Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. (belirli kanser veya enfeksiyon türlerine yakalanmak gibi olağandışı durumlarda da değişebilir.)
Genler belirler
O insanda hem annesinden, hem de babasından aldığı iki gen bir arada bulunur. Örneğin annesinden A, babasından 0 grubu gelmiş olsa bile; genetik yapısı A0 olduğu halde, çocuğun grubu A olur. Çünkü A grubu daha baskındır. B grubu için de, aynı şeyler geçerlidir.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve adli tıp uzmanı Prof. Dr. Kalfoğlu, kan grubuna bakılarak babalık saptanamayacağını ancak bunun sık yapılan bir hata olduğunu kaydetti.
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
Normal durumda kan grubu değişmez. Çünkü kan grubu kalıtsal gelen bir özelliktir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir. (belirli kanser veya enfeksiyon türlerine yakalanmak gibi olağandışı durumlarda da değişebilir.) Kemik iliği nakli, bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
EN ZEKİ KAN GRUBU? Öte yandan yapılan bir araştırmada ise en zeki kan grubuyla ilgili detaylara yer verildi. Kan grupları ile ilgili yapılan araştırmada; A grubunun alt grubu olan A 2'de IQ'nun daha yüksek olduğu, genele bakıldığında da A grubu kana sahip kişilerin IQ'ları içinde aynı şeyin olduğu sonucuna varılıyor.
E-nabız sistemi üzerinden kan grubu eklenmesi veya sistemde bulunan hatalı kan grubu bilgilerinin değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Kan grubu bilgilerinin değiştirilmesi için e-nabız sistemine giriş yapılması gerekmektedir.
Kanda bulunan en önemli antijenler A ve B antijenleridir. A antijeni olan kişilerin kan grubu A, B antijeni olan kişilerin kan grubu B, her iki antijene de sahip olan kişilerin kan grubu AB, hiçbir antijene sahip olmayan kişilerin kan grubu ise 0'dır. E-Nabız uygulaması sayesinde kan grubunuzu öğrenebilirsiniz.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
ABO ve Rh kan grupları etnik yapı ve coğrafyaya bağlı olarak farlılıklar gösterebilmektedir (5). Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Başka bir hipotezde ise, ilk kan grubunun AB olduğuydu; bu da yavaş yavaş genetik mutasyonlara bağlı olarak, A ve B gruplarına, en nihayetinde de 0 kan grubuna kadar dallandı. Bu teoriye dayanarak, belki de bir kaç milyon yıl önce tüm insan cinsi, bulaşıcı hastalıklara karşı daha dayanıklı olan 0 kan grubuna sahipti.
Buna göre anneden 1 ve babadan 1 gen çocuğa aktarılır. Bu Mendel çaprazlaması ile açıklanabilir: yandaki tabloda A pozitif bir anne ile B pozitif bir babanın çocuklarında görülebilecek kan grupları verilmiştir. AB, A, B ve O kan grubundan çocuklar dünyaya gelebilir.
Beni Hatırlayınız - Atatürk 'ün kan grubunun 0 rh (+) olduğunu biliyor muydunuz? 🇹🇷 Aynı kan grubu olanlar <3. simgesi koyabilir mi ?
AB grubu daha uzun yaşıyor
Uzmanlar, AB kan grubuna sahip olan kişilerinin ölüm riskinin diğer grubundakilere göre yüzde 18 daha az olduğu aktarıyor.
Bilimsel olarak Rhnull (Rhesus null) olarak bilinen ve aşırı nadir olması nedeniyle genellikle "altın kan" olarak adlandırılan bu ender kan grubu, dünyada 50'den az kişide bulunuyor.
İsveç'te Karolinska Enstitüsü uzmanları, 35 yıl boyunca muayene edilen 1 milyondan fazla kişiye ait sağlık verilerini inceledi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, araştırmada "0" kan grubuna sahip kişilerin kansere karşı diğer kan gruplarına göre daha dirençli oldukları gözlemlendi.
Dr. Phil, sivrisinekler için "çekicilik" derecesinin zaman içerisinde değişebileceğini ifade etti. Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek.
A kan grubuna sahip kişilerin ise mide kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu tespit edildi. Enstitü tarafından, kan grubu B ve AB olan kişilerin pankreas kanseri olma ihtimalinin diğer kan gruplarına göre daha yüksek olduğu bildirildi.
Dünyada En Az Bulunan Kan Grubu
Dünya üzerinden en fazla bulunandan en az bulunan doğru kan grubu sıralaması ise şu şekildedir; 0 pozitif, A pozitif, B pozitif, 0 negatif, A negatif, AB pozitif, B negatif ve AB negatif. Görüldüğü üzere dünya üzerinde de AB negatif en az bulunan kan grubudur.
Dünyada en zor bulunan kan grubu olarak Rh-null kan grubu karşımıza çıkmaktadır. Bu kan grubu altın kan olarak da bilinir. Çünkü bu kanın çok değerli olduğu bilinmektedir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri