Tanım içerisinde kullanılan yasa ya da kanun, yazılı kurallardan oluşur, resmi olarak kabul görmüştür. Ancak aynı zamanda toplum içerisinde yazılı olmayan kurallar da vardır ve onların da kendilerine ait yaptırımları vardır.
Dar anlamında yasa, yasama organınca yapılan yasa adıyla gerçekleştirilen işlerdir. Hukuk karşılıklı hakları ifade eden üst mefhumdur, yasa ise bu hakları koruyan ve belirleyen kuralları ifade eder. Yasa, yazılı veya yazısız olabilir.
- Hukuk kuralları yazılı kurallardır, ahlak kuralları ise yazılı olmayan kurallardır.
Hukuk kuralları toplum halinde yaşayan insanların birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek üzere devletin yetkili organları tarafından konulan, uyulması zorunlu ve maddi müeyyideli kurallardır. Hukuk kuralları normatiftirler. Davranış normu niteliğini haizdirler.
Hukuk kurallarının önemli bir bölümü, hukuk kuralı koyma yetkisine sahip belirli bir organ ya da makam (yasama organı, Bakanlar Kurulu, yetkili yönetim birimleri gibi) tarafından konulup yazılı metinler içinde yer alırlar. Bunlara “yazılı hukuk” kuralları (mevzuat) denir.
İlgili 22 soru bulundu
Yasalar. Yasa (ya da kanun), yetkili organlarca yazılı metin haline getirilmiş hukuk kuralıdır. Yasalar yazılı olmaları yönüyle örf ve adetlerden ayrılmaktadır. Yayımlanan yasa bağlayıcı nitelik kazanır.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır. 3-Kağan dâhil herkes uymak zorundadır. (töreye kağan dâhil herkesin uyması hukukun üstünlüğünün kanıtıdır.)
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır. Bu kurallar birbirine benzer özellikler taşımasına ve her biri toplum hayatını doğrudan ya da dolaylı düzenlemeye yönelik olsa da aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
Yazısız kurallar: Toplumun yaşayış tarzından elde edilen verilerle ortaya çıkmış kurallardır. Bu kurallar din, örf, adet, ahlak, görenek ve gelenekler şeklinde kurallardan etkilenerek ortaya çıkan kurallardır.
İlk yazılı kanun düşünülenin aksine Hammurabi Kanunları değildir. Bu kanun Hammurabi Kanunlarından yaklaşık 600 yıl kadar önce Sümerler tarafından oluşturulmuştur. M.Ö. 2375 yılında Sümerlerin Lagaş kralı olan Urukagina tarafından ilk kanun oluşturulmuştur.
Hukuk bir karar olarak ortaya çıkar. Kurucu iktidarın kararı. Buna göre anayasa kurucu iktidarın kararıdır.
yasa/kanun: yasa/kanun aynı şeydir . kısa cevap aslında kuraldır . herkes tarafından kabul edilmiş olan bir hipotez vs. kanundur. kanun teori ile karıştırılmamalıdır( bilim kanunu) .
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
Başta anayasa olmak üzere, uluslararası antlaşmalar, kanun, tüzük, kanun hükmünde kararname ve yönetmelik olarak sıralanabilir.
Kanunların ne zaman yürürlüğe gireceği hususunda genellikle ilgili kanunların metninde açık bir hüküm bulunur. Ancak kanun metninde bu hususta açık bir hüküm bulunmadığında kanun, Resmi Gazetede yayımını izleyen günden başlayarak kırk beş gün sonra yürürlüğe girer.
Hukuk kuralları, toplum içindeki davranışlarını düzenleyen ve uyulması devlet gücü ile (yaptırım, müeyyide) sağlanmış bulunan toplumsal düzen kurallarıdır. Hukuk kurallarını diğer toplumsal düzen kurallarından ayıran, hukuk kurallarına aykırılık halinde devlet yaptırımıdır.
Hukuk kurallarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik yaptırımının maddi olmasıdır. Başka bir ifadeyle hukuk kurallarına uymama hâlinde kişiye maddi yaptırım uygulanır, kamu gücü devreye girerek kuralı ihlal eden kimseye zor kullanır ve kuralın gereğini yerine getirir.
○ Hukuk kuralları, genel, soyut, kişilik dışı, sürekli ve caydırıcı kurallardır. Hukuk kuralları emredici bir irade içermektedir ve insanların dışa yansıyan davranışlarıyla ilgilenmektedir. durum ve olayları ve de bu durum ve olaylar içinde yer alacak herkesi kapsayan ve herkesi bağlayan kurallardır.
Buna karşılık hukuk kurallarına uymak devletin zorlayıcı gücüne bağlanmıştır. Hukuk kuralları genellikle yazılı olduğu halde, görgü kuralları yazılı değildir. Ancak yukarıda belirtildiği üzere bazı görgü kuralları kanunda düzenlenip hukuk kuralı haline getirilmiştir.
Eski Orta Asya Türk devletlerinde hukuk kuralları anlamındaki "töre" üç yolla oluşurdu: Kağanın koyduğu kurallar, kurultaylarca hukuk kurallarının konulması ve toplum içinde kendiliğinden, yavaş yavaş oluşan kurallar (Yosun Hukuku).
1- hukuka aykırılığın kim tarafından ve nasıl tespit edileceğinin; 2- hukuka aykırılığın sonucu olan yaptırımın içeriğinin ve niteliğinin; 3- bu yaptırımın kim tarafından ve nasıl uygulanacağının; yine hukuk düzeninin kendisi tarafından, yani hukuk kuralları ile belirlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri