Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Birinci sınıf tacir, yevmiye defteri (günlük defter), defteri kebir (büyük defter), envanter bilanço defteri olmak üzere üç defter tutmak zorundadır.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.
Defter Tutacaklar :
Ticaret ve sanat erbabı, Ticaret şirketleri,İktisadi kamu müesseseleri, Dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, Serbest meslek sahipleri, Çiftçiler. Defter Tutmayacaklar: VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Vaişyalar (Tüccarlar, toprak sahipleri ve çiftçiler) Sudralar (İşçiler ve köleler)
E-Defter ve E-Fatura uygulaması zorunlu olan işletmeler; 2021 Yılında cirosu 4 Milyon TL tutarının üzerinde ihtiva eden mükellefler 01.07.2022 Tarihine kadar E-Fatura, 01.01.2023 Tarihinde itibaren E-Defter uygulamasına geçmek zorundadırlar.
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 176'ncı maddesine göre, tacirler, defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılır: I inci sınıf tacirler, bilanço esasına göre; II nci sınıf tacirler ise, işletme hesabı esasına göre.
olarak nitelendirilir. Birinci sınıf tacir olmanın şartları VUK'un 177.maddesi gereğince 2022 yılı için şu şekilde belirlenmiştir: Yıllık alışları 400.000 TL'yi, satışları ise 570.000 TL'yi aşanlar, • Mal alım ve satımı dışındaki işlerle uğraşanların, yıllık gayrisafi gelirinin toplamı 200.000 TL'yi aşanlar.
Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur. Gerçek kişi işletmeleri ise, yaptıkları ticari faaliyetin önemine göre; yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri veya bunların yerine sadece işletme defteri tutabilirler.
İşletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 177. Ve 178. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccar olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. Birinci Sınıf Tüccarlar bilanço esasına göre kayıt tutarken İkinci Sınıf Tüccarlar işletme hesabına tabi olup işletme defteri tutarlar.
Serbest meslek kazanç için defter tutma veya sınıf değiştireme olmaz.
Birinci sınıf tacirler bilanço esasına göre defter tutarken, ikinci sınıf tacirler ile işletme hesabı esasına göre defter tutarlar.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
verilenlerin KENDİLERİ veya meslek mensupları tarafından yapılabilecektir. Bu maddenin tercümesi vergi beyannamelerini imzalatma yükümlülüğü bulunmayan mükellefler defter beyan sistemi üzerinden kendi DEFTERLERİNİ tutabilecek, beyannamelerini kendisi gönderebilecek.
Birinci sınıf tacirlerle ilgili şartları taşımayanlar, ikinci sınıf tacir sayılırlar ve işletme hesabına göre defter tutarlar. 2- İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE TİCARİ KAZANÇ NASIL TESPİT EDİLİR? 2.1- İkinci sınıf tacirler, kazançlarını işletme hesabı esasında tespit ederler.
Kanunla belirlenen istisnalar dışında kalan esnaflar da ikinci derece tüccarlar gibi işletme defteri tutuyor. Buna karşın gelir vergisine tabi olmayan esnaflar için işletme defteri tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Borçlu veya alacaklı tutar, Açıklama. Büyük Defterin en temel görevi, işletmeye ait muhasebenin kapsamlı bir görüntüsünü göstermektir. Başka bir bakış açısı ile anlatmak istersek, işletmenin muhasebesel haritasını Büyük Defter oluşturur.
Tüccar nedir sorusuna kısaca, alım satımla uğraşan meslek grubu cevabı verilebilir. Tüccar kendisi veya başka bir kurum adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen malları veya bir hizmeti, üzerine kâr payı koyarak satar. Halk arasında “iş insanı” olarak da bilinir.
Tacir sayılanlar; Türk Ticaret Kanunu madde 12/2ye göre, bir ticari işletmeyi kurduğu veyahut açtığını ilan araçlarıyla halka bildirmiş veya işletmesini ticaret siciline kaydettirerek durumu ilan etmiş olan kimse fiilen işletmeye başlamasa da tacir sayılır.
Diğer taraftan, Vergi Usul Kanununun 213 üncü maddesinde, zirai kazanç elde eden mükelleflerin çiftçi işletme defteri tutacağı ifade edilmiş olup, bu mükelleflerin isteğe bağlı olarak bilânço esasına göre defter tutabilmeleri Gelir Vergisi Kanununda düzenlenmiştir.
2022 yılı 1 Temmuz itibarıyla, tüm oteller ile cirosu 1 milyon TL yi geçen tüm oto galericiler, emlakçılar, müteahhitler ve e-ticaretçiler de E-Fatura sektörel zorunluluk kapsamına girdi.
Bunlar için aynı şekilde e-defter uygulamasına geçiş tarihi olarak da 1 Ocak 2023 tarihi belirlenmişti. 2022 ve takip eden hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri brüt satış hasılatı olanlar 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-fatura ve e-irsaliye uygulamasına geçiş yapmak zorundalar.
1 Sıra No'lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri