Sarı kantaronun maserasyonu için zeytinyağı tercih edilir. Ancak kullanılan zeytinyağının özellikle sızma zeytinyağı olması önemlidir. Doğru zamanda toplanan bitkinin toprak üstü kısımları taze veya kurutulmuş olarak 2-3 cm uzunluklara parçalanır ve zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulur.
Tek başına veya yoğurt gibi besinlerle karıştırılarak tüketilebilen kantaron yağı aynı zamanda bitki çayı olarak da hazırlanabilir. Çay şeklinde hazırlanan kantaron yağının böbrekleri koruduğu da bilinmektedir. Fakat ağız yolu ile kantaron yağı tüketimi bir tatlı kaşığını geçmemelidir.
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinin çiçek ve yapraklarından elde edilmektedir. Çiçekler ve bitkinin yaprakları “hypericum” yağı ile doludur. Sarı kantaron yağı biyoflavonoidler, antioksidanlar, hiperisin ve hiperforin dahil birçok aktif madde içerir.
Sarı kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinin çiçeklerinin Haziran ayı toplanıp zeytinyağı veya ayçiçek yağı ile maserayon yapılarak elde edilir. Cilt için birçok faydası olan kantaron yağının gelin faydalarına beraber bakalım.
İlgili 35 soru bulundu
Mavi kantaron yağı, bu bitkinin yapraklarının kurutulmasıyla ve zeytinyağında uzun bir süre boyunca bekletilmesiyle elde ediliyor. İnfüzyon olarak da adlandırılan bu işlemin sonunda yağ yapraklardan süzülüyor ve ortaya cilt bakımında oldukça güçlü etkilere sahip bir bileşen çıkıyor.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir. Kırmızı kantaron yağı, kantaron bitkisinin taze haliyle yapılır. Kantaron yağının yapılışı şöyledir: Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Evet, kantaron yağı tabii ki cilt bakımında kullanılabilir. Özellikle enfeksiyon, akne, egzama ve sedef tedavisinde kullanılabilir. Yara iyileşmesine yardımcı olur.
Kantaron yağı yapmak için bitkilerin bir cam kavanoza doldurulmuş zeytinyağının içerisine bol miktarda ilave edilmesi gerekiyor. Sonrasında sıra, bu karışımı gün ışığı alan bir alanda ağzı kapalı olarak iki ila dört hafta kadar bekletmeye geliyor.
Kantaron Yağı Nasıl Yapılır? Kantaron yağı, sarı çiçekli kantaron bitkisinin çiçek olan bölümlerinin yapraklarıyla birlikte kesilmesi ve şeffaf bir kavanozda soğuk sıkım Ayvalık zeytinyağı ile doldurularak 4-6 hafta kadar güneş altında bekletilmesi sonucu elde edilmektedir.
Yayladan toplanan kantaron otları özenle yıkanıp temizlenip kuruduktan sonra zeytinyağı ile cam kavanozları doldurulur, bir kısmı gölgede bir kısmı güneşte dinlenmeye bırakılır. ✿ Hiçbir şekilde koruyucu ve katkı maddesi içermez.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Kantaron yağı doğru koşullarda muhafaza edildiği sürece 2-3 sene bozulmadan kalabilir. Ancak yüksek sıcaklık ve ışığa maruz kalması durumunda oksidasyona uğrayabilir ve bu da özelliklerini kaybetmesine neden olabilir. Bu sebeple kantaron yağını serin ve karanlık bir yerde saklamanız önerilir.
Güneş Lekeleri Üzerinde Etkilidir
Kantaron yağı güneş lekeleri konusunda yüzleri gülümseten çözümler sunuyor. Bu yağ, güneş sebebiyle oluşan lekelere ve kızarıklıklara oldukça iyi geliyor.
Kantaron Yağı Nasıl Saklanmalı? Kantaron yağı cam kaplarda saklanmalı ve kesinlikle güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Olabildiğince serin ve kuru bir yerde ağzı kapalı şekilde saklanan kantaron yağı uzun müddet tüketilebilmektedir.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Doğru zamanda toplanan bitkinin toprak üstü kısımları taze veya kurutulmuş olarak 2-3 cm uzunluklara parçalanır ve zeytinyağı içeren bir kavanoz içine konulur. Genellikle bu oranın 1/5 olması istenir. Bu karışım 4-6 hafta arasında belirli periyodlarda çalkalanarak güneş ışığına maruz bırakılır.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır. Kantaron yağı, doğru dozda kullanılırsa birçok faydası görülebilir.
Kırmızı, sarı ve mavi renkli kantaron yağı alternatifleri bulunur. Temelde aynı bitkiden üretilen yağ çeşitleri, üretim aşamalarındaki farklardan ötürü renk değişikliklerine uğrar. Kırmızı olan çeşidi taze bitkilerin özünden elde edilirken sarı olan güneşte kurutulan bitkilerden elde edilir.
Seçenekler: 50 ml 1,70 TL/ml. 100 ml 1,39 TL/ml.
Kantaron Yağı Yüzde Tüylenme Yapar mı? Kantaron yağı cildin gözeneklerinden girerek alt tabakalara da nüfuz eder. Fakat kılların beslendiği kıl foliküllerine ulaşması o kadar kolay değildir. Dolayısıyla kantaron yağı, yüz ya da vücudun başka bir yerinde tüy üretimine sebep olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri