"Yağ biberi", "salçalık biber" ve "kırmızı biber" olarak da bilinen kapya biberi, Karacabey, Mustafakemalpaşa, İnegöl ve Yenişehir ilçesini kapsayan yaklaşık 25 bin dekar arazide üretiliyor.
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya'nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye'de birinci sıradadır.
Kahramanmaraş ile özdeşleşmiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş adına da tescillenmiş, coğrafi işareti alınmış bir bitkimizdir. Kahramanmaraş'ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır. Hangi ile gidersek gidelim, kime sorarsak soralım biber denilince aka ilk gelen Kahramanmaraş'tır.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
1) Carolina Reaper
Yani ülkemizdeki biberleri acı katsayısı bakımından fazlası ile katlayacak güçte Amerika'nın Carolina eyaletinde yetiştiği bilinse de tohumlarına ulaşıldığında korunaklı saksılarda yetişebiliyor; çünkü bibere dokunmak bile oldukça tehlikeli.
Gaziantep'in İslahiye ilçesinde tarlalardan toplanarak işleme tesislerine getirilen kırmızı biberler pul bibere dönüşürken, güneşin kavurucu sıcağında kurutuluyor.
Şişarka. İsmi her yerde kullanılır, ama anlamı İzmirce'de kırmızı biberdir.
Türkiye'nin en acı biberi Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetişir. Biberin en iyi yetişme şartları bölgeye has toprak ve hava şartlarına uygun olduğundan dolayı sadece bu bölgede yetişmektedir.
Hatay'a gelen herkes illaki Hatay'ın meşhur salçasını duymuştur. Bu meşhur salçayı tatmak, tadınca da kilo kilo almak ister. Salça özellikle ev yapımı ise tadı, kokusu, kıvamı ve lezzetli bambaşka olur ve "salça işte budur” dedirtecektir.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Maraş Biberi: Toz, pul(yaprak) ve pul(isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez.
Sonbahar Meyveleri:
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Samandağ Biberi-Hatay 🌶️🌶️🌶️
Ülkemizde yetişen en acı biber Samandağ biberidir. Acısı yani scoville değeri ise ortalama 50.000 SHU'dur.
Karaisalı biberi dünyanın en kaliteli yağlık biberi. Halkın deyişiyle salçalık biberi" dedi.
Sebze mi meyve mi olduğu çokça tartışılan, bilimsel olarak meyve olarak kabul edilse de daha çok sebzelerle birlikte tüketilen, neredeyse her yemeğe konan, çoğunun domates olarak adlandırdığı yiyeceğe İzmirliler domat demeyi tercih ederler.
İzmirli biri, “Anahtar bangonun üzerinde” derse “Bango ne acaba?” diye düşünebilirsiniz. Mutfak tezgahının İzmirdeki adıdır bango, mutfağa doğru yönelebilirsiniz.
anı değeri taşıyan eşyalara da denir. günce diye bildiğimiz kelime.
denizli'nin biberi ile meşhur kale ilçesinin yöresel yemeği. her ne kadar yoğurtlu biber kızartması biber tatarı olarak bilinse de, biber tatarı esasında kurutulmuş kale biberi ile yapılır. haşlanarak yumuşatılan biberler fırınlanır ya da bir-iki dakika kızarmış yağa atılır.
Çok eski zamanlarda Orta ve Güney Amerika'da yetiştirilen bu biber, 15. yüzyılda Avrupa'ya kadar geldi. Zamanla neredeyse tüm dünya ülkelerinde tanınan Arnavut biberi, günümüzde sıkça kullanılan bir biber türü oldu. Bilinen bir diğer adı da Cayenne biberidir.
Meksika, Türkiye ve Endonezya ise Çin'i takip eder. Ülkemizde ise en çok biber üretimi Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgeleri'nde yapılmaktadır.
Şemseddin Sami, biberin Türkçesinin ıssı ot olduğunu, kırmızı bibere Arnavut biberi denildiğini aktarmaktadır. Biberin Türkçesi olan ıssı ot ifadesi Kürtçede isot şeklinde telaffuz edilmektedir.
Mor biber nerede üretiliyor? Son zamanlarda ismini çok duymaya başladığımız mor biber Fethiye Mersin arası üretilmekte ve yurt dışından inanılmaz derecede talep edilmektedir. Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
1. Carolina Reaper. Guinness Rekorlar Kitabı'na göre şu anda dünya üzerindeki en acı biber, tamı tamına 2.200.000'lük SHU'ya sahip olan Carolina Reaper. Ülkemizdeki biberlerden 220 kat daha acı olan bu biberi aklınızdan çıkarmayın, değil yemek, onun olduğu sofraya bile oturmayın, yanarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri