Kamp listeniz, planladığınız kamp türüne ve yaptığınız aktivitelere, gittiğiniz yerlere, yılın hangi saatine ve yolculuğunuzun süresine göre değişecektir. Olmazsa olmaz kamp malzemeleriniz; Çadır, Uyku Tulumu, Mat, Kamp sandalyesi, kamp mutfağı, çanta, ve ilk yardım setidir.
Kampa giderken doyurucu bir ekip olarak yanınızda patates, yumurta, yoğurt, kuru baklagiller, çikolata, kuru yemiş ve yulaf ezmesi götürebilirsiniz. Bonus: Kampa giderken geri dönüşte yiyecek taşımamak için götüreceğiniz besinlerin miktarına özen göstermeniz gerekir.
Zemin matı alırken kullanım kolaylığı sunan halkalı modelleri tercih etmelisin. Bu halkalar sayesinde mat ve çadırı birbirinden ayrılmayacak ve kaymayacak şekilde yere birlikte sabitleyebilirsin. Çadır zemin matları hafif malzemelerle üretildiği için, kamp yolculuğunda sana ekstra bir yük de doğurmayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Öncelikle düzgün, çok fazla ortalıkta bulunmayan, temiz bir nokta seçilmelidir.Taş düşmesi, toprak kayması ve çığ gibi tehlikelere karşı yamaç diplerine çadır kurulmamalıdır.Yıldırım düşmesi ve fırtınaya karşı tepe ve yamaç üstlerine (zirvelerine) çadır kurmamalıdır. Su kaynaklarının olduğu bölgeye yakın olun.
Dar kesimli ya da nefes almayan kumaşlardan üretilmiş giysiler fazla terlemenize neden olabilir. Bu sebeple pamuklu, ince, bol kesimli giysileri kamp alanlarında tercih edebilirsiniz. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıcak havanın etkisiyle kısa kollu giysiler giymek isteyebilirsiniz.
Özellikle de ısı geçirmeyen özelliği sayesinde kamp matı, kış aylarında kamp yapmak isteyenler için çok faydalıdır. Eğer yazın kamp yapacaksanız ve konforunuzdan da ödün vermek istemiyorsanız şişme yatağı tercih etmenizde fayda var. Çünkü şişme yatak, kamp matı ürününe karşın daha konforludur.
Uyku tulumunun çadırın tabanı ile olan bağlantısının kesilmesi ısı yalıtımının arması anlamına gelir. Yumuşak zemin ise çok daha konforlu bir uyku. Dolayısıyla kamp maceralarınız esnasında sıcak ve rahat bir uyku için şişme yatak ve/veya mat çok önemlidir.
– Dayanıklı gıdalar: Şeker, un, baklagil v.b. – Az dayanıklı gıdalar: Patates, fındık v.b. – Dayanıksız gıdalar: Et, balık, taze meyve ve sebze, yumurta, süt ve mamulleri, ekmek v.b. Gıdaları zamanla bozulma durumlarına göre başlıca 3 grupta toplayabiliriz.
Temel katman, termal giysiler gibi giyim eşyalarını, orta katman, gömlekler ve polar ceketler gibi giysileri ve dış katman, su geçirmez ceketler ve pantolonlar içerir. Bu kıyafet hilesi, kamp maceranızda sıcak, güvende ve rahat kalmanıza yardımcı olabilir.
Kamp yapanlara “kampçı” denir. Kampçılar, kentin etkilerinden ve günlük işlerden uzak bir şekilde temiz havada yaşamayı deneyimler.
Yaz aylarında kullandığınız çadır kış ayları için uygun olmaz. Zorlu hava şartları karşısında sizi korumaya yetmez ve üşümenizi engelleyemez. Kışlık çadır kullanarak soğuk havalarda yapacağınız kamplarda rahat edebilirsiniz. Kış aylarında dağlarda kamp yapacak iseniz 5 mevsim çadır kullanmanız gerekir.
Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun.
Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun.
Kışın yapacağınız kamp tatilinde çadırı sıcak tutabilmek için taş ile ısıtma yöntemini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken şey ocak ile ısıtılan taşları çadırınızın içerisine taşıyıp burada çadırınızı sıcak tutabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken en önemli konu, ısıtılan taşların doğrudan çadıra getirilmemesidir.
Kamp yaparken en önemli kamp malzemelerinden biri olan uyku tulumu, konaklamanız boyunca keyifli bir uyku çekmenizi sağlayacak en önemli etkendir. Doğru bir uyku tulumu sayesinde kamp etkinliğinizi üşümeden, sorunsuz bir şekilde geçirebilirsiniz.
Uyku tulumuna rahat ve hafif kıyafetler ile girin. Ayrıca ışığı ve gürültüyü engellemek için yanınızda kulak tıkaçları ve bir göz maskesi taşıyabilirsiniz. Ek olarak, başınızı ve boynunuzu desteklemek için bir yastık kullanabilirsiniz.
Ortopedik olmalı. Ayakkabı nefes alabilecek yüzeye sahip olmalı. Aşırı terlemeyi önlemek için nefes alabilen dış yüzeyli ayakkabılar seçilmeli. Yumuşak ve tabanı aşırı bükülebilen spor ayakkabılar dağda giyilmemeli.
Çadır Yeri Seçimi
Çadır alanının sel basması, yıldırım, taş düşmesi ve çığ gibi tehlikelerden uzak bir yer olmasına dikkat et. Kaya düşmelerine karşı kaya altına çadır kurulmamalıdır. Yıldırım tehlikesine karşı da bölgedeki tek ağaç altına ve mağara içinde duvara bitişik çadır kurulmamalıdır.
Hem orman içinde ve dağ eteklerinde hem de deniz kıyısında yapılabilen kampçılık doğa ile iç içe olmak demektir. Her türlü doğa etkinliğinin temelini oluşturan bu spor zihinsel açıdan da rahatlamayı mümkün kılar. Kamp malzemelerinin eksiksiz olarak temin edilmesi kamp yapmanın temelini oluşturur.
Güneşi yansıtan açık renkler, yaz sıcağında çadırın ısısının artmasına engel olur. Fakat içindekileri güneşle beraber uyandırır, gece ışıklarını da engellemez. Koyu renk bir çadır ise gün ışığını kapattığı için sabahın ilk saatlerinde rahat uyumaya fırsat verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri