Kan testi: Kalp kası iltihabı ile ilişkili enfeksiyonlar kan testi ile kontrol edilebilir. Bu hastalarda genellikle bakılan değerler arasında troponin ve CK-MB gibi kalp enzimlerinde yükselme gözlemlenir. Bunlar dışında sedimantasyon, CRP ve prokalsitonin değerleri yüksek seyredebilir.
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk gibi belirtiler gösteren miyokardit, bilinen adıyla kalp kası iltihabı, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi ciddi kalp rahatsızlıklarına neden olabiliyor.
Kalp kası iltihabı; ritim bozukluğuna ve kalp yetmezliğine neden olabileceğinden dolayı hastaya bazı ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar ile kalp kası fonksiyonları desteklenir, ritim bozukluğunun gelişmesi önlenir.
Hastalarda görülen en sık şikayet göğüs ağrısıdır. Bu şikayet çok ilginçtir çünkü hastanın göğüs ağrısının şiddeti oturur pozisyonda azalırken, yatar pozisyonda ve derin nefes almakla artış gösterir. Hastaların %33'ünden daha azında fizik muayenede kalp zarı sürtünme sesi duyulabilir.
Kalp kası iltihabı veya tıbbi terimiyle miyokardit birçok kişi tarafından bilinmeyen ancak hayati öneme sahip bir kalp rahatsızlığıdır. Genellikle virüslerin neden olduğu durum kalbinizin en derin katmanına saldırabilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kalp iltihabı, EKG ile izlenebilen bu elektriksel aktiviteyi etkileyerek kalpte ritim düzensizliği, çarpıntı, nefes darlığı gibi farklı semptomlarla kendini gösterebilir.
Kalp kası iltihabı tamamen iyileşir mi? Pek çok hasta tamamen iyileşir. Ama hastaların bir kısmında bu hastalığa bağlı olarak ciddi kalp sorunları oluşabilir. Eğer kalp kası iltihabı bebeklerde olmuşsa daha ağır seyreder ve kalpte kalıcı sorunlar bırakabilme ihtimali yüksek olur.
Troponin testi, kalp kaslarından kan dolaşımına salınan ve kalp kası hasarını gösteren bir protein türü olan troponini tespit eden bir kan testidir. Bu test, genellikle kalp krizi belirtileri olan kişilere uygulanır. Troponin T ve I, kalp kasında bulunur ve kalp hasarında kan dolaşımına salınır.
Perikardit iyileşebilir. Tedavi edilmeyen perikardit bazen kendiliğinden geçebilir, ancak bazı durumlarda kalıcı hasara veya ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Tedavi edilen perikardit vakalarında, hastaların çoğu iyileşir ve semptomları hafifletilir.
Diğer nedenler arasında tüberküloz, üremik perikardit, kalp krizi, kanser, otoimmün bozukluklar ve göğüs travması gibi bakteriyel enfeksiyonlar bulunur. Teşhis göğüs ağrısı, perikardiyal sürtünme, spesifik elektrokardiyogram (EKG) değişiklikleri ve kalp çevresinde sıvı birikmesine (efüzyon) dayanır.
Kalp kası iltihaplanmasına; virüsler, bakteriler, mantarların yol açtığı enfeksiyonlar ve otoimmün hastalıklar sebep olabilmektedir. Hastalığın çoğunlukla kaynağı viral enfeksiyonlardır. Bazı vakalarda hastalık belirti göstermeyebilmekte ve kendiliğinden iyileşebilmektedir.
Endokarditler genellikle ağızdan, diş, üriner system, cilt gibi vücudun başka bölümlerindeki bakteri veya mantar enfeksiyonlarının kan akımı ile kalbe gelmesine bağlı olarak gelişmektedir. Kalbin iç tabakası olan endokart ve kapaklara enfeksiyon yerleşerek buralarda ciddi hasara yol açarlar.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Kardiyoloji Kliniği ,kalp ve damar hastalıklarının değerlendirilmesi ve tedavisinin yapıldığı bir kliniktir. Kalp hastalığı ya da kardiyovasküler hastalığı olan bir kişiye kardiyoloji uzmanınna gitmesi önerilir. Kardiyoloji, iç hastalıklarının bir dalıdır.Bir kardiyolog kalp cerrahından farklıdır.
Grip genellikle kalp zarına yerleşiyor ve zardan sıvı üretimini artırarak kalp çevresinde sıvı birikmesine yol açıyor. Kalp kasına yayılan grip durumlarında şiddetli nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve akciğerde sıvı toplanması gibi sorunlar gelişiyor.
Ancak bazı durumlarda, kalp kası yeterli oksijeni alamaz ve oksijen eksikliği nedeniyle ağrı hissi oluşturur. Kalp ağrısı genellikle göğüste, göğüs kemiği arkasında veya göğsün sol tarafında hissedilir. Ağrı, baskı, sıkışma, yanma veya ağırlık gibi farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Kalp iteklemesi (ritm bozukluğu) göğüs bölgesinde batma, nefes darlığı ile beraber bacakların şişmesi kalp adelesinin iltahaplanmasından kaynaklanabilir. Batıcı ağrılar, yatınca veya sol tarafa dönünce fazlalaşırsa kalp zarının iltahaplanmasından ileri gelebilir.
Perikard (kalbin etrafını saran kese) bir sıvı tabakası içeren ve kalbi çevreleyen bir kesedir. Kese içerisinde biriken sıvı miktarının normalde mevcut olan küçük miktardaki sıvıyı aştığı durumlar perikardiyal effüzyon (kalp kesesi içerisinde sıvı birikmesi) olarak tanımlanmaktadır.
Kalbe kan gönderen bir arterin duvarındaki kasların geçici olarak daralmasına koroner arter spazm denilmektedir. Bir anlamda kalp spazmı, kalbi besleyen damarlarda ani büzülme (vazospazm) sonucu ortaya çıkan geçici kalp damar tıkanmasıdır. Spazm, kalbin bir kısmına kan akışını azaltabilmekte veya engelleyebilmektedir.
Kalp krizi geçirmekte olan kişinin kanında ilk 6 saat içinde artış gösterir. Kalp kasına ait bir protein türü olan troponinin ölçümesi kalp krizi teşhisi için bir diğer testtir. Kanda yüksek troponin seviyeleri (troponin T veya troponin I), kalp kasında büyük olasılıkla hasar oluştuğunun göstergesidir.
Ekokardiyografi ile kalbin gücü, kalp kapakçıklarının konumu ve kalp kasının duvar kalınlığı hakkında bir kanaat elde edilir. Bu muayene özellikle kalp kaslarında bir arıza veya kalp iltihabı şüphesi varsa büyük önem taşır.
Özellikle ritim ve iletim bozuklukları, kalbin kanlanması, hipertrofi ya da farklı bir deyişle kalp kasının büyümesi gibi anormal durumların tespitinde kullanılan EKG bir muayene yöntemidir. EKG nasıl çekilir sorusunu yanıtlamadan önce EKG nedir bunu iyi anlamak gerekir.
Romatizmal kalp hastalığı, kalp kapakçıklarının romatizmal ateş nedeniyle kalıcı olarak hasar gördüğü bir durum olarak biliniyor. Kalp kapakçığı hasarı, boğaz veya kızıl gibi tedavi edilmemiş veya yeterince tedavi edilmemiş streptokok enfeksiyonundan kısa bir süre sonra başlayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri