Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Kan pıhtısı küçük boyutlu olursa genellikle bir problem yaratmaz. Ancak büyük olan pıhtılarda mutlaka gerekli önlemler alınmalıdır. Ağrılı şekilde yani adet ağrısından çok daha dayanılmaz bir ağrı ile parçalı kanama olursa altta yatan nedene bakılmalı ve hemen tedavi süreci başlatılmalıdır.
Siyah adet kanı, vücutta eski kanın birikmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durum, regl döneminin başlangıcında veya sonunda görülebilir. Siyah adet kanı, kanın uzun süre rahimde kalması ve oksitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir renktir. Ancak siyah adet kanı görüldüğünde, doktorla görüşmek her zaman önemlidir.
Adet kanında pıhtı fark edilmesi kimi zaman endişeye neden olsa da bu genellikle normal bir durumdur. Adet kanaması esnasında uterusu iç duvarını kaplayan endometriyal hücreler sıyrılıp vücudu terk ederler. Bu sırada vücut rahimdeki kanın pıhtılaşmasına neden olan proteinleri serbest bırakır.
İlgili 31 soru bulundu
Beyindeki bir kan pıhtısının belirti ve semptomları baş ağrısı, konuşma değişiklikleri, paralizi (hareket edememe), baş dönmesi ve konuşma ya da konuşulanı anlama güçlüklerini içerebilir. Bu belirti ve semptomlar bir inmeyi gösterebilir. Bu belirti ve semptomlarınız varsa, hemen doktorunuzu arayınız.
Genelde lekelenme tarzında görülen bu kanamanın şiddetinde herhangi bir artış beklenmez. Kanamada pıhtı oluşumu: Hamilelikte yerleşme kanaması sırasında akıcı ve parlak olmayan bir kan görülür. Pıhtı oluşumunun gerçekleşmesi için herhangi bir sebep yoktur ve böyle bir durum gözlenmez.
Siyah yada kahve telvesi gibi olmuş görünüm eskimiş kanı gösterir. Yani kanama bitmiş ama rahim içinden en dışarı pedinize gelene kadar geçen süre de kan eskime nedeniyle koyu renk almaktadır. Korkulacak bir durum değildir. Uzun süren veya ara kanama şeklinde lekelenmeler olması durumda muayene olabilirsiniz.
Çünkü bu tutunma bölgesinde bulunan bazı kan damarları parçalanır ve hafif bir kanama oluşur. Hamile kadınlarda görülen yerleşme kanaması, hamilelikte lekelenme olarak da bilinir.
Genellikle aşırı adet kanamasında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide hormon tedavisi, antibiyotik ya da prostaglandin inhibitörleri uygulanmaktadır. Aşırı adet kanamasının engellenmesi için cerrahi işlem de uygulanabilir. Cerrahi işlem dilatasyon ya da küretaj olarak adlandırılmaktadır.
Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir? Yerleşme kanaması az miktarda görülen ve kendi kendini sınırlayan bir vajinal kanama olmakla birlikte, belirli özellikleri bakımından adet kanamasından farklıdır. Yerleşme kanaması ortalama 24-48 saatten uzun sürmez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün devam eder.
Yerleşme kanaması, genellikle hamile kaldıktan 10 ila 14 gün sonra (1.5-2 hafta içerisinde) meydana gelir. Bu kanama embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bir belirti olduğu için problem edilecek bir durum değildir.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Kahverengi adet kanaması nedenleri genel olarak eski kan olmasıdır. Yani kan oksijen ile tepkimeye girdiği anda renginde koyulaşma yani kahverengi tonlara gelme görülür. Adet döneminin başında ve sonunda kahverengi adet kanaması tehlikeli olmaz. Adet döneminde kan vücuttan uzun sürede çıkarsa kahverengiye dönebilir.
Genellikle reglin başında görülebilen kırmızı kan; rahmin, kasılırken hızlı kan dökmesinden ve bu kanın oksitlenmeye vakti olmamasından dolayı görünür. Kanaman yoğun bir akıştayken daha canlı ve parlak bir kırmızı, reglin sonlarına doğru hafiflerken ise daha koyu bir kırmızı olarak gözükebilir.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
Pıhtılaşma (koagülasyon) vücudunuzun temel savunma mekanizmalarından biridir. Vücudunuz, bir yara aldığında, kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için, bölgeyi pıhtı adı verilen kalın ve yoğun bir kan dokusu ile kapatır. Oluşan kan pıhtıları damar duvarına yapışık halde, sabit olabilir.
Bir tarama testi olan aPTT, vücudun kan pıhtılarının oluşturma yeteneğinin incelenmesi amaçlı kullanılmaktadır. Alınan kan örneğinde pıhtılaşma için geçen saniye sayını ölçmektedir. Aptt test sonucu uzman hekim tarafından incelenerek kanın pıhtılaşma süresi tespit etmektedir.
Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir. Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Halk arasında üstüne adet görmek denilen durum aslında gerçek bir adet kanaması değildir. Gebeliğin başında gebelik ürününün rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır buna aynı zamanda implantasyon kanaması (Tutunma kanaması) da denilir. Her gebelikte bu kanama oluşmaz.
Yerleşme kanaması, adet kanamasından farklı olarak çok daha kısa sürede bitebilir. Adet kanaması 4 ile 7 gün arasında sürerken yerleşme kanaması ise 3 saat ile 3 gün arasında gerçekleşmektedir.
Yumurta ve spermin birleşmesiyle oluşan embriyonun rahme tutunması, yaklaşık olarak döllenmeden 10-12 gün sonradır. Ve bu andan itibaren bazı erken gebelik belirtileri ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin nedeni döllenmeden sonra, anne kanında beta hCG, östrojen ve progesteron hormonlarının artmaya başlamasıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Normal adet kanamasının sınırları şöyledir: Her 24 ila 35 günde bir, ortalama 28 günde bir olur. En az 1 , en çok 7 gün, ortalama 4-5 gün sürer. Normal pedlerden günde en fazla 4 ped kanama (en fazla 80 ml) olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri