Bu kelime genellikle kamara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kamera şeklinde olmalıdır.
Fotokapan, hareket sensörü veya kızılötesi sensör ile donatılmış veya tetikleyici olarak bir ışık demeti kullanan, uzaktan etkinleştirilmiş bir kameradır.
Bu kelime genellikle kamaraman şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kameraman şeklinde olmalıdır.
Kelimeyi yazarken yumuşak g kullanılmaması ise yazım yanlışına yol açmaktadır. Fotograf olarak yazılan kelime ise yanlıştır. Kelimenin doğru yazımı ise fotoğraf olarak ifade edilebilir. Türk dil kurumuna göre de kelimenin doğru yazılışı fotoğraf şeklinde olmalıdır.
Bu kelime genellikle camekan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı camekan şeklinde olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu kelime genellikle kamara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kamera şeklinde olmalıdır.
'aceb “şaşma, hayret”in tenvinli şekli 'aceben > 'acebā) Merak, şüphe ve tereddüt bildiren soru zarfı: Acaba kışın şehirde yağmur ve çamurda mesut olmayı bilecekler mi? (Ahmet Hâşim). Acaba sizin öyle bir kardeşiniz var mı? (Refik H. Karay).
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Film kelimesinin yazılışı da sıklıkla karıştırılmaktadır. Film kelimesinin yazılışında yapılan yanlışlık genel olarak flim veya filim şeklinde yapılmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ise film şeklinde olmalıdır.
Film adları da aynen APA kuralları gibi italik yazılır. Ancak ilk kulla- nıldığında filmin önce özgün adı, sonra parantez içinde Türkçesi yer alır: Shadows (Gölgeler) gibi. Daha sonra metin boyunca, tutarlı olmak koşuluy- la filmin Türkçe ya da özgün adı kullanılmalıdır.
Bokmål: studio (no) n.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre maydanoz kelimesinin doğru yazılışı "maydanoz"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
Kelime birçok kişi tarafından ayrı yazılsa da aslında doğru olanı birleşik olarak yazmaktır. Türk Dil Kurumu da bu karışıklığa bir son vermiş ve kelimenin doğru yazımının birleşik olarak yazılması gerektiğini vurgulamaktadır. Kelimenin doğru yazılmış halı "kuruyemiş" şeklinde yazılmış olanıdır.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Egzos, egsoz ya da egsos gibi yanlış yazımı bulunan kelimenin doğru yazımı egzoz olacaktır.
Bir kelimenin yazımı konusunda erişilebilecek en doğru kaynak TDK tarafından hazırlanan sözlük ya da kılavuzdur. Bu kaynaklar incelendiğinde “şarj”, bu kelimenin doğru yazılışıdır.
TDK'ya göre acayip kelimesinin doğru yazılışı "acayip"dir.
ACEP (Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu) ve BIOSIS (Biyometrik İmza Yöntemi ile Takip Sistemi ) Projeleri Tanıtım Toplantısı
Şüphe, tereddüt, hayret ifâde eden soru zarfı, acaba: Acep yavrumun da ili kış m'ola? (Karacaoğlan). Beni görmek midir murâdı acep? (Muallim Nâci).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri