Yaş günü kutlamak ibadet değil âdettir. Bu âdet Hristiyanlardan gelmiş olsa bile, ibadet olmadığı için Müslümanların, doğum günü, evlilik yıldönümü gibi günler tertip etmesinde mahzur yoktur.
Demek ki, yaş günü ve doğum günü gibi kutlamaları, yapılış amacı ve doğurduğu sonuçlar itibarıyla değerlendirmek gerekir. Kutlamanın meşru ölçüler içinde yapılması şartıyla, bu tür kutlamalarda bulunmanın dinen bir sakıncası olmaz.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in doğumunu kutlamak amacıyla yılın sadece bir gününü oruca tahsis etmeye gelince, bu bir bid'attır ve Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetine aykırı olan bir davranıştır.
Sevdiklerimizin özel gününü kutlarken evde etli yemek vermek ya da dışarıda yemeğe çıkmak gibi küçük aktiviteler ayarlanabilir. Ancak diğer kültürleri taklit ederek pasta almak ya da pastanın üzerine mum koyup üfletme gibi davranışlar dinimizce uygun görülmeyen davranışlar arasındadır.
Dr. Nihat Hatipoğlu ile İftar programına önceki akşam Antalya'dan Egemen Eren, Zoom üzerinden bağlandı. Minik Egemen, "Doğum günü kutlamak günah mı?" diye sordu. Hatipoğlu ise şu yanıtı verdi: "Başka kişilerin yaptığı gibi yanlış şeyler yapmadan kutlayabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. İnsanın doğum gününü kutlaması ve her sene o günü bayram olarak görmesi yeni bir bidattir ve kâfirlere benzemektir. Bu nedenle bu günü ibadet ve adet olarak her hangi amaçla kutlamak haramdır.
Her gün annemize değer vermemiz önem göstermemiz, halini hatırını sormamız gerekmez mi? Değerli kardeşimiz, Anneler veya babalar gününü kutlamanın dinen sakıncası yoktur.
Pastaya Mum Dikmenin Kökeni: Yunanlılar
Yunanlılar, Yunan mitolojisinde sembolü ay olan Avcılık ve Kır Tanrıçası Artemis'in doğum günü kutlamalarında, ay şeklinde hazırladıkları keklere ay ışığını hatırlatması nedeniyle mum eklemiştir.
Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Ofiste veya evde çalışırken mum yakmak da konsantrasyonu artırıyor ve negatif düşüncelerden uzaklaştırıyor.
İslam dinine göre babalar gününü kutlamanın bir mahsuru yoktur. Yeter ki bu tek bir gün ile sınırlandırılmasın. Hatta anneler ve babalarla çocukları arasında yakınlaşmaya ve sevgiye vesile olduğu için, kişi böyle bir günde sevap da kazanabilir. Bu bir sevgi vesilesidir.
Muhammed'in dünyaya gelişinin yıldönümü olarak kutlanır. Mübarek gecede ibadetler edilir ve eller semaya açılır. Peygamberin dünyaya gelişi nedeniyle bugün İslam alemi için önemli bir gün olarak kabul edilir ve her yıl kutlanır.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Pek çok etkinliğin düzenlendiği ülkede gece boyunca camilerde Hz. Muhammed'in hayatı anlatılıyor ve ilahiler okunuyor. Sabah namazını müteakiben ise peygamberin doğduğu saate kadar Kur'an ve hadisler okunur. Sufi tarikatlarla bağlantılı bazı ailelerde toplantılar yapılarak yine dini etkinlikler düzenlenir.
Doğum günlerinde israfa kaçmamak şartıyla hediye götürülebilir. Günah olmayan şekilde eğleniyorlarsa, elbette böyle evlilik yıl dönümü veya doğum günü kutlamalarında haram olmaz.
Yeni yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek veya (Yeni yılın kutlu olsun) diyene (seninki de kutlu olsun) demek caizdir; fakat bu geceye farklı muamele etmemeli, her gece ne yapılıyorsa onları yapmalı.
'İslam'da Sevgililer Günü kutlaması olmadığı gibi, böyle bir günün dinle ilgisi de yoktur. Sevgililer Günü kutlaması dini içerikli bir olay değildir. İnsanların sevgilerini göstererek, birbirlerini mutlu etmelerinin, hatırlamalarının dinen sakıncalı bir yanı yoktur.
Gelelim asıl konumuza; geçmiş tarihte ibadet eden Müslümanların Allah'a daha yakın olduklarını hissetmeleri, dünya işleri ile ilişkilerini kesmeye çalışmak, huşu içinde ibadet etmek adına karanlığı seçmelerine "mum söndü" denmiştir. Bugünkü adı ile elektrik söndü diyebiliriz.
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18).
Depremin üzerinden geçen 1 ay boyunca yaşanamayan kederi dışa vurmak için 'Pencerende 1 mum yak' çağrısı yapıldı. Planlanan bu kampanya depremin 1. ay dönümü olan 6 Mart akşamı 21.00'dan itibaren 10 gün boyunca sürecek. Kampanya Twitter üzerinden #Pencerende1MumYak etiketi ile paylaşılıyor.
MÖ 3000 yıllarında Antik Mısır Medeniyetinde Firavunların doğum günü kutlamalarının tarihte ilk doğum günü kutlaması olduğu düşünülmektedir. Antik Roma'da, doğum günü kutlamaları özellikle zengin aileler arasında yaygındı. Bu kutlamalar genellikle özel yemekler, hediyeler ve eğlence etkinlikleriyle kutlanırdı.
Doğum günlerinin not edilmesi geleneği Mısırlılarda oluşsa da pastalı kutlamaların kökeni Yunanlılara dayanıyor. Tanrı ve tanrıçaları ile ünlü olan Yunanlılar, ay tanrıçası Artemis'e yaptıklarından dolayı teşekkür edebilmek için düzenli olarak pasta ve kekler hazırlamış ve süsleme olarak da mumlar kullanmış.
Bu nedenle mumlara üflemeden önce dilek tutmanın, ateşe edilen dualarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir: Mumlara üflemeden önce tutulan dileğin, üflenen mumların dumanıyla tanrılara ulaştırıldığına inanılmaktadır. Paganların bir diğer inancına göreyse doğum günlerinde kötü ruhlar insanları ziyarete gelmektedir.
Babalar Günü, babaların ve baba figürlerinin çocuklarının hayatlarına yaptıkları katkıyı takdir etmek için dünya çapında kutlanmaktadır. Dünya çapında çeşitli tarihlerde kutlansa da birçok ülke bu günü haziran ayının üçüncü pazar günü kutlar.
Anneler gününün kökeni 1908'de Anna Jarvis tarafından ABD'de kutlanmaya başlanmasına dayanır. O günden bu yana anneler günü dünyanın birçok ülkesinde farklı tarihlerde kutlanmış olsa da mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanır.
Dini bir niteliği yoktur bunun. Batılı olsa da onların din idrakini yansıtmamaktadır. Dolayısıyla bir menfaat gözetme veya benzeri bir zaafiyete sebebi olmadıkça verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri