Diyanet, karı-kocanın aynı evde ama farklı odalarda yatmalarının da caiz olmadığını açıkladı. Diyanet'in, 2016 Takvimi'ndeki fetvasına göre, ayrı odalarda kalan karı-koca arasında, hem sevgi zedeleniyor hem de “cinsel ihtiyaçlar” yerine getirilemiyor.
Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
İmkânlar nedeniyle (ev dardır, yatak yoktur, fakirlik falan) böyle olsa da maddiyattan ziyade bu konu kültürel daha da önemlisi nikâh kültürü nedeniyle böyle. Allah huzurunda karı koca ömür boyu bir yastığa baş koyma sözü vermişlerdir. Eşinden ayrı yatamazsın.
Değerli kardeşimiz, Kavga sonucu eşlerin yataklarını ayırması nikahın sıhhatine mani değildir; bununla nikah düşmez. İslâm'da dargınlık hâli, müminler arasında herhangi bir konuda ihtilâf edilebileceği kabul edilerek geçerli sayılmış; ancak bu hâlin üç günü geçmemesi gerektiği emredilmiştir.
Ancak araştırmalara göre çiftlerin ayrı uyumak için önemli gerekçeleri olabilir. Aynı yatakta uyuyan çiftlerin geceleri eşleri yüzünden rahatsız olma ihtimali daha yüksek. Partnerin horlaması, terlemesi, ya da fazla hareket etmesi bu rahatsızlığın nedenlerinden bazıları.
İlgili 28 soru bulundu
HAKLI BİR SEBEP İLERİ SÜRMEKSİZİN UZUN SÜRELİ YATAĞINI AYIRMAK, TÜRK MEDENİ KANUNU 166.MADDESİ GEREĞİ EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMIŞ OLMASI NEDENİYLE BOŞANMA SEBEBİDİR.
Selamünaleyküm. Başkasının yatağını kullanmada bir sakınca yoktur. Özel bir endişe söz konusu ise kullanmamalıdır.
Eşlerden birinin süreklilik arz edecek şekilde ayrı odada yatmak istemesi boşanma davalarında kusurlu davranış olarak değerlendirilir, dolayısıyla boşanma nedeni olarak da sayılabilir.
Eşlerin yatağını ayırması evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına bir kanıt niteliğindedir. Bu nedenle yatağını ayırmaya sebep olan tarafın kusurlu sayılması gerekmektedir.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Kişilerin birbirini bir şeyler için zorlamadığı, temel ilkenin önce birbirine güven ve saygı göstermek olduğu evliliklerde iletişim kanalları da açıktır. Bireylerin samimi ve doğal oldukları, birbirlerine saygılı davrandığı bütün ilişkilerde bu böyledir. Sağlıklı iletişim öncelikle birbirini anlamaya çalışmaktan geçer.
Eşlerin birbirini yalama, okşama, dudaklarıyla, oral yolla ve elleriyle cinsel ilişkiye hazırlamak için vücutlarının değişik yerlerine yaptıkları her türlü hareketin haram olmadığını söyleyebiliriz. Bu tavsiyelere uymak güzel olmakla beraber, üreme organından olmak şartıyla her türlü sevişme ve ilişki caizdir.
Eşler arasında cinsel ilişkinin yasak olduğu dönemler; bayanların adetli veya lohusa olduğu günler, hac ve umre için ihramlı bulunulan günler ve itikâfta bulunulan günlerdir.
Değerli kardeşimiz, Bu şekilde nikah düşmesi söz konusu değildir. Dört ay veya daha fazla bir süre eşinizle cinsel ilişkiye girmeseniz de nikahınız düşmez.
el Cevab: Zina sebebiyle nikah düşmez. Zina meşru boşanma sebeplerindendir. Zina eden bir kadın tevbe etmelidir.
Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.
Diyanet tarafından basılan "Fetvalar" kitabında yer alan "Eşlerden birinin zina etmesi, nikâhlarına zarar vermez.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Eşlerden birinin kusuru nedeniyle cinsel ilişki kurulamaması, boşanmanın genel sebeplerinden olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamında değerlendirilir ve boşanma sebebi olarak kabul edilir.
Kadın, yemek içmek ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamayan kocasından boşanabilir. Çünkü bu tür ihtiyaçların karşılanmaması, evlilik akdine uygun değildir. Yine aynı şekilde eşlerden birinin akli melekelerini yitirmesi, evlilik akdinin feshini gerektirir.
Ters ilişki doğal olmayan yolardan cinsel ilişki kurulmasını anlamına gelmektedir. Eşini doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlamak cinsel şiddet içeren bir davranış şeklidir ve boşanmayı gerektirir. Hayatın olağan akışına uygun olmayan cinsel taleplerin tamamı haklı boşanma nedeni oluşturacaktır.
- Yatak odasında eşlerin yattığı yatağa, odada başka kimse yokken, akrabadan birinin uykusu gelince yatması uygun mudur? Değerli kardeşimiz, İhtiyaç varsa ve yatakta veya odada başkalarının görmesi uygun olmayan şeyler de yoksa yatılabilir.
Tabi ben içinde değilken. Bu konuda sınırlamam yoktur. Yatak odasıda evin diğer odalarından biridir bence.
Bir annenin, ergenlik çağına varmış erkek veya kız evladına sarılıp yatması caiz değildir. Aşağıdaki ayetlerden, küçük çocuklarla dahi aynı odada yatmanın uygun olmadığı anlaşılmaktadır. Allah Teâlâ şöyle buyurur: “Müminler!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri