Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler. Bedelin hiç ödenmemesi veya geç ödenmesi durumlarında şahsın dava açma hakkı bulunmaktadır.
İdarelerce yeterli ödenek temin edilmeden kamulaştırma işlemlerine başlanılamaz. Belediyenin kamulaştırma bedelini ödemediği durumlarda ise icra yoluna yada asliye hukuk mahkemesi kanalıyla dava açma hakkı doğmaktadır.
- Tutanağın tanzim tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde tutanakta belirtilen bedel idare tarafından ödemeye hazır hale getirilerek tapuda idare adına ferağ vermesi istenilir ve ferağ verilmesi halinde kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir.
Tapuya resen tescil veya terkinden sonra kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir. Bu madde uyarınca satın alınan veya trampa edilen taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkı, sahibinden kamulaştırma yolu ile alınmış sayılır ve bu şekilde yapılan kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamaz.
Kamulaştırma işlemi için tesis edilen veyahut taraflarca anlaşılan kamulaştırma bedelinin kesinleşmesi itibari ile 5 yıllık hak düşürücü süre başlamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
İtiraz konusu kuralda, kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan davanın dört ay içinde sonuçlandırılamaması hâlinde tespit edilen bedele bu sürenin bitiminden itibaren kanuni faiz işletilmesi öngörülmüştür.
Kamulaştırma Kanunun 38. maddesinde yer alan 20 yıllık süre doğrudan doğruya hakim tarafından dikkate alınması gereken ve zaman aşımı gibi kesme ve durma hükümlerine bağlı olmayan ve hakkın özünü ortadan kaldıran (hak düşürücü) bir süredir.
KAMULAŞTIRMA BEDELİ NASIL VE NE ZAMAN TAHSİL EDİLİR? Mahkemece tespit edilen bu bedel, taşınmaz mal, kaynak veya irtifak hakkının kamulaştırılma bedelidir. Yerel Mahkeme aşaması bittiğinde mahkemece belirlenen tutar kamulaştırma bedeli olarak peşin ve nakit olarak, idare tarafından hak sahibi adına bankaya yatırılır.
Mahkemece el koyma kararı verildiğinde, acele kamulaştırma işlemi taşınmaz malikine tebliğ edilir. Tebligatın akabinde taşınmaz sahibi tapuda ferağ ((bir mülkü) resmi olarak başkasına verme) vererek, bankada adına yatırılan parayı alırsa, kamulaştırma işlemi kesinleşir ve bu bedel kamulaştırma bedeli olur.
Kamulaştırma bedeli Banka kanalı ile ödenmektedir. Anlaşamama durumunda ise mahkeme kararı ile tespit edilmiş ve yerel banka şubesinde blokeli olan bedel, mahkemenin gerekçeli kararında belirtilen hak sahiplerine ödenmektedir.
Kanun koyucu tarafından, kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davalarının taşınmazın bedeli ne olursa olsun Asliye Hukuk Mahkemesinde görüleceği öngörülmüştür.
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 3. maddesinin 2. fıkrası hükmü, “1 peşin + 5 taksit” diye tanımlanabilecek bir ödeme sistemi öngörmüştür.
Malikin tapuda ferağ vermesi ile istimlak bedeli bankadan ilgili şahsa ödenir. Normalde süreç böyle işler. Ancak bazen kamu kurumları bedeli hazır etmeden ve şahsa ödeme yapmadan tapuyu üzerine almaktadırlar ama bedeli ya ödememekte veya 45 günlük yasal süreden çok sonra ödemektedirler.
Kamulaştırma Kanunu'nun 10. Maddesindeki düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin 2018/104 Esas ve 2020/39 Karar sayılı kararıyla iptali ile birlikte Asliye Hukuk Mahkemelerince tespit edilen kamulaştırma bedelleri yerel mahkemece verilen karar kesinleşmeden hak sahiplerine ödenecektir.
Kamulaştırma Kanunu 10.maddesi uyarınca kamulaştırma bedelinin tespiti için açılan dava, 4 ay içerisinde sonuçlandırılamazsa bu sürenin sonundan karar tarihine kadar kamulaştırma bedeline yasal faiz işletilir.
Kamulaştırma Bedeline İtiraz Edilebilir mi? Kamulaştırılacak olan taşınmaz için idare tarafından açılan bedelin tespiti ve tescili davasında belirlenen kamulaştırma bedeli, mülkiyet sahibi tarafından kabul edilmediği takdirde kamulaştırma bedeline itiraz mümkündür.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra kamulaştırma bedeli veya tazminatının artık kesinleşmeden icraya konulabileceğini söyleyebiliriz.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
Kamulaştırmanın temel unsuru kamu yararıdır ve kamulaştırma ile devlet, kişinin özel mülkiyet alanına müdahale eder. Devlet, kamulaştırdığı taşınmazın bedelini malike ödemek yükümlülüğü altındadır.
Eğer hukuki veya yasal bir hata bulunursa, kamulaştırma iptal edilebilir. Kamulaştırma iptal davası sonuçları, dava sonuçlandıktan sonra belirlenir. Eğer dava kabul edilirse, kamulaştırma iptal edilir ve mülkiyet hakkı sahibine iade edilir. Eğer dava reddedilirse, kamulaştırma yapılmış olarak kalır.
Türk Medeni Kanununun 705/1. maddesi gereğince miras, mahkeme kararı, cebri icra, işgal, kamulaştırma hallerinde mülkiyet, tescilden önce kazanılır. Bu durumda taşınmaz, tescil ya da şerh edilmiş olan bütün yükleriyle birlikte yeni malike geçer.
Kamulaştırma bedeline itiraz edebilmek için hazırlanan rapora 30 gün içerisinde asliye hukuk mahkemelerine başvurmak gereklidir. Mülkiyet sahibi kişilerin kamulaştırma bedeline yapılan itirazı sonrasında yeniden değerleme işlemi başlatır.
Kamulaştırma işlemine karşı açılan iptal davasında görevli ve yetkili mahkemeye gelince, kamulaştırma kararı Bakanlar Kurulunca alınmış ise, iptal davası Danıştay'da açılacaktır(DK, m.24/l-a).
Yani, kamulaştırma bedelinin ödenmesi ile idarenin mülkiyetine geçen kamulaştırma işleminden farklı olarak, idarenin taşınmaza bedelsiz olarak el koymasıdır. Uygulamada oldukça yaygın olan ilgili duruma istinaden, işbu hukuka aykırı el koymaya karşı dava açma hakkı vatandaş nezdinde elbette ki mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri