin ya da zeytinyağı içerikli sabunları tercih edebilirsiniz. 5- Ellerinizi yıkadıktan sonra mutlaka nemlendirici bir krem kullanın. Vazelin, gliserin, lanolin gibi su tutucu içeriği yoğun kremler özellikle tercih edilebilir.
Birçok birey kolayına geldiği veya alıştığı için yüz temizliğinde cilt bakım suları, jelleri yerine kalıp sabunları tercih etmektedir. Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır.
Örneğin, katı haldeki Arap sabununu bir şampuan şişesine boşaltıp sıcak suyla seyreltebilirsiniz.
Hazır kalıp zeytinyağı veya defne sabunu kullanacaksanız, köpürtücü bazınızı daha farklı bir şekilde hazırlamanız gerekiyor. Sabunu rendeleyin. 1,5 litre suyu kaynatın, altını kapatıp, içine rendelenmiş sabunu atın ve eriyene kadar karıştırıp, sonra soğumaya bırakın. Bazınız hazır.
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Geri dönüşüm tesisine gelen sabunlar öncelikle elle ayırma ünitelerinde detaylı bir ayırma işlemine tabi tutuluyor. Ardından makinelerde ezilen ve sterilize edilen sabunlar, kalıplara alınıp kesilerek yeniden hayat kazanıyor.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
Kalıp sabun : 18 ay - 3 yıl arası.Vücut şampuanları : 3 yıl.Banyo yağı : 1 yıl. Vücut losyonları : 3 yıl.
Köpük sabunların sıvı sabunlara göre daha hafif olması ve daha az yoğun olmasına rağmen içerik özellikleri sayesinde temizleme konusunda daha etkilidir. Doğada çözünme özelliğine sahip olan köpük sabunlar, ayrıca sahip olduğu 5.5 pH değeri sayesinde cildi tahriş etmeden ellerinizi kusursuz hijyene kavuşturur.
Eğer kalıp sabun kullanacaksanız suyu bir tencerede kaynatın, kaynayınca ocağı kapatın. Rendelenmiş zeytinyağı sabununu ekleyin ve karıştırarak eritin. Uçucu yağı, balı, Hindistan cevizi yağını da ekleyin ve güzelce karıştırdıktan sonra pompalı bir şişeye doldurun.
Sabunla banyo yapmak, aşırı kullanımda genital bölgeyi kurutarak belirli sağlık sorunlarına yol açabilir. En iyisi, özel bölgelerinizi yıkamak için ılık su veya kokuları gidermeniz gerektiğinde doğru pH değerine sahip temizleyicilerle doğru oranda sıcak su kullanmaktır.
İçindekiler kısmında en çok bulunan ve sabunu köpürten madde olan “Sodium Laureth Sulfate” veya “CI 77891” yani Titanyum Dioksit veya “Tetrasodium EDTA” var ise eğer zaten olay bitmiş demektir!
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak.
Günümüzde tüm sabun üreticilerinin “kostik” olarak kullandığı “sodyum hidroksitin” ise ph değeri 13,5'tur fakat, “potasyum hidroksit” gibi, “kül suyunda” bulunan “kostik” de sabunu katılaştıramadığı için, dışarıdan “kalın” tuz diye adlandırdığımız “tuz” katkısı” yapılır ki, gelende küllü sabun ürettiğini iddia eden ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri