Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
Aşırı Kan Pıhtılaşması (Hiperkoagülasyon) Nedir ? Bazı durumlarda, kan normalden daha kolay pıhtılaşabilir ve bu pıhtılar uygun şekilde çözünmeyebilir. Bu durum hiperkoagülasyon ( aşırı kan pıhtılaşması ) olarak adlandırılır. Aşırı kan pıhtılaşması vücutta hayati problemlere yol açabilecek düzeyde tehlikeli olabilir.
Bazı kan sulandıran besinler arasında sarımsak, soğan, zencefil, kırmızı biber, çilek, domates, kivi, ıspanak, avokado ve badem bulunur. Bu besinler, içerdikleri antioksidanlar, flavonoidler ve omega-3 yağ asitleri gibi maddelerle kanın akışkanlığını arttırır ve pıhtılaşmayı önler.
Pıhtı, koagülasyon ya da pıhtılaşma ismi verilen, kandaki çok küçük ve çekirdeksiz bir hücre olan kan pulcukları sayesinde kanın havayla temas sonrası tortu hâline gelmesi sonrasında kan pulcuklarının havayla temas ederek meydana getirdiği tortudur.
ZENCEFİL, ZERDEÇAL, IHLAMUR VE TARÇINA DİKKAT
Sarımsakta bulunan ajoen maddesinin de kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Ayrıca yüksek doz E vitamini içeren kabak çekirdeği, somon ve hamsi, maydanoz, ıspanak ve avokado gibi gıdalardan fazla tüketmek de kan sulandırıcı etkiye neden olur.”
İlgili 18 soru bulundu
Nadir görülen bir hastalık olan hemofili, kanın normal şekilde pıhtılaşamamasına yol açar. Bu durumun nedeni pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksik olmasıdır. Hastalarda herhangi bir yaralanma sonucunda oluşan kanama diğer bireylere göre çok daha uzun sürebilmekle birlikte vücutta iç kanamalar da gelişebilir.
Limon. Kan sulandıran besinler arasında ilk sıralarda kendine yer bulan limon, kanın temizlenmesine yardımcı oluyor, bu sayede damarları rahatlatıyor. Kolesterol ve kan basıncı üzerindeki olumlu etkileri de işin içine dahil olunca kanın pıhtılaşmasının önüne geçmeyi başarabiliyor.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Kan pıhtılaşmasının belirgin belirtileri yoktur; çünkü pıhtılaşmanın olduğu bölgeye göre görülebilecek belirtiler de farklılık gösterebilmektedir. Örneğin; Akciğer ve kalpte görülen pıhtılaşmanın belirtileri; göğüs, kol, sırt ve boyunda oluşan ağrı ve nefes darlığı yaşanması.
Fibrin trombositlerle ve diğer bazı proteinlerle birleşerek kan pıhtısını oluşturur ve bu pıhtı damardaki kesik bölgeyi bir tıkaç gibi kapatarak kanın damar dışına akışını engeller.
Kan sulandırıcı bitkiler arasında zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçın en önde gelenlerdir. Bu bitkilerin taze formları, toz halindeki baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki olup çok dikkatli kullanılmalıdır.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Vücüdunuzda herhangi bir bölge kesildiğinde veya yaralandığında vücudunuz bir kan pıhtısı oluşturarak kanamayı durdurur. Kanınızdaki trombosit adı verilen proteinler ve parçacıklar, kan pıhtısını oluşturmak için birbirlerine yapışır. Pıhtı oluşturma sürecine pıhtılaşma denir.
Hemofili A'da pıhtılaşma faktörü VII eksikliği vardır. Bu yaklaşık olarak hemofili vakalarının %80'lik kısmını oluşturur. Hemofili A türü hastaların %70'lik kısmı şiddetli hemofili hastalarıdır ve aynı zamanda bu tip hemofililer “Klasik Hemofili” olarak adlandırılır. Diğer hemofili türü ise hemofili B'dir.
Pıhtı atması nasıl oluşuyor? Kan hücrelerinin damar içinde oluşturduğu pıhtı, damar duvarına yapışıktır. Eğer damar duvarından koparsa kan dolaşımına karışarak kalbi, akciğeri, beyni, böbreği, bacaklar gibi önemli organlarımızı besleyen damarları tıkayabilir. Bu duruma pıhtı atması (tromboemboli) ya da emboli diyoruz.
Organizmanın karşılaştığı küçük travmalarda ve ya cerrahi müdahalelerde kanamanın durması, pıhtı laşma mekanizmasının ilk andan itibaren devreye gir mesiyle birkaç dakika içinde gerçekleşir. Pıhtılaşma zamanı için normal kabul edilen süre 4-10 dakikadır.
Kesik ve yaralanmalarda kan kaybının engellenmesi için kan pıhtılaşması durumu ortaya çıkar. Ancak diğer durumlarda kan pıhtılaşması oldukça tehlikeli bir durumdur. Beyin kanaması, kısmi felç ve damar sertliği gibi hastalıklara neden olabileceği gibi kan pıhtılaşması ölümle de sonuçlanabilmektedir.
aPTT testi (aktif parsiyel tromboplastin zamanı testi), kanınızın pıhtılaşma süresini ölçen bir kan tahlilidir. Vücudumuzda bir kesikten ya da hasardan ötürü kanama başladığında önce kandaki trombositler o bölgede geçici bir tıkaç oluşturur, ardından kanamayı önlemekle görevli proteinler bu bölgeye doğru ilerler.
Derin Toplardamar Pıhtısı (DVT) ve Akciğer Embolisi
Küçük pıhtılar bazen kendi başlarına çözülürler. Hareket etmeyen veya gitmeyen büyük pıhtılar damardaki kan akışını engelleyebilir.
Kan Pıhtısı Nasıl Hissettirir? Kan pıhtısı belirtileri, vücutta oluştukları bölgeye göre değişir ve göğüs ağrısı ve nefes darlığı veya şişlik, sıcaklık ve bacak gibi belirli bir bölgede ağrı veya hassasiyet olarak ortaya çıkabilir. Pıhtılar genellikle ciddi bir durumun habercisidir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kan sulandırıcı meyvelerin ortak noktası C vitamini ihtiva eden meyve grupları olmaları. Bunlar Portakal, limon ve greyfurt başta olmak üzere, kiraz ve kara üzüm kan sulandırıcı meyveler arasında yer almakta.
Bedeninizin herhangi bir noktasına kan pıhtılaşması belirtilerini fark ettiyseniz, olası bir rahatsızlığı önlemek için tıbbi destek almalısınız. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir. Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Kanı sulandırır ve dolaşım sırasında pıhtılaşmasını önler, Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur, Vücut direnci ve bağışıklığının güçlenmesini sağlar.
Kan sulandıran içecekler dendiğinde akla ilk olarak çeşitli bitki çayları gelir. Yeşil çay, kızılcık, papatya ve karanfil gibi çok sayıda bitki çayı kanın pıhtılaşma ve katılaşmasına yönelik doğal yoldan fayda sağlar. Bu çaylarda bulunan yüksek antioksidan değeri vücudu büyük ölçüde temizlemeye yarar.
Dünya üzerindeki her dört ölümden birinin nedeni olan venöz tromboemboli hastalığından korunmada da ise hareket etmek, özellikle de düzenli yürüyüş yapmak önemli rol oynuyor. Venöz tromboemboli hastalığı, derin yerleşimli toplardamarlarda kanın pıhtılaşması ile damarların tıkanması anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri