C-reaktif protein'in kısaltması olan CRP, vücuttaki iltihabın varlığını tespit etmeye yönelik karaciğer tarafından üretilen ve kan dolaşımına salınan protein miktarını ölçen testtir.
Kalp-damar hastalıkları, diyabet, obezite, astım gibi kronik hastalıkların seyrinde vücudun fizyolojik mekanizmalarındaki bozulmalar nedeniyle kronik iltihabi reaksiyonlar gelişebilir ve CRP artabilir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
Kandaki yüksek CRP seviyesi, iltihaplanmanın bir göstergesi olabilir. Enfeksiyondan kansere kadar çok çeşitli koşullar buna neden olabilir. Yüksek CRP seviyeleri, kalp atardamarlarında iltihaplanma olduğunu da gösterebilir, bu da daha yüksek kalp krizi riski anlamına gelebilir.
CRP ve Kanser
Epiteliyal over kanserinde, metastatik renal kanserde, ileri evre pankreas kanserinde, kolorektal kanserde, non-Hodgkin lenfomada, meme kanserinde tedavi öncesi ve sonrası takipte yüksek CRP değerlerinin kötü prognozun bir göstergesi olduğu bildirilmiştir22,23,24,25,26.
İlgili 40 soru bulundu
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur. CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir. Enfeksiyon dışı CRP düzeyinin yüksekliği spesifik bir nedene bağlı ise hastalığın tedavisi ile CRP düzeyi düşer.
CRP yüksekliğinde tedavi, yüksek CRP'ye yönelik bir tedavi değil bu proteinin kandaki seviyesinin yükselmesine neden olan sağlık sorununa yönelik bir tedavi gerektirir. Dolayısıyla öncelikle bu yükselmeye yol açan neden tam olarak tespit edilmelidir.
Crp yüksekliğinin tanısı yapılması için öncelikle kan testi yapılmalıdır. Kan testi için aç olmanız gerekmiyor. Hematoloji bölümü ile iletişime geçtiğinizde sizi yönlendirecek sağlık personelleri olacaktır.
Yaşlanma ile birlikte CRP'nin ortalama değeri 2.0 mg/L'ye çıkabilir. Sağlıklı bireylerin %90'ında CRP düzeyi 3.0 mg/L'nin altındadır. 3 mg/L üzerindeki CRP değerlerinin normal olmadığı, belirgin hastalık tablosu olmasa bile altta yatan bir hastalık olduğu düşünülür.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
CRP yükselişine yol açan etken yok olduğu zaman serumdaki CRP oranı 18-20 saat içinde azalarak tekrardan olağan düzeylere düşer. Kalp damar rahatsızlıkları öncelikli olmak üzere enflamatuvar ve enfeksiyöz rahatsızlıkların teşhis edilmesinde ve tedaviye verilen cevabın izlenmesinde CRP testi bir parametredir.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
Sepsis (Kanda Enfeksiyon) Nedir? Sepsis, septiseminin bir sonucu olarak vücutta bulunan bir enfeksiyonun vücutta zincirleme bir reaksiyon başlatması ile vücudun kendi hücre ve dokularına zarar vermesidir. Bu durum hayatı tehdit eden acil bir tıbbi soruna neden olur.
CRP'nn (C-reaktif protein) kan plazmasındaki değeri 1.0 mg/L'nin altında seyretmektedir. CRP değeriniz ne kadar düşük ise kalp damar hastalıkları ya da iltihabi hastalıklar riskiniz o derece düşüktür.
Viral enfeksiyonlar enfeksiyonun türüne, kişinin bağışıklık sistemi ve yaşı gibi faktörlere bağlı olarak ortalama 1-2 hafta içerisinde iyileşir.
CRP düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı derecede çok ağır KOAH evresinde arttığı saptandı. Amfizemli hastalarda serum CRP düzeyi kronik bronşitli hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,026).
CRP'nin Normal Değeri Nedir? Yenidoğan bebeklerde CRP değeri düşüktür ama birkaç günlük süre zarfında değerler yetişkinlerinkiyle eşdeğer hale gelir. Sağlıklı kişilerde serum CRP seviyesi 0.5mg/L'den az olmalıdır.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Kanserli hastalarda CRP seviyelerinin yüksek olmasının temel nedenlerinden biri tümör hücrelerinin aktivitesidir. Tümör hücreleri vücutta inflamatuar bir yanıt oluşturan çeşitli biyolojik maddeler üretir. Bu maddeler kan dolaşımına girerek CRP'nin karaciğer tarafından üretilmesine neden olur.
Stresi yönetin: Kronik stres, vücutta inflamasyonu artırabilir ve CRP seviyelerini yükseltebilir. Stresi yönetmek için gevşeme tekniklerini, meditasyonu, yoga gibi teknikleri deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda, yüksek CRP seviyelerini düşürmek için ilaç tedavisi gerekebilir.
10 mg/dL'ye kadar tespit edilen CRP yüksekliği orta derece yükseklik olarak kabul edilir. Bu durumun nedenleri arasında yer alabilecek bazı durumlar şunlardır: Romatoid artrit.
3 mg ile 10 mg arasında olduğunda, düşük seviyede olduğunu gösterir, 10 mg ile 100 mg arasında olduğunda, orta derecede yüksek seviyede kabul edilir, 100 mg'ın üzerinde bir değerde olduğunda, çok yüksek seviyede kabul edilmektedir. Bu değerler, genellikle ciddi bakteri enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkmaktadır.
CRP türbidimetrik testi iltihaplanma, enfeksiyonlar, kardiyovasküler hastalıklar ve diğer sağlık sorunları için kullanılır. Test sonuçları CRP seviyelerinin yüksek veya düşük olup olmadığını gösterir ve sağlık profesyonellerine hastalığın ciddiyetini değerlendirmede yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri