Fiili kamulaştırmasız el atma, bir anlamda idarenin haksız fiili olarak kabul edilmektedir. Bu eyleme karşı taşınmaz malikinin adli yargı mercilerinden olan asliye hukuk mahkemelerinde dava açarak müdahalenin meni, ecrimisil ve tazminat talep etmesi mümkündür.
Bu maddeye göre yapılacak işlemlerde öncelikle uzlaşma usulünün uygulanması dava şartıdır. ' Bu tarihler dışında belirtilen el atma durumunda ise idareye başvuru yapılmadan doğrudan dava açılabilecektir.
Taşınmazında idare tarafından hiçbir hukuki dayanağı olmadan ve kamulaştırma işlemine tabi tutulmadan fiili olarak kullanılması durumuyla karşı karşıya gelen malikin, idareye karşı açma hakkı olan davaya kamulaştırmasız el atma davası denir. Uygulamada kamulaştırmasız el atma davasına ''bedel davası'' da denmektedir.
Buna olup, hukuki el atmadan kaynaklanan kamulaştırmasız el atma davalarında, bahse konu idari işlemin iptali istemiyle idari yargıda dava açılması gerekmektedir. Fiili el atmalara ilişkin davalarının ise, gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılması gerekir.
Kanun'a eklenen Ek 4'üncü madde birlikte, Kamulaştırma Kanunu uyarınca hükmedilen bedel, tazminat, vekalet ücreti ve yargılama giderleri için icra takibi başlatmadan evvel idareye yazılı olarak başvurma zorunluluğu getirilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Kamulaştırmasız El Atma Davasında Ne Talep Edilir? Kamulaştırmasız el atma davasında, malikin haksız fiil nedeniyle uğradığı zararlar mevcutsa zararlarının tazmini ve sahip olduğu taşınmazın bedeli talep edilebilecektir.
Yargıtay içtihatlarında, doktrinde ve madde gerekçesinde de kabul edildi- ği üzere kamulaştırmasız el atmalar “haksız fiil” ni teliğinde bir eylemdir. Haksız fiil, doktrinde hukuka aykırı ola rak bir kimsenin şahsına veya mal varlığına zarar vermek ola rak tanımlanır.
Kamulaştırmasız el atma davası kamu kurumunun, kişi ve kişilere ait taşınmazlara fiilen veya hukuken el atmada bulunarak mülkiyet hakkının kullanılmasını engellemesi halinde taşınmazın kamulaştırma bedelinin ve el atma nedeniyle geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedelini talep edildiği dava türüdür.
Kamulaştırmasız El Koymadan Kaynaklanan Davalar Ne Kadar Sürer? Kamulaştırmasız el koymadan kaynaklanan davalar 1 ay olarak en kısa sürede tamamlanırken aynı zamanda 13 ay kadar da uzadığı durumlarda sürebilir.
Buna göre idare, kamulaştırmaya ilişkin kimi durumlarda, öncelikle malik ile satın alma usulüne göre uzlaşmayı denemek zorundadır. Şayet malikle uzlaşma sağlanamazsa mahkemeye başvurarak taşınmazın bedelinin tespiti ile idare adına tescili talep edilebilecektir.
İdarenin kamulaştırma yapmaksızın bir taşınmaza fiili olarak el atmasından dolayı idareye karşı; el atmanın önlenmesi davası, kamulaştırmasız el atma da- vası veya ecrimisil davası açılabilir.
DAVAMIZ KAMULAŞTIRMASIZ EL KOYMA HÜKÜMLERİNE DAYANILARAK TAŞINMAZ BEDELİNİN DAVALIDAN TAHSİLİ TALEBİNİ İÇEREN BELİRSİZ ALACAK DAVASIDIR. Taşınmaz bedelinin tam ve kesin olarak tarafımızdan belirlenmesi mümkün olmadığından HMK 107. hükümleri uyarınca belirsiz alacak davası olarak açılmıştır.
Lakin, 2021 yılında İcra ve İflas Kanunu'na getirilen geçici 16. madde kafa karıştırıcı. Buna göre artık kamulaştırmasız el atma davaları kesinleşmeden icraya konu edilemeyecek.
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir. Ama yukarıda değinildiği gibi karşı taraf sizden uzlaşmak için bir para talep edebilir. Bu parayı da ileride mağduriyetler yaşamamk için mutlaka büro aracılığıyla ödeyiniz.
Kamulaştırmasız el atmadan kaynaklı davaları, taşınmazına ait mülkiyet hakkı devlet ve kamu tüzel kişilikleri tarafından ihlal edilen taşınmaz maliki tarafından açılabilmektedir ancak malikin vefat etmesi halinde davayı mirasçıları da açabilmektedir.
Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesi kararı verir.
Sorulmuş Sorular. Soru: 27:Kamulaştırmasız El Atma Bedeli Nasıl Hesaplanır? Cevap : Cevap27:Bedelin hesaplanması hususunda uzlaşmaya gidilirse, taşınmazın el konulma tarihindeki değeri dikkate alınır. Dava açılması halindeyse, fiilen el konulan taşınmazın dava tarihindeki değeri dikkate alınır.
Kamulaştırma uygulamaları ile kamu yararının gerektirdiği hallerde özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilere ait olan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına, bedeli devlet tarafından ödenmek üzere, devlet tarafından el konulmaktadır.
Bir tapu kaydı üzerinde kamulaştırma kanununun 7. maddesine göre beyanlar sütununa yazılmış belirtme varsa, bu kayıt taşınmazın satışına engel değildir. 31/b maddesine göre şerhler sütununda şerh varsa bu taşınmaz üzerinde hiçbir işlem yapılamaz. Satılması da mümkün değildir.
Tazminat davaları ortalama 1,5 – 2 yıl gibi bir sürede sonuçlanmaktadır.
Kamulaştırma, dayanağını anayasadan alan idarenin taşınmaz mal edinme usulüdür. Ancak kamulaştırma idarenin keyfi bir uy- gulaması olmayıp bir idari işlem olması sebebiyle nihai amacı kamu yararı taşımalıdır.
Yukarıda belirtildiği üzere ülkemizde kamulaştırmasız el atma davalarında hükmolunan tazminata dava tarihinden kararın kesinleştiği tarihe kadar yasal faiz uygulanmaktadır.
24/5/2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Kanun ile 2942 sayılı Kanun'un geçici 6. maddesinde yapılan değişiklik ile kamulaştırmasız el atma davalarında vekâlet ücretlerinin maktu olarak ödenmesi düzenleme altına alınmıştır.
37. madde kapsamında kalan bu davala- rın da taşınmazın bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesinde basit usulle görülmesi gerekmektedir. [15] Buyurgan ve Karabağ, Kamulaştırma Davaları, 973; Yıldırım, Kamulaştırma, Kamulaştırmasız El Atma, 759. ve istinaf-temyiz sürelerinin adli tatilde de işleyeceği kabul edilmektedir.
Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davaları kural olarak nispi karar ve ilam harcına tabi olmakla birlikte davanın reddine karar verilmesi hâlinde davacı maktu karar ve ilam harcından sorumlu olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri