Kalp yetmezliği 3. evrede olan hastalarda; kronik yorgunluk, nefes almada güçlük, bacaklarda şişlikler ve güçsüzlükler, karında sıvı birikmesi, geceleri sıklıkla idrara çıkma ihtiyacı yaşanmaktadır. Bu kişilerin kesinlikle alkol ve sigaradan uzak durması gerekmektedir.
Kalp yetmezliğinin belirtileri, ölüm belirtileri olarak adlandırılamaz. Ancak çok fazla ileri seviyede olan ve müdahale edilmeyen kalp yetmezliği, yüksek ihtimalle ölümle sonuçlanabilir.
4. Evre: Kalp yetmezliğinin son evresi olarak kabul edilir. Hastalarda kalp tam anlamı ile kan pompalayamaz. Kişinin bir an önce ventriküler yardımcı cihazlar ya da kalp ameliyatı ile tedavi edilmesi, intravenöz inotropik ilaçlar kullanması gerekir.
Kalp yetersizliği yaşam boyu devam eden kronik bir hastalıktır. Nadiren veya düzeltilebilir bir nedene bağlı gelişmişse normale dönebilir. Yaşam beklentisi, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, deri kanserleri, meme kanseri, rahim kanseri gibi pek çok kanser türünden daha kötüdür. 5 yıllık yaşam şansı %50'dir.
Kalp yetersizliğinde iştah kaybı veya bulantı yakınmaları bulunabilir. Bazı hastalarda çok az yemelerine rağmen, çabuk doyma veya midede şişkinlik hissi görülebilir. Bu yakınmalara karın ağrısı ve karında gerginlik hissi eşlik edebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Vücuttaki tüm organlar kalp ve damarlar tarafından beslenmektedir. Dolayısıyla kalp yetmezliği görülen kişilerde vücuttaki tüm organların fonksiyonlarında aksamalar ortaya çıkmaktadır. Beyin, böbrekler, akciğerler, karaciğer ve tüm sistem bu tablodan zarar görebilmektedir.
Kalp yetmezliği kronik, ilerleyici bir hastalıktır. İlaç tedavisi ile kalp yetmezliği bulgu ve belirtileri kontrol altına alınabilir, hatta bazı durumlarda zamanla kalp kası güçlenebilir.
Vücudumuzun dolaşım sisteminin merkezinde bulunan kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması hayati önem taşıyor. Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemizde milyonlarca kişide bulunan kalp yetmezliği, tedavi edilmezse kalp nakli gerektirecek ciddi tablolara yol açabiliyor.
Kalp yetmezliği hastaları ya da sağlıklı bireyler üzerinde yapılan birçok çalışma yatış pozisyonun önemli olduğunu göstermiştir. Yan yatma pozisyonunda en iyi klinik sonuçlar saptanmıştır.
Kalp yetmezliği aynı zamanda beyindeki solunum merkezini de etkileyerek beyine bağlı uyku apnelerine neden olabilir. Bazı kalp damar darlıklarına bağlı göğüs ağrıları gece gelebilir (nokturnal angina). Atrial fibrilasyon gibi bazı ritim bozuklukları uykunun kalitesini bozabilir.
Tüm bunlar dikkate alındığında bugün için kalp yetersizliği tedavisinde mortalite ve morbidite yararının yanısıra güvenliğin de kanıtlandığı tedavi hedefi aralığı olarak kalp hızının 60-70 atım/dk olarak belirlenmesinin uygun olacağı söylenebilir.
Kalp yetmezliği zamanla kötüleşen kronik bir durumdur. Kalp yetmezliğinin 4 evresi vardır (Evre A, B, C ve D).
Kalp performansının azalmasıyla, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kanı gönderememesi sonucu ortaya çıkan klinik bir tablo olarak yorumlanan kalp yetmezliği, belirti vermeden ilerleyebilen bir sorun olarak ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Örneğin; kalp yetmezliği olarak da bilinen kronik kalp yetmezliği, ödemle sonuçlanan en yaygın kalp hastalıklarından biridir. Kalp hastalığı durumunda bacak ve ayak bölgesinde de ödem oluşabilir. Ödem genellikle ağrılı şişlikler ile fark edilir.
Şeker, bal, reçel, pekmez ve şekerli tatlılar ile tuz tüketimini azaltınız. Günde en fazla 1 fincan kahve, 3-4 bardak açık çay içiniz. Fiziksel aktivitenizi arttırınız. Hipertansiyonunuz varsa tuz ve tuz içeren besinleri tüketmeyiniz.
Kalp yetersizliğinde ortaya çıkan nefes darlığı (dispne), başlangıçta efor ya da egzersiz ile ortaya çıkarken, zamanla daha düşük efor gerektiren aktivitelerde de belirmeye başlar. Tedavi edilmemiş ya da hastalığının ileri evresinde olan bireylerde nefes darlığı istirahat anında da mevcuttur.
Öksürük de kalp hastalığı belirtilerinden
Bazı kişilere de alerjik astım denilerek ona göre tedavi veriliyor. Ancak tedaviye cevap vermeyen, sebebi bulunmayan öksürüklerde kalp hastalığı düşünülmeli. Çünkü kalp yetersizliği ve bazı kapak hastalıkları akciğer dokusunda ödeme yol açarak öksürüğe neden olabiliyor.
Kalp pilinin bittiği nasıl anlaşılır? Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 yıl (genellikle 5-15 yıl arası) bir ömrü vardır. Düzenli takip edilen hastalarda kalp pili ömrü azaldığı dönemde uyarı verir.
EF, bir kalp döngüsünde kalbin içindeki kanın ne kadarının vücuda pompalandığını gösteren bir parametredir. Sağlıklı insanlarda %60-65 arasındadır. EF değeri %40'ın altında olan hastalar düşük EF'li kalp yetmezliği, %40 ve üzerinde olan hastalar ise korunmuş EF'li kalp yetmezliği hastaları olarak tanımlanmaktadır.
Önder Ovalı, 'Kalp yetmezliğinde, kalbin kanı pompalama ve vücuttaki kanı geri toplama gücü de azalacağından vücuttaki kan özellikle toplar damarlarda göllenir ve böylece damarlarda artan hidrostatik basınç nedeniyle damar dışına fazla miktarda sıvı sızar ve ödem oluşur.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Kalp yetmezliği kimlerde görülür? Her yaşta görülebilen bir hastalık olsa da, çoğunlukla yaşlı popülasyon hastalığıdır. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kalp kapağı hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalıkları kalp yetmezliğine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri