Hukuki el atmalarda idareye hukuken el attığı yeri kamulaştırması için 5 yıllık süre tanınmıştır. Bu süre zarfında idare tarafından kamulaştırma işlemi yapılmadığı takdirde taşınmaz malikleri idari yargıda tazminat davası açabilecektir.
Kamulaştırmasız el atma, idarenin bir taşınmazı kamulaştırma hükümlerine uygun olmadan, bedelsiz bir şekilde kamu hizmetine özgülemesini ifade etmektedir. Kamulaştırmasız El Atma Davası Kime Karşı Açılır? Kamulaştırmasız el atma davası, taşınmaza hukuka aykırı bir şekilde el atan kamu kurumuna karşı açılmaktadır.
Kamulaştırmasız hukuki el atma davasının, idare mahkemelerinde açılması gerekirken, fiili el atmalara ilişkin davalarda görevli ve yetkili mahkeme, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemeleridir.
İdarenin kamulaştırma yapmaksızın bir taşınmaza fiili olarak el atmasından dolayı idareye karşı; el atmanın önlenmesi davası, kamulaştırmasız el atma da- vası veya ecrimisil davası açılabilir.
Maddesine göre yapılacak işlemlerde öncelikle uzlaşma usulünün uygulanması dava şartı olarak belirlenmiştir. Kamulaştırılmaksızın el atılan taşınmazların bedellerine ilişkin dava açılmadan önce uzlaşma usulünün uygulanması gerekmektedir. Aksi takdirde, davanın, dava şartı yokluğu nedeniyle reddine karar verilecektir.
İlgili 16 soru bulundu
Kamulaştırmasız el atma davası kamu kurumunun, kişi ve kişilere ait taşınmazlara fiilen veya hukuken el atmada bulunarak mülkiyet hakkının kullanılmasını engellemesi halinde taşınmazın kamulaştırma bedelinin ve el atma nedeniyle geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedelini talep edildiği dava türüdür.
DAVAMIZ KAMULAŞTIRMASIZ EL KOYMA HÜKÜMLERİNE DAYANILARAK TAŞINMAZ BEDELİNİN DAVALIDAN TAHSİLİ TALEBİNİ İÇEREN BELİRSİZ ALACAK DAVASIDIR.
Kamulaştırmasız El Koymadan Kaynaklanan Davalar Ne Kadar Sürer? Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar 1 ay olarak en kısa sürede tamamlanırken aynı zamanda 13 ay kadar da uzadığı durumlarda sürebilir.
El atmanın önlenmesi davasında davacı sıfatı; mülkiyet hakkı saldırıya uğrayan malik ya da onun mirasçılarıdır. Davalı sıfatı ise, söz konusu mülkiyet hakkına saldırıda bulunan gerçek veya tüzel kişilere aittir.
Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle, Geçici 14. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptal edilmesine hükmetmiştir. İptal kararı sonrası, hukuki ve fiili kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan bedele ve tazminata ilişkin ilamlar, kesinleşmeden icraya konulabilecektir.
Madde de yer alan ''Kamulaştırma tarihindeki'' ibaresi, Anaya Mahkemesi'nin 09.04.2003 tarih ve 2002/79 E. , 2003/29 K. Sayılı kararı ila iptal edilmiştir. Bu iptal kararından sonra artık bina bedeli, bedel davasının açıldığı tarihteki resmi birim fiyatlarına göre hesaplanacaktır.
Kişi maddi veya manevi zarara uğradığı takdirde tazminat adı altında zararın para karşığını talep etme hakkı vardır. Genel itibariyle haksız bir durum karşısında zarar gören kişiler tazminat davası açabilirler.
Kararda özetle ''Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davaları kural olarak nispi karar ve ilam harcına tabi olmakla birlikte davanın reddine karar verilmesi hâlinde davacı maktu karar ve ilam harcından sorumlu olmaktadır.
Kamulaştırmak istediği taşınmazı satın alma usulü ile elde edemeyen idare, taşınmazın malikine karşı kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açma imkânına sahiptir.
Kamulaştırma işleminin iptali davası, taşınmazın bulunduğu yer idare mahkemesinde, 30 gün içinde açılması gereken bir davadır.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı durumlarda önceden karşı tarafa ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
Dava sonunda verilen karar ile malik icra yolu ile söz konusu haksız müdahalenin sona erdirilmesini sağlayabilmektedir. Mülkiyet, bir eşya üzerindeki en temel hak olup gerek kanunlarla gerekse de uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınmıştır.
Üstelik, intifadan men şartı, hukukî niteliği itibarıyla dava şartıdır.
Her iki haksız el atma türü için de mülkiyet hakkının ihlalinden bahsedileceğinden, kamulaştırmasız el atma davalarında zamanaşımı süresi söz konusu değildir. Yani, kamulaştırma işlemi yapılmaksızın mülküne el konulan kimseler, her zaman dava açma hakkına sahiptirler.
Yargıtay içtihatlarında, doktrinde ve madde gerekçesinde de kabul edildi- ği üzere kamulaştırmasız el atmalar “haksız fiil” ni teliğinde bir eylemdir. Haksız fiil, doktrinde hukuka aykırı ola rak bir kimsenin şahsına veya mal varlığına zarar vermek ola rak tanımlanır.
Kanun koyucu kamulaştırma davalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını temin etmek için, idarenin mahkemeye başvurmasından itibaren en geç 30 gün içerisinde duruşma günü verileceğini ve her duruşma arasında en çok 30 gün olabileceğini düzenlemiştir.
Alacağın kesin ve belirlenebilir olduğu durumlarda belirsiz alacak davası açılamayacaktır. Bunun yanı sıra kısmi davanın da şartları söz konusu olmadığı durumlarda, tam eda davası gündeme gelir.
Tarafların anlaşma sağlayamaması halinde ise kamulaştırma bedelinin tespiti mahkemece gerçekleştirilerek taşınmaz malın idare adına tescili yapılacaktır.
Belirsiz Alacak Davası Nedir? Davanın açıldığı tarihte alacağın miktarını yahut değerini tam ve kesin olarak belirleyebilmesinin kendisinden beklenemeyeceği veya bunun imkânsız olduğu hâllerde, alacaklı, hukuki ilişkiyi ve asgari bir miktar ya da değeri belirtmek suretiyle belirsiz alacak davası açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri