Kapadokya Türkiye'nin Nevşehir ilinde yer almaktadır. Bununla beraber bazı bölümleri Kırşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri illerinde bulunmaktadır.
Kapadokya Nevşehir'de yer almakta. Kapadokya, (Kappadokia) 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan bölgedir. İnsan yerleşimi Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır.
Anayolda giderken Kapadokya'yı oluşturan illerin; Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Kırşehir, Niğde ve Konya'nın tabelaları doğru yolda olduğunuzun göstergesi olacak. Bu ana merkezlerden yön tabelalarıyla çıkıp, görmek istediğiniz yere göre istediğiniz Kapadokya girişine yönlenebilirsiniz.
Kapadokya, ilk çağda tarihi bir bölgeye verilen isimdir. Kapadokya Nevşehir ili merkez olmak üzere Aksaray, Kayseri ve Niğde illerine uzanan toprakları kapsamaktadır. Bu bölge dünyada benzersiz bir jeolojiye sahip, tarih ve kültürel değerleriyle önemli kültür ve inanç turizmi merkezlerinden birdir.
Strabon tarafından Bölge'nin sınırları, güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz olarak verilir. Bugün ise, Kapadokya Bölgesi ile kastedilen Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Niğde ve Kırşehir illerinden oluşan coğrafi alandır (Gülyaz, 2006, s. 132).
İlgili 27 soru bulundu
Nevşehir Hangi Bölgede? Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer almaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerinin birleştiği il; Yozgat, Niğde, Aksaray, Kırşehir ve Kayseri ile de komşuluk yapmaktadır.
Kapadokya'ya gitmek için öncelikle Nevşehir'e gitmek gerekmektedir. Nevşehir ili İç Anadolu bölgesinin tam ortasında bulunan bir ildir. Bu nedenle de ulaşım oldukça kolay bir şekilde sağlanmaktadır. Karayolu ya da havayolu ile Nevşehir'e gitmek mümkündür.
M.Ö. 7000 yıllara kadar uzanan köklü tarihi ile beraber Kapadokya Türkiye'nin en önemli doğal güzelliklerini taşıyor. Ülkemizin en çok ziyaret edilen ve yerli ya da yabancı turist çeken destinasyonları arasında yer almaktadır. Kapadokya Anadolu tam ortasında bulunan Nevşehir şehrinde yer almaktadır.
Kırmızı rengi ve ilginç yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken Narman Peri Bacaları “Kırmızı Periler Diyarı” olarak da adlandırılmaktadır. Kırmızı peri bacaları olarak bilinen Narman Peri Bacaları, Narman İlçesi'nin güneyinde, Narman-Pasinler otoyolunun 7'nci kilometresinde yer almaktadır.
Kapadokya'ya gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir aslında.
Standart Uçuşlar: 4900 – 5500 TL. Konfor Uçuşlar: 5000 – 6250 TL. Ultra konfor Uçuşlar: 7900 – 9350 TL.
Kayseri Kapadokya arası mesafe yaklaşık 70 kilometre. Bu mesafeyi Kayseri Niğde karayolu üzerinden 60 dakika civarında alabilirsiniz.
Kapadokya'da alışveriş yaparken seramik, çanak, halı, antikalar, altın ve gümüşler ilginizi çekecek. Özellikle turistlerin çok yoğun olarak ilgi gösterdikleri bu hediyelikler, oldukça orijinal olup, tamamına yakını el yapımıdır. Bunlar arasında değerli bir taş da göze çarpmaktadır: Onyx taşı.
Ürgüp, Nevşehir İlinin 20 km doğusunda olan ilçesidir ve Kapadokya bölgesinin önemli merkezlerinden birisidir.
Ürgüp, Göreme ve Avanos, en çok tercih edilen ve otellerin neredeyse adımbaşı bulunduğu yerler arasındadır. Bu yerlerin hemen hepsinde a'dan z'ye otel seçenekleri bulabilirsiniz. Merkezde bulunan oteller daha lüks ve ulaşım açısından daha pratiktir ancak pansiyon seçenekleri de bulunmaktadır.
Peri Bacaları Ürgüp'te mi Göreme'de mi? Kapadokya'nın hem Ürgüp hem de Göreme bölgelerinde peri bacaları bulunmaktadır. Ancak Üç Güzeller Peribacaları Ürgüp sınırları içerisinde yer almaktadır. Merkeze ise yaklaşık 5 km uzaklıktadır.
Kapadokya (peribacası), evlerin oluşumlarına oyulmuş olduğu Kapadokya bölgesinde de bulunur.
Daha önce de anlattığımız gibi Kapadokya bölgesinde birçok Peri Bacası bulunuyor. Fakat söz konusu Peri Bacaları'nın en yoğun olduğu Kapadokya bölgeleri Uçhisar, Avanos ve Ürgüp bölgelerinin oluşturduğu üçgen bölgenin içidir. Soğanlı Vadisi'nde birçok Peri Bacasıyla karşılaşabilirsiniz aynı zamanda.
İşte size o yerlerle ilgili işinize yarayacak bilgiler… Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.
Bölge Asurlar döneminde “Katpatuka” klasik çağlarda “Kapadokya” diye anılmıştır. Ürgüp, tüf tabakası ile örtülü bulunması ve çok yumuşak olması, korunmaya büyük yardımcı olması nedeniyle Etiler ve Mısırlılar arasında paylaşılamayan bir alan olmuş, stratejik öneminden dolayı sık sık savaşlar çıkmasına sebep olmuştur.
Kapadokya, ilkbahar ve sonbahar aylarında çok yağış alan bir bölgedir. Böyle olduğu için sizlere tavsiyemiz yanınıza yağmurluk veya şemsiye almanız olacaktır. Aynı zamanda da kış ayları kadar soğuk olmasa bile yanınızda hırka taşımanız gerekecek. Hırka olmasa da trençkot veya deri ceket tarzı ceketler de işinizi görür.
Kapadokya bizce herkesin en az 1 kere görmesi gereken bir coğrafya. 3 günde tempolu bir geziyle Ürgüp, Göreme ve Avanos bölgelerini rahatlıkla gezebilirsiniz.
Kayseri - Kapadokya arası toplam 81 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 1 saat 30 dakika sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri