Anestezi yani dişin uyuşturulması durumu her kanal tedavisi için oldukça rutin bir işlemdir. Etkin, yeterli dozda yapılan bir anestezi mevcut iken dişinizin kanal tedavisi sırasında ağrıması ya da canınızın acıması söz konusu değildir.
Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
Kanal tedavisi çoğunlukla ağrılı bir uygulama olarak görüldüğünden, çoğu hasta tedavi sürecini erteleme eğilimindedir.
Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz, fakat çıkarılması kişinin şiddetli ağrı çekmesinin önüne geçer. Bu sinir sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Kanal tedavisi sırasında bilinenin aksine hasta ağrı hissetmez.
İlgili 33 soru bulundu
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Eğer kanal tedavisi sonrasında ağrınız 2 veya 3 gün içinde geçmiyor ise tekrardan doktorunuza başvurmanız gerekir. Kanal tedavisi sonrasında ağrılar genelde ertesi güne geçmektedir. Kanal tedavisinden sonra şiddetli ağrı yaygın olmamakla birlikte, tedavi edilen bölgede biraz ağrı hissetmeniz normaldir.
Öncelikli olarak lokal anestezi ile diş uyuşturulacağı için kanal tedavisi işlemi sırasında ağrı olmayacaktır. Dişin çürük olan dokuları temizlenip, sinirler alınır. İşlem süresi ortalama 30 dk civarındadır. İşlem sonrası 1 yada 2 gün hafif çaplı ağrı olması beklenir.
Bir operasyon geçildiği için uygulamadan birkaç gün sonraya kadar az da olsa ağrı görülebilir. Korkulacak bir durum değildir ve kısa sürede geçecektir. Kanal tedavisi uygulanan dişin üzerine basıldığında hissedilen bu ağrı, diş iyileştikçe tamamen kaybolacaktır.
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Etkin ve yeterli oranda yapılan bir anestezi söz konusu olduğu zaman dişin kanal tedavisi esnasında ağrı yapması ya da hastamızın canın acıması gibi durumlar oluşmaz. Kanal tedavi sonrası aynı gün ya da takip eden birkaç günde diş üzerinde basınç şeklinde ağrı veya yemek yerken hassasiyet oluşabilir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Tedavinin ilk aşamasında müdahale edilecek bölge tamamen uyuşturulana kadar lokal anestezi uygulanır. Genellikle 1 veya 2 iğne yeterli olsa da bazı durumlarda 3 iğneye kadar uygulama yapılabilir.
Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez. Diş hekimi iğne ile çürüğün olduğu bölgeyi uyuştururken ufak bir acı hissederseniz.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Ancak tedavi edilmemesi durumunda bakteriler dişin özü denilen kısma ilerleyerek iltihaplanmaya neden olur. Bu durumda kanal tedavisi gündeme gelir. İltihabın çok ilerlemesi halinde, şiddetli ağrı yaşanmasına karşın bu kişilerde kanal tedavisi mümkün olamıyorsa dişin çekilmesi gerekir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Çünkü apse yapma riski vardır ve apse yaptığı takdirde, tüm süreç tekrardan başlayacak demektir. Kanal tedavisi uygulaması yapılan dişin üzerine, ortalama olarak 24 – 72 saat arası süren iyileşme süreci tamamlanana kadar herhangi bir şekilde sert olarak bastırmayıp, kuvvet uygulamayınız.
Kuron Kaplama: Kuron kaplama, çürümüş ya da hasar görmüş dişin yüzeyine yapılan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Kuron tedavisi görmüş bir dişin iç kısmına erişmek için kuronun çıkarılması gerektiğinde bu dişler zarar görebilir. Bu sebeple kanal tedavisi önerilmeyebilir.
Sinirler canlılığını kaybettiği zamanlarda bazen kök ucunda ağrıya neden olan apseler oluşabilmektedir. Bazen de diş eti üzerinde ve köklerin yanında fistüller oluşmakta ve bu yapılar diş iltihabının dışarıya çıkarak akmasını sağlamaktadır.
Kanal tedavisi sırasında dişin sinirleri alınmaktadır, bu yüzden kanal tedavisi görmüş bir diş, dış uyaranlardan etkilenmemektedir. Tedavi sonrasında ilk birkaç hafta hafif ağrı veya çiğnemede hassasiyet olabilir çünkü dişin de vücudumuzdaki her doku gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Tedaviden hemen sonra diş temizliği hasta için zorlu olsa da fırçalama ve diş ipi kullanımına özen göstermek gerekir. Yemek yenildikten sonra dişler her zaman fırçalanmalıdır. Dişlerin düzenli fırçalanmaması sonucu dişlerde kalan artıklar ağızda diş problemlerine neden olabilir.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Doğru yapılmayan kanal tedavisi sonrası bakteriler kök kanallarına yeniden girerek enfeksiyon oluşturabilir ve şiddetli ağrı meydana getirebilir. Diş üzerinde renk değişimleri gözlenebilir. Artan enfeksiyon sonrası dişte ve diş etlerinde şişlik oluşabilir. Apse oluşumuna bağlı olarak enfekte dişte akıntı oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri