Gebelik fark edildikten sonraki ilk doktor kontrolünde, Rh farklılığı olan çiftten anne adayına ICT testi yapılır. Testin negatif çıkması durumunda ise 28. haftada kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır ve doğuma kadar her ay ICT testi tekrarlanır. Tüp bebek yaptıran hastalarımızın hikayelerini izlemek için tıklayın.
Anti immunoglobulin adlı bu iğne gebeliğin 28. haftasında uygulanır. Bebeğin kanı Rh negatif ise doğumdan sonra ikinci bir doza ihtiyaç yoktur. Bebeğin kanının Rh pozitif faktörlü olması durumunda doğumdan sonraki 72 saat içinde, 2. doz iğne uygulanır.
İlk gebelikte bir sorun yaratma ihtimali hemen hemen yoktur. Daha sonraki gebeliklerde sorun yaratmasın diye 28-34. Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır.
Hamilelikte bu kesinlikle istenen bir durum değildir. İndirekt coombs testi pozitif ise annenin kanı bebeğin kanına karışırsa, bebeğin kırmızı kan hücrelerini yabancı bir madde olarak görecek demektir. Bu durumda annenin antikorları bebeğin kanının yapısını bozar ve bebeğin oksijensiz kalmasına neden olur.
1- Gebeliğin 28. Haftasında annede indirek coombs testi bakıldıktan sonra, sonuç negatifse, anneye kan uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bu kalçadan yapılan ve tek doz yapılması yeterli olan bir iğnedir. 2- Doğumdan sonra bebeğin kan grubu tayin edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kan uyuşmazığında eğer bebek etkilenmiş işe anneden geçen anti-Rh lar bebeğin kan hücrelerinin parçalanmasına ve çökelmesine neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık yani anemi görülür. Buna bağlı olarak ultrasonda bebekte hidrops adı verilen durum tespit edilir.
Kan grubu Rh negatif bir anne ve Rh pozitif bir baba çocuk sahibi olursa, ilk bebek Rh pozitif olduğu takdirde, bu bebekte çoğunlukla bir sağlık sorunu yaşanmaz. Ama ilk bebeğin Rh pozitif olması, annede Rh faktörüne karşı antikorlarının gelişmesine neden olur.
Anne adayının kanı Rh negatif çıkarsa, uzman doktor antikor taraması adı verilen başka bir test isteyebilir. Bu test ile anne adayının kanında Rh antikorlarının bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Antikor testi pozitif çıkarsa, anne adayının kan uyuşmazlığı riski altında olduğu belirlenir.
Kan uyuşmazlığına tıbbi müdahale
Eğer gebeliğin 28. haftasına kadar anne ile bebeğin kanlarında karışma meydana gelmediyse ki bu durum 'indirek coombs' dediğimiz kan testi ile tespit edilerek bu haftada koruyucu iğne yapılır. Doğumdan sonra bebeğin kan grubu RH pozitif anneye ilk 72 saatte RHOGAM iğne yapılır.
POZİTİF KAN GRUPLU ANNE VE BABADAN NEGATİF ÇOCUK OLABİLİR
Dr Tuli, bu durumun zaman zaman pozitif kan değerindeki çiftlerde yanılgılara yol açtığını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: ''Her ikisi de pozitif kan değerine sahip çiftlerin hem negatif, hem pozitif kan grubuna sahip çocukları olabilir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından alınan kan ile kan uyuşmazlığı testi yapılır. Yapılan testte Rh farklılığı tespit edilmesi durumunda, gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin olarak bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Kan uyuşmazlığı, eğer gereken önlem alınmamış ise, ikinci gebelikte Rh pozitif bebeği etkileyecektir. Bu durumda ikinci gebelikte bebeğe, anneden geçen antikorlar kan hücrelerinin parçalanmasına neden olur. Bu durumda bebekte kansızlık gelişir ve tedavi edilmez ise kalp yetmezliğinden kaybedilebilirler.
Kan uyuşmazlığı olan ve ilk doğumunu yapan annede önce bebeğin kan grubuna bakılır. Rh + ise anneye sonraki gebeliklerin etkilenmemesi için bu uyuşmazlık iğnesi uygulanır. Bebek, Rh – ise bu iğneye gerek yoktur. Anne duyarlılaştıysa, sonraki gebelikler, riskli gebelik olarak takip edilir.
Kan uyuşmazlığı, kan grubuyla değil, kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda oluşabilir. Uyuşmazlığın olması evliliğe engel değildir ancak düşük ve doğumlarda kadının veya doğacak çocuğun zarar görmemesi için önlem alınmasını gerektirir.
Direkt Coombs Testi Sonucu Ne Anlama Gelmektedir? Direkt Coombs Testinin sonucu pozitif ise, eritrosit hücrelerindeki antijenlere yapışmış vaziyette olan antikorlar vardır. Genel anlamda DAT Reaksiyonu ne kadar güçlü ise, eritrositlere bağlı olan antikor miktarı da aynı ölçüde fazladır.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı olduğunda bunu önlemek ve kontrol altında tutmak için İndirekt Coombs testi uygulanmaktadır. 28. haftada ve doğum zamanında test uygulaması yapılır. Birey, kendi alyuvar antijenlerine karşı antikor oluşturduğu zaman hemolitik anemi oluşabilir.
Kan Uyuşmazlığı Testi
Annenin RH negatif babanın ise RH pozitif olması durumunda anneye 'indirekt coombs' testi yapılır. Bu testin sonucunun pozitif olması durumunda risk var demektir.
Kan uyuşmazlığı, özellikle Rh uyumsuzluğu gibi durumlarda ciddi sağlık riskleri taşıyabilir. Bu durumda, anne adayının vücudu, bebeğin Rh pozitif kan hücrelerine karşı antikorlar üretmeye başlar. Bu antikorlar, bebeğin kan hücrelerine zarar verebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Anne ve babanın kan grubu Rh(-) olduğunda çiftin hiçbir zaman Rh(+) çocukları olamaz. İkisi de Rh(+) olduğunda ise çiftin hem Rh(-) hem de Rh(+) çocukları olma olasılığı vardır. Kan grupları şöyle belirlenir: 0 grubu ve AB grubuna sahip bir çiftin çocukları her zaman ya A grubu ya da B grubu olur.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
Ancak bebekte değişik düzeylerde sarılık ve kansızlık gelişebilir. ABO uyuşmazlığında da bebeğin kanı gebelik esnasında anneye geçer ve anne bu kan hücrelerine karşı antikor yapar. Anne 0, baba A veya B grubu ise bebek babanın kan grubu ile doğarsa kan uyuşmazlığı gelişecektir.
Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri