Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir. Anestezinin ardından birkaç saat içinde bu uyuşma geçer.
Dişler için de durum tam olarak böyledir. Eğer ilgili diş, canlılığını yitirmişse anestezi yapılmadan kanal tedavisi yapılabilir. Apseli şişmiş bir diş cansız olduğundan anesteziye gerek olmaz. Tam tersine dişin tamamı veya bir kısmı hala canlıysa, kesinlikle anestezisiz işlem yapılamaz.
Kanal tedavisi ağrıya neden olmaz; aksine ağrının giderilmesi için uygulanır. Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bununla birlikte bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir.
Diş çevresinde de kemikte normalleşme süresi ve hissiyatların tamamen normale dönmesi benzer şekilde çok hızlı gerçekleşmez. Kanal tedavisi günümüzde uygulanan etkili anestezik maddeler sayesinde acısız, sızısız gerçekleşebilen bir işlemdir.
Kanal Tedavisi Esnasında Ağrı
Lokal anestezik ve modern endodontik tekniklerin kullanımı sayesinde birçok hasta için kanal tedavisi, dolgu tedavisinden daha acı verici değildir.
İlgili 32 soru bulundu
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Diş hekiminiz veya endodontistiniz daha sonra dişin yanındaki bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanır. Sinir öldüğü için anestezi gerekli olmayabilir ancak çoğu diş hekimi, hastayı daha rahat ve sakin hale getirmek için bölgeyi uyuşturmayı tercih eder.
Tedavi, hastanın dişi uyuşturularak gerçekleşir. Bu nedenle ağrılı bir işlem değildir. Günümüzde uygulanan teknikler sayesinde hastanın tedavi sürecinde herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Kanal tedavisi, tahmin edildiği üzere zor bir süreçtir ve sabır gerektirir.
Kanal tedavisi olan dişim ağrıyor diyen kişiler için ilk birkaç gün içinde ağrı hissettikleri zaman, endişelenilecek ya da korkacak herhangi bir durum bulunmaz. İyileşme sürecinin biraz daha uzun sürmesi durumunda; ağrı ve hassasiyet hissi genellikle 2 ile 3 hafta kadar devam edebilir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi hastanın dişi uyuşturulurak yapılan bir tedavidir, bu yüzden ağrılı bir işlem değildir. Bununla birlikte, kanal tedavisi işleminden sonra biraz ağrı veya uyuşma görülebilir ve hatta birkaç gün hafif rahatsızlığa neden olabilir.
Öncelikli olarak lokal anestezi ile diş uyuşturulacağı için kanal tedavisi işlemi sırasında ağrı olmayacaktır. Dişin çürük olan dokuları temizlenip, sinirler alınır. İşlem süresi ortalama 30 dk civarındadır. İşlem sonrası 1 yada 2 gün hafif çaplı ağrı olması beklenir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?” sorusuna cevap verebilmek için dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşebilir. Kanal tedavisi bir kanal tedavi uzmanı “endodontist” tarafından yapılabilir.
Hastalar diş çekimi uygulamasının ilk aşamasında yani lokal anestezi uygulanırken iğnenin batmasını hissedebilirler. Diş serbest kalana kadar gevşetilirken oluşan ileri geri baskıyı hissedebilirler. Ancak diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissedilmemesi gerekir.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Kuron Kaplama: Kuron kaplama, çürümüş ya da hasar görmüş dişin yüzeyine yapılan diş kaplama yöntemlerinden biridir. Kuron tedavisi görmüş bir dişin iç kısmına erişmek için kuronun çıkarılması gerektiğinde bu dişler zarar görebilir. Bu sebeple kanal tedavisi önerilmeyebilir.
Çünkü apse yapma riski vardır ve apse yaptığı takdirde, tüm süreç tekrardan başlayacak demektir. Kanal tedavisi uygulaması yapılan dişin üzerine, ortalama olarak 24 – 72 saat arası süren iyileşme süreci tamamlanana kadar herhangi bir şekilde sert olarak bastırmayıp, kuvvet uygulamayınız.
Kanal tedavisi yapılırken ağız ve diş eti kısmına anestezik iğneler uygulanır. İşlem boyunca da uyuşukluk devam eder. Kanal tedavisi sonrası yeme içmeye başlamadan önce de bu uyuşukluğun geçmesini beklemeniz önerilir.
Eğer kanal tedavisi gereken dişe kanal tedavisi yapılmazsa diş çürümeye devam eder ve bir süre sonra çekilmesi gerekir. Çekilen diş yerine de implant tedavisi yaptırabilirsiniz. Bu sayede çekilen dişin yeri dolar ve estetik bir görüntü oluşur.
Kanal tedavisi ciddi bir şekilde çürüyen veya enfekte olan bir dişi onarmak ve kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi işlemi sırasında, sinir ve diş özü (pulpa) alınır, dişin iç kısmı temizlenir ve doldurulur.
Diş tedavisi sürecinde genellikle lokal anestezi ile işlem yapılacak olan bölgenin uyuşturularak ağrıya duyarsız hale getirilmesi sağlanır. Özellikle de diş hekimi fobisi taşıyan kişilerin bu noktada farklı alternatiflere yönelmesi de mümkündür.
Kanal tedavisi sonrasında özellikle ilk birkaç saat aşırı sıcak ve soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmek, çiğneme eylemi gerçekleştirmek yapılan kanal tedavisinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle de mutlaka hastalar kanal tedavisi öncesinde mutlaka yemek yiyerek randevuya tok gitmelidir.
İlk seansta dişin içerisine dolgu yaparken olduğu gibi bir kavite hazırlanır ve beyazlatma ilacı yerleştirilerek bu kavite geçici bir dolgu ile kapatılır. Yaklaşık 1 hafta sonra dişin rengi kontrol edilir. Yeterli diş beyazlaması sağlanmış ise işlem sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri