Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) daha ileri seviyede Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi görmek isteyen adaylar için yılda 1 nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
YDUS'ta yabancı dil zorunluluğu kaldırılmıştır….
ÖSYM tarafından düzenlenen YDUS 18 Aralık'ta saat 10.15 itibarıyla başladı ve 160 dakika sürdü. Ankara'da düzenlenen YDUS'da adaylar çoktan seçmeli 80, açık uçlu 20 olmak üzere toplam 100 soru soruldu.
İlgili 30 soru bulundu
Tıpta Uzmanlık Eğitimi içinde; İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları yan dal ihtisas sınavıyla gelen; İç hastalıkları, Göğüs hastalıkları ve Dermatoloji uzmanlarına 3 yıl süreyle ihtisas verilmektedir. Bilim Dalımız öğretim üyesi sayısı ve donanımı nedeniyle program yöneticisi konumundadır.
YDUS, tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavıdır. Bu sınav yılda bir nadiren iki kez olmak üzere ÖSYM tarafından, eğitim araştırma hastanelerinde, tıp fakültelerinde ve GATA'da daha ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılır.
YDUS Baraj Puanı Kaçtır? YDUS baraj puanı 45'tir. Seçme işlemi 45 veya daha yüksek olanlar arasından yapılmaktadır. Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir.
MEDİMAGAZİN - Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi: "8–14 Ağustos 2023 tarihleri arasında tercihleri alınan 2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın (2023-YDUS 1. Dönem) yerleştirme işlemleri tamamlanmıştır.
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak 100 üzerinden YDUS puanlarına dönüştürülecektir.
2023-Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) Yerleştirme Sonuçları ÖSYM Tarafından 22.08.2023 tarihinde açıklanmıştır. Başvurular Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden 23 Ağustos 2023 - 6 Eylül 2023 tarihleri arasında alınacaktır.
Yan dal programında, ana dal programı ile ortak olan dersler hariç olmak üzere toplam 12 krediden az olmamak kaydı ile en az 4 ders alınması zorunludur.
2023 YDUS 1. DÖNEM SINAVI NE ZAMAN? 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023-YDUS (1. Dönem) sınavı için adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Bu karar uyarınca da bir yandal uzmanına anadal uzmanı olarak çalışma izni verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
Yandal, kayıtlı bulundukları anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir programdır. Mezuniyette ana bölüm diploması yanında yandal sertifikası almak için yandal programı koşullarının tamamlanması gereklidir.
-Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olup sınava başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman ünvanını almış olanlar girebilir. YDUS Ne Zaman Yapılır? ÖSYM tarafından uzun yıllardır düzenlenen YDUS, yılda 1 defa uygulanmaktadır.
YDUS Sınavı İçin Kimler Tercih Hakkına Sahiptir? Sınavda 45 puan yahut üzeri alan adaylar tercih yapma hakkı kazanırlar. 45 puandan az not alan adaylar ise yerleştirme işlemine dâhil edilme hakkını kaybederler. Adayların en çok 30 tercih seçme ve bildirme hakları vardır.
Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez.
Psikiyatri uzmanı olmak için öncelikle tıp fakültelerinde 6 yıllık eğitimin tamamlanması gerekir. Bu 6 yıllık eğitimin ardından 4 yıl süresince psikiyatri alanında uzmanlık eğitimi almak gerekir. Ancak 10 yıllık temel eğitimin ardından psikiyatri uzmanı olunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri