Tanı yöntemlerinde akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG) ve en birinci olarak görülen kalp ultrasonunda (ekokardiyografi) kalbin kasılma gücü ölçülerek, kasılma zayıfsa kalp yetmezliği tanısı konulabilmektedir.
BNP ve NT-proBNP, kalp yetmezliğini teşhis etmeye ve izlemeye yardımcı olmak için kullanılan basit bir kan testleridir. Pro-BNP ve NT-proBNP test sonuçları farklı değerler sağlar. B tipi natriüretik peptid (BNP), kalbiniz tarafından üretilen bir hormondur.
Kalp Yetmezliğinin Tipik Belirti ve Bulguları
Elektrokardiyogram (EKG): KY tanısında normal bir EKG görülmez. AF, Q dalgaları, LV hipertrofisi (LVH) ve genişlemiş QRS kompleksi gibi KY tanısı olasılığını artıran EKG anormallikleri ortaya çıkarabilir ve ayrıca tedaviye rehberlik edebilir.
EKG, kalp hastalıklarının teşhisinde hekimin muayene bulguları, tahliller ve filmlerle birlikte değerlendirildiğinde daha fazla yardımcı olabiliyor.
Kalp yetmezliğinin teşhisinde kullanılan en etkili yöntem ekokardiyogramdır. Ekokardiyogram ile ses dalgaları kullanılarak kalbin detaylı şekilde görüntüsü çıkarılabilir. Bu sayede kalpteki olası hasarlar ve yapısal bozukluklar tespit edilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Kalp yetmezliğinin temel iki belirtisi vücutta sıvı birikmesine bağlı ödem ve nefes darlığıdır.
Ancak EKG'nin normal çıkması kalbin tümüyle sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor, çünkü bu test kalpteki her fonksiyonu göstermiyor. NE ZAMAN BAŞVURULUYOR? Kalbin ritim ve iletim bozukluklarının tespit edilmesinde, göğüs ağrılı durumlarda kalp krizi veya krize yakın durumların saptanmasında kullanılıyor.
EKG cihazı, P, Q, R, S, T ve U dalgalarından oluşan kalp atımlarını elektrokardiyogram üzerine kaydeder. Bu dalgaların oluşturduğu grafiksel değerler hekime, hastanın kalp sağlığı hakkında bilgi verir. EKG cihazı kolay taşınabilir olması nedeniyle her yere götürülebilir.
Kalp ve damar hastalıklarının teşhisine veya kalp ve damar hastalıklarının takibine yarayan bir testtir. EKG cihazı da kalbin ritim ve elektriksel aktivitesini ölçen ve kaydeden cihazdır. EKG hangi hastalıkların teşhisinde önemlidir? Kalp ve damar hastalıklarının, ritim bozukluklarının teşhisinde önemli bir tetkiktir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Damar tıkanıklığı nasıl anlaşılır? Eğer damar tıkanıklığı şüphesiyle hastaneye başvurduysanız, burada yapılması gereken testlerin tamamını doktor önerecektir. Fakat genellikle bu tür durumlarda damarın tıkalı olup olmadığını anlamak için EKG uygulanmaktadır.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir nedene bağlı ise normale gelebilir. Kalp yetersizliği için risk altında olan ya da kalp yetersizliğine aday olguların tespiti ve erken dönemde yapılacak tedavi ve girişimler ile kalp yetersizliği önlenebilir bir hastalıktır.
Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor. Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında “kalp yetmezliği” hakkında bilgi verdi.
Kalp boşluklarının çapları ve büyüklüklerinin saptanmasında en önemli tanısal aracıdır. Kalp duvarlarının hareketleri, hareket bozukluğu olup olmadığının (kalp damar hastalıklarında ilgili damarın kanlandırdığı yerlerde duvar hareket bozuklukları oluşabilir) araştırılmasında en önemli tetkiktir.
Normal bir EKG değerinde; Kalp hızı dakikada 60-100 olmalıdır. Kalp ritmi düzenli olmalıdır. P dalgası verisindeki bütün p dalgaları aynı morfolojiye sahip olmalıdır.
Yapılacak ilk test: EKG çekmek
Bir kalp atımının çizgisinin ST diye bilinen yatay bölümü, olması gereken yerden yukarıdaysa kalp krizinin başlamış olma ihtimali yüksektir. Buna, ST yükselmesiyle seyreden kalp krizi denir.
Eğer her şey yolundaysa 30-40 yaş arası her 3 yılda bir kontrollere gidilmelidir. Ancak bir sorun olması halinde bu aralık bir yıla düşmektedir. 40 yaşından sonra görülme sıklığı arttığı için, kişinin risk faktörlerinin de durumuna göre 1-3 yılda bir kardiyoloji uzmanına muayene olmak gerekir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Efor (Treadmill) Testi, kalp-damar hastalıklarının tanı ve takibinde yaygın olarak kullanılan bir testtir.
EKG ve kan tetkikleri dışında akciğer filmi, ekokardiyografi (EKO) veya nadir de olsa bilgisayarlı tomografi (CT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi radyolojik tetkiklerden de kalp krizi tanısında faydalanılabilir. Anjiyografi kalp krizi için önemli bir tanı ve tedavi aracıdır.
Karnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin belirtisi olabilir. Sözkonusu yakınma ve bulguların sebebi akciğer, karaciğer veya bağırsaklarda sıvı göllenmesine bağlıdır.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Evre A: Kalp yetmezliği 1. evre olan evre A'da damar tıkanıklığı, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri bulunur ancak kalpte belirgin bir hasar oluşmaz. Evre B: Risk faktörleriyle birlikte kalpte hasar da olur ancak henüz yetmezlik belirtisi ya da şikayeti yaşanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri