Maddi değeri olan duran varlıkların yıllık aşınma ve yıpranma oranın hesaplanıp gider olarak belirlenmesine amortisman denir. Taşınmazlar ve altyapı (tesisat, yol vb) gibi maddi duran varlıkları kapsar. Çoğunlukla yıllık amortisman değeri olarak hesaplanır ve hesap defterinin gider hanesine işlenir.
Bir sabit varlığa amortisman uygulanması için o varlığın bir gayrimenkul olması, gayrimenkul benzeri olarak değerlenen iktisadi kıymetlerden biri olması; alet, edevat, mefruşat, demirbaş veya sinema filmi olması gerekir. Bunlar dışındaki varlıklara amortisman uygulanmaz.
VUK 'un 314. maddesine göre, boş arazi ve arsalar amortismana tabi değildir. Ancak, tarım işletmelerinde gerçekleştirilen meyvelik, fındıklık, zeytinlik ve güllükler, incir bahçeleri ve bağlar gibi tarım tesisleri ile, işletmede inşa edilmiş olan her nevi yollar ve haklar amortismana tabi tutulur.
Bu kanunun 313 ve 269. maddelerinde yer verilen amortismana tabi maddi duran varlıkları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür. - Gayrimenkuller - Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı - Tesisat ve makinalar, - Gemiler ve diğer taşıtlar, - Alet edevat, mefruşat, - Demirbaşlar.
İlgili 38 soru bulundu
Hangi Varlıklara Amortisman Ayrılır? Amortize edilebilecek mallar Vergi Usul Kanunu'nun 269 sayılı maddesinde yer alır. Bu mallara gayrimenkuller, tesisat makineleri, gemi ve diğer taşıtlar örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda demirbaş mallar, telif hakları ve sinema filmleri de amortismana konu olabilir.
Aracın Çıplak Bedeli: Alım faturasındaki KDV ve ÖTV hariç olan bedeldir. Sıfır kilometre ve ikinci el binek oto alımlarında; şirketin aktifine kaydedilir ve amortisman yoluyla giderleştirilir. Amortisman süresi 5 yıl olup, normal amortisman yöntemine göre; her yıl %20'si gider kaydedilmek suretiyle giderleştirilir.
Kanun hükmüne göre yenilenen lastik yeni bir tertibat olmadığından ve aracın değerini devamlı olarak artıran bir nitelik taşımadığından, lastik normal bir bakım gideri niteliğinde bulunduğundan değeri ne olursa olsun aracın maliyet bedeline eklenmemeli ve doğrudan gider kaydedilmelidir.
- Faydalanma süresi kesin olarak 15 yıldan kısa ya da uzun olan haklar da, 15 yıl dikkate alınarak ve, Doğrusal amortisman yöntemi uygulanarak (Azalan bakiye yönteminin uygulanmasını engelleyen bir hüküm olmamasına ve aksine görüşler olmasına rağmen) amortismana tabi tutulmaktadır.
MADDE 3 – (1) Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde muhasebe sistemine dâhil edilen maddi duran varlıklardan; arazi ve arsalar, yapım aşamasındaki sabit varlıklar, varlıkların elde edilmesi için verilen avans ve krediler ile tarihi yapılar, tarihi veya sanat değeri olan demirbaşlar amortismana tabi değildir.
Amortisman ayırma koşulları şu şekilde ele alabiliriz; Eşyanın işletmede bir yıldan uzun süreli olarak kullanılabilir durumda olması. Varlığın değerleme gününde envanter içerisinde yer alması ve kullanıma uygun olması. Eşyanın iktisadi kıymet değerinin o yıl için belirlenen amortisman sınırının üzerinde olması.
Örnek: Bir işletmenin KDV %18 hariç olmak üzere ederi 100 TL olan bir demirbaş edindiğini ve bu demirbaşın 5 yıllık ekonomik ömrü olduğunu varsayalım; İlk yıl: 100 / 5 x 2 = 40 TL olarak giderleştirilir. İkinci yıl: (100 – 40) = 60 / 5 x 2 = 24 TL olarak giderleştirilir.
2018 yılında satın alınan ve amortisman ömrü 5 yıl olan bir demirbaşın amortismana tabi tutulacağı yıllar, 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarıdır. Söz konusu 5 yıl içinde ayrılmayan veya eksik ayrılan amortismanın 2023 ve izleyen yıllarda ayrılması mümkün değildir.
2023 yılı Demirbaş ve Amortisman Sınırı 4.400 TL olarak açıklandı, amortisman sınırı KDV Hariç tutarlar dikkate alınarak uygulanmaktadır.
2022 yılı başından itibaren KDV hariç 2.000 TL'nin altındaki demirbaş alımları doğrudan gider yazılabilecektir. Bu tutar aynı zamanda amortisman sınırı olarak da ifade edilmektedir.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Patent, telif, lisans, marka, ruhsat, yazılım programı, franchise, işletme/pazarlama hakkı, müşteri listesi, internet alan (domain) adı ve benzeri varlıklar maddi olmayan duran varlıkların başlıca örnekleridir.
Çalışanlarınız için satın aldığınız giyim eşyalarının ise çalışanlarınıza sağlanan menfaat kapsamında değerlendirilerek ücret hükümlerine göre vergilendirilmesi ve ücret gideri olarak mesleki kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.”
Demirbaş Listesine Neler Girer? Kiralanan evlerde durum değişse de genel tabiri ile baktığımız zaman demirbaş eşya listesi genel olarak satıldığında para edecek olan eşyalardan oluşur. Yani ofis malzemeleri, evrak dolapları, masalar, sandalyeler, varsa kombi gibi eşyalar demirbaş olarak sayılabilmektedir.
Şirket adına alınan scooter ve bisiklet gibi araçlar firmaya demirbaş olarak kaydedilir. Söz konusu araçların faturasında yer alan KDV tutarı ise indirime tabidir. Ayrıca bu araçlarda da amortisman uygulaması söz konusudur.
Küçük demirbaşlar, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan önemli maliyetlerdir ve genellikle işletmenin bütçesinde düzenli olarak yer alır. Örnekleri arasında, bir ofis için masa, sıra, sandalye, dosya dolapları, bilgisayar, yazıcı, telefon ve benzeri ekipmanlar yer alabilir.
Evet, şirketiniz bünyesindeki araçlara ait benzin harcamalarını gider olarak gösterebilirsiniz. Özellikle aktif araç ve akaryakıt kullanımınız olması durumunda, binek araç KDV oranı, binek araç ve akaryakıt giderlerini vergiden düşebilir miyim sorusunu soruyorsanız, cevabı EVET.
23.11.2009 tarihli bir özelgede, otopark ve benzeri harcamalar Gelir Vergisi Kanunu'nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında genel gider olarak görülmüş.
Arsa/arazi üzerine inşa ve tesis olunan binalar, yollar, tesisler, arsa/arazinin mütemmim cüzü oldukları ve tek başlarına mülkiyet konusu olamayacaklarından ötürü üzerine tesis olunan arsa/arazi ile bir bütün olarak amortismana tabi tutulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri