İnsân-ı kâmil şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin olan kişidir. Kâmil insanın sözleri doğru, işleri iyi, ahlâkı güzeldir, mârifet sahibidir, yani eşyayı ve ondaki hikmetleri gereği gibi bilir. Esasen sülûkün amacı da söz konusu dört hususu kemale erdirmekten ibarettir.
Ney, 'insan-ı Kâmil'in Simgesi.
İnsanın Allah'ın yeryüzünde halifesi olması itibariyle, O'nun bütün isim ve sıfatlarını kemâl derecesinde temsil eden ve onların tecellilerine mazhar olmuş şahsiyetlere insan-ı kâmil denilmektedir.
Peygamber ile onun vârisi olan insân-ı kâmilin bir özelliği de Allah'ın ahlâkıyla ahlâklanmış olması bakımından ahlâkî kemale sahip bulunmasıdır. İnsân-ı kâmil şeriat, tarikat, hakikat ve mârifet itibariyle tam ve ergin olan kişidir.
Hakiki anlamda insân-ı kâmil Hz. Muhammed'dir.
İlgili 45 soru bulundu
Peygamberimizin şemaili nasıldı? Hazreti Ali'nin (r.a.) beyanına göre Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.): Uzuna yakın orta boylu, iri kemikli, iri yapılı, güçlü kuvvetli ve yakışıklı bir insandı. Cildi yumuşak, teni kırmızıya çalan beyazdı.
İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşi Hatice bint Hüveylid'den olan kızıdır. Muhammed'in soyu, Fatıma ve eşi Ali bin Ebu Talib'in çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Muhammed'in ölümünden sonra hayatta kalan tek çocuğu Fatıma'dır.
İnsan-ı Kâmil; Halk içinde, Hak ile beraber, Kur'an ve Peygamber ahlakı ile ahlaklanmış ergin kişidir. Kâmil insanın sözleri doğru, ilişkileri iyi, ahlâkı güzeldir. Mârifet ve irfan sahibidir. Eşyayı ve ondaki hikmetleri gereği gibi bilir.
Kemâl ilâhî bir sıfattır; adalet ve ilim sıfatları gibi kemâl sıfatına da sahip olunması arzu edilir. Diğer insanlardan daha olgun ve yetkin bir durumda olmayı her insan ister. Allah zât ve varlık olarak mutlak kemâl sahibidir; ilim ve kudret sıfatları itibariyle de kâmildir.
Kamil, olgun kimse demektir ve bu isme sahip olan kişiler özgüveni yüksek kimselerdir. Kamil ismi Arapça kökenli olmasına rağmen Kur'an'da geçmez. Kamil İsminin Anlamı Nedir ve Kamil Ne Demek? Kamil, yetkin, olgun olan kimse ya da bilgili, kültürlü anlamlarında Arapça kökenli bir isimdir.
Muhammed'in (s.a.v.) O'nun kulu ve Peygamberi olduğuna ve O'nun haber verdiği bilgilere yürekten inanıp, tüm bunları kabul ve tasdik eden kimseye denir. Bu âyetlerde kâmil bir müminin bazı özellikleri zikredilmiştir. Çünkü gerçek kurtuluşu sağlayan sağlam ve kesin olan kâmil bir imandır.
Muhammed (sav), Hoca Ahmed Yesevî'nin hocası ve pîridir. Pîr-i kâmil, pîr-i mugan sıfatlarıyla da sıklıkla anılır ki Allah-u Teâlâ'dan sonra çoklukla Hakk'ın yanında adı en çok zikredilen kişidir. Hz.
kemale ermiş, olgun, bilge kişi manasındadır.
İslam teolojisinde İslam peygamberi Muhammed'i tanımlamak için de kullanılır. İnsanın yaratılmış varlıklar arasında mükemmelliğe sahip olduğu ve en mükemmelin de peygamber olduğu kabulü için kullanılır.
Alevi inancında nefsini eğiten insan, kâmil insan olarak bilinir. Kamil insanın hiçbir zaman canı ölmez, ölen onun bedenidir. Bu çalışmada, Alevi klasiklerinde can, ruh ve nefs kavramlarına bir açıklık getirilmeye çalışılırken bir bakıma İslam Sünni mezhepleriyle de bir karşılaştırılması yapılmıştır.
Sâlike Hak yolunda rehberlik yapan kimse, velî, er, eren, pîr. Müridlere rehberlik yapan ve onları irşad eden kişi anlamında tasavvuf terimi.
Kur'an'da da kullanılan isimlerin bir kısmı yabancı kökenli olmakla birlikte yöresel söyleyiş ve yeni anlamsal yüklemelerle Araplaştırılmış (Muarreb) isimlerden oluşur; Allah, Rahman, Halik, Malik, Hakem, Hannan, Sultan, Kebir, Fatır, Fettah, Rab, Hadi, Tevvab, Musavvir, Kuddüs vb.
Hayır, Kamil ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Kutluluğu, gelişme ve kemale ermek diye anlayacak olursak, insanî ve asil özellikleri övmek ve zararlı olanlardan korunmak, olgunluktur, kemaldir. Tasavvuf düşüncesinde ortaya çıkan dördüncü karakter Odgurmış, insanın adalet ve güzel konuşmayı övme özelliğine sahiptir. belirtir.
Mürşid-i kâmil, sırat-ı müstakimi (dosdoğru yol, yani İslam'ı) gösteren, dalaletten hidayete sevkeden kişidir.
Yunus Emre Hz.leri, “Ne şirin dert bu dermândan içeri” ve “Derdi şarabı içtim / dermanın yağma olsun” diyorsa, derdimizi sevmemiz lâzım. Mübarek gönlü, “Ben dert ile ah ederdim / Derdim bana dermân imiş” diyerek inşirah bulmuş ki, o ulu dervişin sözünü tutmak gerek.
Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Arap literatüründe kabilelerin soyunu inceleyen ilim dalı için kullanılan bir terim. Ensâb “soy” anlamına gelen neseb kelimesinin çoğuludur. Bir görüşe göre yalnız baba tarafından, diğer bir görüşe göre ise hem baba hem anne tarafından olan akrabalık bağına nesep denilir.
Hz. Peygamber'in mensup olduğu Arap kabilesi. Adnânîler'in Mudar kolundan olup genellikle kabul edildiğine göre adını Kureyş lakabıyla bilinen Fihr b. Mâlik'ten alır. Bu zatın asıl adının Kureyş, lakabının Fihr olduğu da belirtilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri